Repcetermesztőknek ajánljuk!

Agro Napló
Még tombol a nyár, dübörögnek a kombájnok, telnek a magtárak, és az idő gyorsan telik, azt vesszük észre, hogy a jövő évi vetéstervet össze kell állítani, az őszi vetésekhez a vetőmagot be kell szerezni, az alaptrágyát meg kell rendelni. Ez utóbbihoz szeretnénk segítséget adni a repcetermesztőknek a Yara termékkínálatából.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni – és a termelői tapasztalatok is ezt igazolják –, hogy az őszi indításnak nagy jelentősége van a várható termés szempontjából. Később már nehéz, vagy lehetetlen behozni bizonyos technológiai hiányosságokat, hibákat. A jó kezdés persze sok tényezőn múlik, a magunk részéről kiváló minőségű komplex műtrágyákkal tudunk hozzájárulni az Ön és repcéje sikeréhez.

Alaptrágya kívánságlista, avagy milyen tényezőket mérlegeljen a választásnál?

  • Legyen komplex, azaz mindhárom makroelemet tartalmazza a talajellátottságnak megfelelő mértékben és arányban.
  • Legyen benne mezoelem is, főleg magnézium és kén, mely a kezdeti igényeket fedezheti.
  • Legyen benne mikroelem-kiegészítés, melyek segítik a gyors és erős gyökér képzését.
  • Legyen kemény szemcsés, a szórásnál ne poroljon, ne álljon össze és nagy munkaszélességnél is egyenletes legyen a szóráskép.
  • Legyen jó vízoldékonysága, a növények megfelelő talajnedvesség esetén hozzájussanak a szükséges tápanyaghoz.
  • Legyen jó ár-érték arányú termék, amelynek felhasználásával nő a ráfordítás hatékonysága.
  • Legyen megbízható származása, olyan gyártó álljon a termék mögött, mely a legapróbb részletekig garantálja a minőséget.

Ezen fenti tulajdonságoknak tökéletesen megfelelnek a YaraMila termékcsalád tagjai. Leggyakrabban használt és kedvelt összetétel a YaraMila 8-24-24. Ez minden talajtípuson sikeres lehet 250–400 kg/ha dózisban. A másik favorit a YaraMila 7-20-28, mely teljes mikroelemsorral van kiegészítve. Ennek a családnak a tagja a YaraMila 9-12-25 300–400 kg/ha mennyiségben, mely a káliummal kevésbé ellátott területekre javasolt. A talajtípustól és az elővetemény szármaradvány mennyiségétől függően általában 20–40 kg/ha nitrogén őszi kijuttatását javasoljuk. Ahol a talajok káliummal jól ellátottak ott ennek a nitrogénmennyiségnek a kielégítésére ajánlhatjuk a YaraMila 16-27-7 összetételű, starter hatású alaptrágyánkat 250 kg/ha dózisban.

A növények fejlettségétől és az időjárástól (enyhe, csapadékos ősz) függően a növény részéről igény jelentkezhet kisebb mennyiségű nitrogén késő őszi kijuttatására. Erre ajánljuk a YaraBela Sulfan kénes nitrogén műtrágyánkat 100–150 kg/ha mennyiségben. A 24% nitrogén mellett a gyártás helyétől függően 15–18% SO3-t (6–7,2% S) is tartalmaz. Természetesen a kén pótlása nemcsak a kezdetekben fontos, hanem az egész repcetermesztés során kardinális technológiai elem. Intenzív nitrogén-utánpótlás esetén ügyelni kell a helyes 1:4 N:S arányra, melyet a termék összetétele is garantál. A Sulfan kiválóan használható az első tavaszi, rozettás állapotban történő fejtrágyázásra is.

További tápanyag-utánpótlási lehetőség a tél előtti kondicionáló lombtrágyázás. Eddigi kísérleteink, tapasztalataink és a termelőktől kapott információk alapján igenis van létjogosultága ennek a munkaműveletnek, mely az őszi regulátorozással egy menetben elvégezhető. Mivel a repce bórigényes növény (kb. 500–600 g/ha), sokan „esküsznek” az őszi bórpótlásra. Erre ajánlhatjuk a YaraVita Bortrac termékünket 1 l/ha dózisban (150 g/l B). Akik viszont komplexebb hatást szeretnének elérni, ezalatt értem az erős gyökérképzést, erősebb lombképzést, jobb nitrogénhasznosulást, „törpésebb jelleg” kialakulását, jobb télállóságot, annak ajánljuk a YaraVita Brassitrel Pro növényspecifikus lombtrágyánkat 6–8 leveles állapotban, 2 l/ha dózissal. A termék kalcium, magnézium, mangán és molibdén mellett 60 g/l bórt is tartalmaz, mellyel az említett bórigény egy része már ekkor kielégíthető.

  Termékeink folyamatosan rendelhetők kereskedelmi partnereinknél, melyek elérhetőségét, illetve további technológiai javaslatainkat megtalálja a www.yara.hu honlapon. Lombtrágyáink növényvédő szerrel, illetve regulátorokkal történő keverhetőségéről  győződjön meg a www.tankmix.com oldalon, vagy használja az ingyen letölthető TankmixIT appunkat. További szakmai kérdésekben keresse Yara szaktanácsadóját. Tóth Milena
szaktanácsadó
+36 30 883 0731

A cikk szerzője: Tóth Milena

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mit kér a búza ősszel?

Mit kér a búza ősszel?

Az őszi búza a kukorica mellett hazánk legfontosabb gabonanövénye. Termesztése különösen szélsőséges időjárási körülmények között komoly odafigyelést,...

Növénytermesztés a változó EU-ban

Növénytermesztés a változó EU-ban

Az EU mezőgazdaságát meghatározó módon befolyásoló Közös Agrár Politika (KAP) átalakítása jelenleg napirenden van a döntéshozók asztalán. A kiszivárgo...

Alapos okunk van rá

Alapos okunk van rá

„Emlékszem az idei télre… egy hétfői napra esett…” – csak első olvasatra megmosolyogtató ez a keserédes mondat, másodikra már biztosan nem az.

2021 a remény éve

2021 a remény éve

Nem szeretném hosszan elemezni a mögöttünk lévő évet – sokan megteszik ezt helyettem is –, ezért csak a rendkívüli meteorológiai helyzeteket (aszály,...

A KWS hibridek új tulajdonsága

A KWS hibridek új tulajdonsága

A fómás levélfoltosság és szárrák az őszi káposztarepce legfontosabb betegsége egész Európában és Magyarországon is. Ez a gombás megbetegedés szinte m...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!