A RAGT Vetõmag Kft. kukorica fajtakísérleti eredményei az észak-alföldi régióban

Agro Napló
Az idei évben cégünk országosan 167 cégnél állított be kukorica hibrid összevetõ kísérletet. Ezeknek az a célja, hogy reális képet kapjanak a termelõk, illetve forgalmazók a különbözõ nemesítõházak hibrideinek teljesítményérõl. Ezenkívül az eredmények felhasználásával a termelõk segítséget kapnak a következõ évi döntésük meghozatalához.

Az Észak-alföldi régióban az ilyen jellegû kísérletekben több, mint 50 helyen voltunk jelen. Ez egyben azt is jelenti, hogy az adott régión belül 50-nél is több településen volt beállított fajtasorunk, helyenként más-más minőségû talajokon.

A következőkben ezen kísérleti helyek eredményeiből mutatunk be néhányat ízelítőként, míg az országos összesített eredményeinket külön kiadványunkban fogjuk közölni.



 1.) Hajdú-Bihar megye (Hajdúböszörmény, Béke Agrárszövetkezet)



Ebben a kísérletben 9 fajtatulajdonos és 75 kukorica hibrid vett részt és ebből az első 10 legjobb hibridet ismertetjük FAO 300 és FAO 400 közötti éréscsoportokban. A versenytársak termésátlaga ebben a kategóriában 11,35 t/ha, az RAGT Vetőmag Kft. termésátlaga 12,45 t/ha. A Rulexx (FAO 370) hibridünk ugyanitt 50 ha átlagában nettó 12,8 t/ha termésátlagot produkált.

 


 

 

2.) Szabolcs Szatmár Bereg megye (Nagyhalász, Agro Halász Kft)



A kísérletben 3 fajtatulajdonos és 25 hibrid vett részt és ebből az első 10 hibridet ismertetjük FAO 300 és FAO 400 közötti éréscsoportokban. A versenytársak termésátlaga ebben a kategóriában 12,8 t/ha, az RAGT Vetőmag Kft. termésátlaga 13,7 t/ha.

 


 

 

3.) Borsod Abaúj Zemplén megye (Gesztely, Gergely József)



A kísérletben 8 fajtatulajdonos és 76 hibrid vett részt és az első 10 hibridet ismertetjük FAO 300 és FAO 400 közötti éréscsoportban. Borsod megyében a Rulexx (FAO 370) hibridünk 50 ha átlagában nettó 10,6 t/ha termésátlagot ért el.

 

 


 

 

Ebben az évben 3 kukorica hibridre hívom fel a termelők figyelmét (Brixxo, Rulexx, Alexxandra) kiemelkedő termőképessége és vízleadása tekintetében. Ezek a hibridek a több, mint 50 kísérleti termőhely tekintetében mindíg az első 10 legjobb kukorica hibrid között szerepelnek több alkalommal vezető pozícióban, mint ahogy az a táblázatokból is kitûnik. Az idei év időjárásának alakulása kedvező volt a kukorica termesztéséhez, ellentétben a 2007. évi aszályos idővel. Ne felejtsük el, hogy az RAGT Vetőmag Kft. 6 hibridje szárazságtûrésével (kaktusz jellel megtalálhatók tájékoztató anyagainkban) a tavalyi aszály ellenére is figyelemre méltó terméseredményeket értek el és maguk mögött hagytak neves hibrideket.





4.) A következő diagramm az RAGT Vetőmag Kft. egyik legsikeresebb hibridének a termésátlag eredményeit mutatja településenként az Észak- alföldi régióban. (Rulexx FAO 370)

 


 

 

5.) Ezen a diagrammon az RAGT Vetőmag Kft. két új hibridének termésátlagait mutatjuk be 6 település tekintetében. Brixxo (FAO 350), valamint Alexxandra (FAO380)

 


 

 

A fenti adatokat alapján elmondhatjuk, hogy az RAGT Vetőmag Kft. hibridei az idén is kiállták a próbát. Mind kisparcellás kísérletekben, mind pedig nagyüzemi termelésben az elsők között, több esetben pedig az első helyen végzett. Reméljük, hogy ezen adatok ismertetésével közelebb segítettük meglévő és leendő partnereinket a vetőmag vásárlással kapcsolatos döntéseik meghozatalában.



Az ünnepek közeledtével mindenkinek kívánok Békés Boldog Karácsonyt és Sikerekben Gazdag Boldog Új Évet magam és kollégáim nevében.





Kelemen Imre

régióvezető


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Velünk a SIKER stresszben is garantált!

Velünk a SIKER stresszben is garantált!

Az évek múltával a kukoricakultúra szárazabb nyarakkal és szigorúbb szabályozási korlátokkal (vízgazdálkodás, tápanyag-utánpótlás stb.) néz szembe. Ku...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 10. 12:13