Erő és harmónia újratöltve: 2021-ben megérkezik az új LAUDIS SMART® kukorica technológiai csomag

Agro Napló
A növényvédőszer-forgalmazásban a „csomagszemlélet” már nem újdonság. A gyűjtőcsomagok összetételének kialakítását többféle elv vezérelheti, közös bennük, hogy a felhasználó igényein és a számára nyújtott előnyön alapulnak.

Egy-egy kultúrában több növényvédelmi feladathoz kell hatékony megoldást biztosító készítmény, így ezek együttes ajánlása kézenfekvő rendezési elv a csomag kialakításakor. Erre példa a BAYER új technológiai csomagja, a LAUDIS SMART®, amely 7,5 ha kukorica magról kelő egy- és kétszikű gyomok elleni posztemergens gyomirtásra, valamint 5 ha kukorica (vagy más, okiratban engedélyezett kultúra) kórokozók és rovarok elleni védelmére szolgál.

1. Biztonságos kukorica gyomirtás: LAUDIS®

A BAYER a kezelt területeket tekintve Magyarországon 15 éve piacvezető* a kukorica gyomirtásban. Ez az eredmény nagyban a sokoldalú LAUDIS® egyedülálló hatékonyságának és szelektivitásának köszönhető. Méltán lett a magyar termelők első számú kukorica gyomirtószere, hiszen biztonságosan felhasználható takarmány-, siló-, hibrid-, popcorn-, waxy- és csemegekukoricában egyaránt. A jól ismert és jól bevált LAUDIS® évek óta eredményesen segíti a gazdálkodókat abban, hogy még kiszámíthatóbbá és biztonságosabbá tegyék kukoricatermesztésüket.

A LAUDIS® tembotrion hatóanyaga szinte azonnal kifejti hatását, a megcélzott gyomnövények kifehérednek és elpusztulnak. Egyedi összetételének köszönhetően gyorsan felszívódik, a kezelést követő 1 órán belül teljesen esőállóvá válik. Az izoxadifen-etil széfener jóvoltából a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási körülmények között is biztonságosan alkalmazható. Ennek hiányában a napfény UV-sugárzásának hatására a növényi klorofill elbomlik, a növények kifehérednek és elpusztulnak. A LAUDIS® hatékony a magról kelő egy- és kétszikű gyomok széles köre ellen.

Érzékeny egyszikűek: kakaslábfű, muharfélék, cirokfélék magról kelt egyedei, cérnaköles, vadköles (Panicum miliaceum).

Érzékeny kétszikűek: parlagfű, disznóparéjfélék, libatopfélék, szerbtövisfélék, csattanó maszlag, fekete csucsor, mezei acat, selyemmályva, vadkender, árvakelésű napraforgó, keserűfűfélék.

Részleges hatás: ugari szulákpohánka, mezei árvácska, sövényszulák, tarackbúza, évelő fenyércirok.

Dózisa: gyomosodástól függően 1,75–2,25 l/ha.

2. Egészséges kukoricaállomány: PROPULSE®

Az elmúlt években a PROPULSE® sikeresen bizonyította, hogy az olajos növényekben (repce, napraforgó) a legfontosabb betegségek ellen megbízható védelmet ad, mindig lehet rá számítani.

Az intenzív kukoricatermesztésben már helyett kapott a gombaölő szeres védekezés is. Jó hír, hogy a PROPULSE® hatékonyan alkalmazható a takarmány-, csemege- és vetőmag kukoricában a szármegnyú­lás kezdetétől (BBCH 30) a virágzás végéig (BBCH 69) különböző levélbetegségek, illetve a lombozatot és a csövet támadó, termésveszteséget okozó betegségek ellen.

A PROPULSE® kedvező élettani hatással is segíti a termesztők munkáját. A protiokonazol hatóanyag növeli a klorofill B tartalmat és így a zöldítés mellett nagyobb fotoszintézis aktivitást eredményez a kezelt növényekben. A fluopiram a növények hőstresszét csökkenti. A hőstresszben lévő növényben bezárult légzőnyílásai és az így kialakult relatív szén-dioxid-hiány miatt szabadgyökök képződnek, amik romboló hatásúak a növény belső enzimrendszerére. A fluopiram segíti a fotorendszerben elnyelődő, de energiájukat cukorképződéshez felhasználni nem képes elektronok lekötését, így védi a növényt az oxidatív stressztől. Emellett csökkenti a növények hőmérsékletét, ami szintén fotoszintézis aktivitás növekedést eredményez. A készítmény a betegségeket megelőző és gyógyító hatása mellett tehát kedvező, termést növelő élettani hatásokkal is rendelkezik.

Dózisa: 0,8–1,0 l/ha.

3. Kártevők elleni védelem: DECIS MEGA®

A DECIS MEGA® – mely több, mint 40 növénykultúrában felhasználható – kukoricában és csemegekukoricában a szemfejlődés időszakában (BBCH 75) a kukoricamoly fiatal hernyói elleni védekezésre alkalmazható. A készítmény a repülő imágók ellen is hatékony, használatával már a kukoricamoly tojásrakását is megelőzhetjük.

Dózisa: 0,2 l/ha.

A technológiai csomag összetétele:

  • 3 x 5 liter LAUDIS®
  • 1 x 5 liter PROPULSE®
  • 1 x 1 liter DECIS MEGA®

A LAUDIS SMART® minden összetevője II. forgalmazási kategóriába tartozik.

Aki szeretné, hogy továbbra is jó kezekben legyen a kukoricája, válassza a BAYER jól bevált növényvédelmi megoldásait, válassza a LAUDIS SMART® CSOMAGOT!

Bővebb információk:
agro.bayer.co.hu/LaudisSmart

*Kleffmann piackutatások eredményei 2005–2020
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kezelésből ötös!

Kezelésből ötös!

Az FMC optimista hangulatban tartotta meg évindító növényvédelmi fórumát, amely méltán az egyik legszínvonalasabb online rendezvénnyé nőtte ki magát a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!