Burgonya terméktanács

Agro Napló
A Terméktanács minden megnyilvánulása ebben az évben a marketing jegyében történik. Az előző évben megkezdett munkát, az úgynevezett burgonya ABC bemutatását idén annak gyakorlati megismertetése követi.

A bemutatók sora június 24-én kezdődik Mórahalmon, ahol egyúttal az első burgonyából készíthető ételek kóstolással egybekötött fajtabemutatójára is sor kerül. Ehhez hasonló bemutatót július 17-én Kecskeméten, a Főiskola Tangazdaságában szervezünk, utána pedig a debreceni Farmer Expo keretében augusztus 19-én, a hagyományos burgonyás szakmai napunk befejezéseként kerül sor kóstolóval egybekötött fajtabemutatóra.



Az idén az ország egész területét sújtja a szárazság. Köztudott tény, hogy a burgonyát csak öntözött körülmények között lehet gazdaságosan termeszteni, ennek ellenére az ország sok körzetében száraz körülmények között is található burgonyaültetvény. Hogy milyen eredményt érhetnek el, az csak az év második felében derül ki, de már mutatkoznak ennek kedvezőtlen előjelei. A hazánkban jelenleg fajtalistán szereplő 55 fajta közül csak igen kevésről mondható el, hogy tűri a vízhiányt, ezért a fajtabemutatókra idén is érdemes ellátogatni, hogy a termelési körülményeknek megfelelő fajtákat választhassák ki a termelők.





A legfontosabb bemutatók helye és időpontja a következő:



Keszthely, június 26., Bicsérd június 27-28., Szentlőrinc július 1., Berzence július 2., Kaba július 3., Dunaegyháza július 16., Kecskemét Tangazdaság július 17., Debrecen (Nádudvar) augusztus 19.





A később meghatározott időpontokat a hírlevélben időben közzétesszük.



A

burgonyafajták konyhai felhasználása szerinti besorolása
Főzési

típus
Felhasználási

javaslat
Salátának

való fajták „A”

(a csomagolóanyagon zöld színnel jelzett)
Alkalmasak: saláták, hidegkonyhai

készítmények, tepsis és rakott­burgonya készítéséhez

Főbb fajták: Somogyi sárga

kifli, Chérie
Főznivaló,

nem szétfőlő burgonya „B”

(a csomagolóanyagon piros színnel jelzett)
Alkalmasak: főzéshez, saláták,

raguk készítéséhez

Főbb fajták: Kleopatra, Impala,

Karlena, Rosara, Solara, Vineta, Desirée, Kondor, Százszorszép, Raja,

Santé, Signal, Viktória, Hópehely, Góliát, Asterix
Sütnivaló,

enyhén szétfőlő „C”

(a csomagolóanyagon kék színnel jelzett)
Alkalmasak: sütéshez, burgonyás

tésztákhoz, chips- és hasábburgonya készítéséhez, püré/pehely alapanyagnak

Főbb fajták: Agria, Karlena,

Kánkán, Tomensa, Panda, Kuroda, Oscar, Lady Rosetta, Ornella, Moréne
Az

üzletekben is a konyhai felhasználási igény és fajtanév szerint keressék

a burgonyát!





Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Figyeljen a kárbejelentési határidőkre!

Figyeljen a kárbejelentési határidőkre!

A 2022. évi kárenyhítési évre vonatkozóan, a téli fagykár bejelentése 2022. április 15-ig, a tavaszi fagykár bejelentése május 31-ig, aszály esetén tá...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!