Mi indokolja a tavaszi foszfortrágyázást?

Agro Napló
A kora tavaszi foszformûtrágyázás NPK-mûtrágyák felhasználásával többlethozamot eredményezhet a tradicionális P-trágyázással szemben.

A többlethozam csak akkor érhető el, ha a növények kora tavasszal időben növekedésnek tudnak indulni. Az NPK mûtrágyák kora tavaszi kiszórása garantálja a növények biztos növekedésnek indulását.



A foszfátkoncentráció növelése a talajban

A növények foszfátfelvétele a talajoldat foszfáttartalmától függ. Közvetlen mûtrágyázási hatás a talajoldatban lévő P-koncentráció növelésével érhető el.

Hogyan növelhető a P-koncentráció a leghatékonyabban, illetve hogyan érhető el a kora tavaszi időpontban történő hasznosulás?

A foszformûtrágyákra általában jellemző folyamat a mûtrágya lekötődése, kevésbé felvehető vagy oldhatatlan vegyületekké történő átalakulása (immobilizáció). Az átalakulás folyamatának sebessége a hatóanyag-vegyülettől és a talaj tulajdonságaitól függ.

Semleges pH-jú talajokon a talajban lejátszódó átalakulás első lépéseként a vízoldható hatóanyagból a vízben nem oldható (CaHPO4) vegyület keletkezik. Ez a vegyület gyenge savakban oldható és a növények számára még felvehető. A talaj elsavanyodása nehezen oldódó foszfátok fokozatos oldódását segíti elő.

A foszfát tehát a növények számára általában nehezen felvehető állapotban található meg a talajban. A jó hasznosulás érdekében a P-trágyázás lehetőleg a növény fejlődésének leginkább P-igényes időszakában történjen, a talaj P-koncentrációjának növelésével.



A talajok foszfortartalma és a foszfor hasznosulása

A talajok foszfortartalma 0,02–0,1% közötti. A növények számára felvehető összes P-tartalom ennek az értéknek 3–5%-a, ezért a rendszeres P-visszapótlásról gondoskodni kell.

A talajokban a foszforvegyületek jelentős mértékû átalakulása jellemző, mindez a kijuttatott mûtrágyák hasznosulását ronthatja. A foszfor erőteljesen kötődhet a talajrészecskékhez, adszorpció, illetve fixáció léphet fel. A növények tápanyagellátásában csak a talajoldatban oldott formában lévő, mobil foszfát játszhat szerepet. Ez a foszfátmennyiség igen alacsony. Egy liter talajoldat általában csak 1 mg foszfátot tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy a növények számára egy hektáron 1-2 kg foszfát van felvehető állapotban.

Tekintve, hogy a talajvízben kevés foszfát található oldott állapotban, szükség van a gyors utánpótlásra.

A kötött, növények számára fel nem vehető foszfát átalakulása felvehető foszfáttá számos tényezőtől függ, mint például a talajnedvesség, illetve talajhőmérséklet. Kora tavasszal ezek a folyamatok gyakran igen lassan indulnak be, ezért a különböző kultúráknál foszforhiány léphet fel. Különösen nagy a növények igénye a bokrosodás és a kalászolás közé eső mintegy húsznapos időszakban, amikor a fejlődés igen intenzív.

Vízoldható P-mûtrágyák kora tavaszi kijuttatásakor a növények a foszfor jó részét fel tudják venni, a fennmaradó részt pedig a következő kultúrák hasznosítják.



A kora tavaszi P-mûtrágyázás előnyei

A foszfát nehéz felvehetősége miatt gyakran szakmai viták tárgyát képezi, hogy a kora tavasszal a felszínre kijuttatott foszfát elér-e a növények gyökereihez és felvehető-e egyáltalán a növények számára.

A foszfortrágyázásnál figyelembe kell vennünk a foszforvegyületek rossz oldhatóságát.

A talaj 300–600 kg/ha nagyságrendû könnyen oldható foszforkészletéből mindössze 1–2 kg van oldott formában jelen a talajoldatban. A kedvezőtlen átalakulási folyamatok következtében a mûtrágyák foszforvegyületeinek oldhatósága rohamosan csökken a talajban. Pontosan ezért a talajvizsgálatok alapján még a jól ellátott talajokon is célszerû valamennyi foszfort pótolni, hogy könnyen oldható foszfátok legyenek jelen.

A talaj felszínére kijuttatott foszfát mintegy 5 cm mélyre hatol be a talajba, ahol a hőmérséklet emelkedésével aktívabbá váló gyökérzet számára azonnal felvehető.

Magyarországon a legelterjedtebb a szuperfoszfát használata. A szuperfoszfát szemcséiből először a vízoldható komponensek oldódnak ki, a vízben nem oldódó vegyületek pedig visszamaradnak. A granulált mûtrágya lassabban oldódik és így a kedvezőtlen lekötődési folyamatok lassabban játszódnak le, mint az őrölt szuperfoszfát esetében.

A talajvizsgálatok figyelembevételével külföldön is bőséges foszformûtrágyázás javasolt.

Németországban megfelelő (C) ellátottság esetén is a terméssel kivont foszfor másfélszeresét pótolják fenntartó adagként.

Gyenge ellátottságnál (A) 2,5–3,0, közepes ellátottságnál (B) 2,0–2,5 szorzók alkalmazhatók. Jó ellátottság (B) esetében a termés által elvont mennyiség pótlása szükséges.

A hazai ajánlások tendenciájukban hasonlóak.

Az őszi P-mûtrágyázás kevésbé hatékony, mint a tavaszi, különösen abban az esetben, ha a tápanyag nyersfoszfát formájában került kijuttatásra. Ezekkel a mûtrágyákkal a talajok hosszú távú alapellátása biztosítható, azonnali mûtrágyahatás azonban nem várható.








Összefoglalva

Előnyökkel jár, ha a tervezett P-mûtrágya egy részét könnyen oldható, a növények számára könnyen felvehető formában juttatjuk ki. Hozamtöbbletet eredményez a kizárólag ősszel történő P-mûtrágyázással szemben!

A kora tavaszi mûtrágyázás nagy vízoldékonyságú NP- és NPK-mûtrágyákkal egyéb előnyöket is magában rejt. Hatékony formában tartalmazzák a legfontosabb alaptápanyagokat, (foszfát, káli). A nitrogén nitrát-N és ammónium-N formában található meg. A nitrát a növekedés megindulásakor gyorsan hat, az ammónium pedig hosszabb távon biztosítja a növény tápanyag-ellátottságát!



Linzer Agro Trade Hungary Kft.

Telefon: 1/479-5959 • www.linzeragrotrade.hu

A cikk szerzője: Dudda Roland

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vulcan keserűsó koncentrátumok

Vulcan keserűsó koncentrátumok

Egy lombtrágya, amely magnéziumot, foszfort, nitrogént, ként és mikroelemeket is tartalmaz. Elfelejthetjük a por oldását és számos mikroelem lombtrágy...

Gazdálkodás nitrátérzékeny területen

Gazdálkodás nitrátérzékeny területen

A nitrogén létszükséglet a növények számára, azonban annak túlzott mennyisége a talajban káros lehet a környezetre és az emberek egészségére is. Ezért...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!