A kényelmes kukorica gyomirtószer

Agro Napló
A kukorica gyom­irtásban az elõzõ évek száraz tavaszai következtében egyre nagyobb igény jelent meg a korai posztemergensen is alkalmazható készítményekre. Mi lenne más egy kutatás és fejlesztésorientált vállalat célja, mint folyamatosan megújítani és a piaci igényekhez igazítani a meglevõ termékajánlatot.  

A Bayer CropScience hosszú évek kutatómunkájának eredményeként sikerrel fejlesztett ki ismét egy originálisan új kukorica gyomirtó szer hatóanyagot! Ráadásul nem csak egyszerûen kifejlesztett egy hatóanyagot, hanem egy egész hatóanyag csoportot fedezett fel, méghozzá a szulfonil ureák legújabb generációját képviselő Szulfonilamino-Carbonil-metil-Triazolinon hatóanyag csoportot és annak az első tagját a Tienkarbazon-metil hatóanyagot. Ez a fejlesztési eredmény hozta meg a rég várt ideális kombinációs partnert a Magyarországon hosszú ideje a legnagyobb területen használt preemergens készítmény, a Merlin izoxaflutol hatóanyaga mellé. A két gyomirtó hatóanyag egymást kiegészítve és erősítve kiemelkedő hatékonyságot nyújt a korai gyomkonkurencia ellen és az új termék korai posztemergensen is alkalmazható.

 


 

 

 

A fejlesztések eredményeként a Bayer CropScience legújabb széfenere és a legújabb kukorica gyomirtó hatóanyaga került egy termékbe kombinációban a Merlin erejével.



Ciproszulfamid: a Bayer CropScience legújabb kukorica széfenere.

Talajon keresztül és levélen keresztül is képes felszívódni, így lehetővé teszi, hogy az Adengo pre- és posztemergensen is alkalmazható legyen. A kukoricában a hatóanyagok lebontását felgyorsítva, kiemelkedő szelektivitást biztosít a készítménynek.





Tienkarbazon-metil: a Bayer CropScience legújabb fejlesztésû kukorica gyomirtó szer hatóanyaga. A szulfonilureák legújabb generációjának az első tagja.

Speciális molekulaszerkezetének köszönhetően könnyebben szívódik fel a gyomnövények levelén keresztül, mint a hagyományos szulfonilurea hatóanyagok. Felszívódása után gyorsabban jut el a hatáskifejtés helyére, ezért hamarabb jelennek meg a gyomokon a tünetek is. Ezt követően azonnali növekedésgátlás, majd a tenyészőcsúcsból kiinduló fokozatos elhalás, végül az érzékeny gyomnövények teljes pusztulása következik be. Vízben jól oldódik, gyökéren keresztül is nagyon jól felszívódik, így kiváló talajon keresztüli hatással és hosszú hatástartammal is rendelkezik. Az izoxaflutol egyszikûek elleni hatását jól kiegészíti, a kétszikû gyomok elleni hatását pedig erősíti.





Izoxaflutol: a Merlin flexx jól bevált, széles hatásspektrumú, HPPD gátló hatású herbicid hatóanyaga.

A kezdeti tünetek látványos kifehéredésben jelentkeznek, majd ezt követően a gyomok rövidesen elszáradnak. Megbízható kezdeti hatását rendkívül hosszú hatástartam követi. Egyedi „a gyomok későbbi keléséhez szinkronizált megújuló hatása”-a kukorica állományzáródásán túl véd a későbbi gyomosodás ellen.





Kényelmesen széles hatásspektrum



Az Adengo a kukorica több mint 60 féle magról kelő egy- és kétszikû gyomnövénye ellen hatékony. Az Adengo gyomirtó hatékonysága kiemelkedően jó az általános magról kelő kétszikû gyomnövények, mint a parlagfû, a disznóparéjfélék, a fehér libatop stb. ellen, de érzékenyek a nehezen írtható kétszikû gyomnövények is, például a keserûfû-félék, csattanó masz­­lag, selyemmályva, vadkender, szerbtövisfajok stb.



Az Adengo kezelésre érzékenyek a magról kelő egyszikûek is, pl. a muhar-félék, a kakaslábfû, a magról kelő fenyércirok, az egynyári perje. Az Adengo vadköles elleni hatása a Merlinhez hasonlóan kiváló, de ezt a hatást az izoxaflutol melletti új hatóanyag különösen levélen keresztül tovább erősíti.





Kényelmesen rugalmas alkalmazhatóság



Az Adengo speciális erőssége, hogy hatékonyan alkalmazható a korai gyomosodás ellen akár pre- akár korai posztemergensen. Csapadékos tavaszon érdemes kihasználni, hogy az Adengo mindkét hatóanyagának kiváló a preemergens hatása. Száraz időjárás esetén korai posztemergensen alkalmazva a már kikelt gyomok levelén közvetlenül felszívódva pusztítja el azokat, a talajon keresztüli hatása pedig megakadályozza a későbbi gyomkelést.



A kukorica fejlettsége

Preemergensen: a kukorica vetése után, kelése előtt, jól elmunkált, aprómorzsás talajfelszínre kell kijuttatni. Korai posztemergensen: szögcsíra állapottól a kukorica 3 leveles fejlettségéig lehet kijuttatni.



A gyomok fejlettsége

A magról kelő kétszikû gyomfajok 2–4 valódi leveles, a magról kelő egyszikû gyomnövények 1–3 leveles fejlettségükkor a legérzékenyebbek a készítményre.





Kényelemesen hosszú hatástartam



Az Adengo használatának egyik legfontosabb előnye, hogy bármikor is alkalmazzuk, talajon keresztüli hatása onnan indul és az állományzáródáson túl, a gyomirtási szezon végéig tart.



Stabilitás a talaj felszínén

Az Adengo hosszú hatástartammal rendelkezik, mert hatóanyagai stabilan megkötődnek a talaj felszínén és nem bomlanak el az UV fény hatására.



Szinkronizált hatás

A „gyomkeléshez szinkronizált hatásának” köszönhetően a lehulló csapadék a gyomok csírázásával egy időben hozza mûködésbe az Adengo hatóanyagait. 



Megújuló aktivitás

Az Adengo egyedi megújuló aktivitásának köszönhetően a később lehulló csapadék után ismét kifejti hatását. Ez a speciális tulajdonság extra hatásbiztonságot ad a gyomirtási szezon teljes ideje alatt.





Kényelemes technológia



Adagolás

Az Adengo általánosan javasolt dózisa: 0,4 l/ha. Várhatóan erős gyomosodás, vagy ha az állománykezelés idejére már túlfejlett gyomnövények vannak a területen, magasabb dózisban (0,44 l/ha) kell kijuttatni. (Javasolt vízmennyiség: 250–300 l/ha)



Kombinációk

Évelő kétszikûek, erős mezei acat, vagy aprószulák fertőzés esetén, illetve száraz tavaszokon a túlfejlett kétszikû gyomok elleni – a hatás fokozása céljából dikamba 2,4-D hatóanyagú kombinációs partner hozzáadása javasolt az engedélyokiratukban meghatározott dózisban.



Évelő egyszikûek ellen

Amennyiben a területen valamilyen évelő egyszikû gyomfaj (fenyércirok, tarackbúza) található, az Adengo a kezelt területen hatékonyan pusztítja a magról kelő egyedeiket, a már rizómás növényeken pedig kifehérítő, növekedésgátló hatású. Később a rizómás alakok ellen Monsoon alkalmazása javasolt a kukorica 5–7 leveles korában. Az Adengo kijuttatása és a következő posztemergens kezelés között minimum két hét várakozási idő szükséges.





Adengo a kényelmes kukorica gyomirtó szer



Az alacsony dózis kevés anyagmozgatást és könnyû kezelhetőséget tesz lehetővé. Az Adengo rugalmas alkalmazhatósága: pre - korai posztemergens kijuttatási lehetősége lehetővé teszi, hogy az aktuális időjárás alapján döntsük el, mikor juttatjuk ki. Hatóanyagai a gyomok földalatti és földfeletti részein egyaránt felszívódnak, így biztosan célba érnek. Hatásspektruma rendkívül széles, hiszen több mint 60 féle magról kelő egy- és kétszikû gyomnövény ellen hatékony. Kettős hatása – a két gyomirtó hatóanyag jól kiegészíti és erősíti egymást – még a nehezen irtható gyomok ellen is hatékony megoldást nyújt. A korai gyomkonkurencia elleni hatásán túl a szezon végéig tartó hosszú hatástartama véd az újrakelés ellen. Ráadásul, a benne található két gyomirtó komponens különböző hatásmódú, ezért az Adengo beépített rezisztencia védelemmel is rendelkezik.





Adengo – Tiszta kezdet, jó termés





Miért van szükség a széfenerre?

Itt megtudhatja: http://www.agronaplo.hu/termekinformaciok/239





Rikk István • Bayer CropScience

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Bayer Farmok 2019

Bayer Farmok 2019

„Az emberiséget elegendő és biztonságos táplálékkal ellátni rendkívül nagy kihívás. Növényvédelem hiányában a károsítók élelmiszerünk és élelmiszer al...

Egyre nő az aszálykár

Egyre nő az aszálykár

Óriási károkat okoz a szárazság Magyarországon, hozzávetőleg 150 milliméter, tehát 3-4 hónap átlagának megfelelő csapadékra lenne szükség a helyzet me...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06