2024. április 27. szombat Zita

A kukoricaaratás még messze van

Agro Napló
A kukoricaaratás még messze van, a napokban nőtte ki magát a kapálásból, így még a termésről nem sok mindent lehet mondani. A napokban olvasható, előre jelzett rekordtermés akár meg is lehet, de el is maradhat. Az ország azon részén, ahol eddig is nagy szárazság volt, nem valószínű a rekordtermés, ott viszont, ahol eddig „rendszeresen” megkapták a csapadékot, … majd a kombájn megmondja.

Mit tudunk tenni azért, hogy a területen, amin gazdálkodunk a maximális terméspotenciált kiaknázzuk. Nagyon sok összetevője van a dolognak.

Nagyon sokszor hallani, inkább az idősebb generációktól, hogy „a földet az unokáinktól kaptuk bérbe”. Ennek tükrében az a kérdés, hogy ehhez így is állunk-e hozzá? Lesz az unokáinknak még talaj, amin gazdálkodni tudnak, lesz tápanyag az utánpótlásra, vagy feléljük most a rövid ideig tartó haszonszerzés céljából? Ki tudja ezt megmondani? Nagyon sok elemzést, előadást lehet ezzel kapcsolatban találni.

Egyik szemszög lehet a valamelyest „fenntartható” gazdálkodásra a minél szélesebb vetésforgó. Az egyik évben ez a növény, másikban az és így tovább, lesz amelyik jobban bejön, a nagyobb nyereséget hozza, de kizsigerelés nélkül, és a legkisebb természetkárosítás nélkül. Mert az, hogy esetleg olyan régióban vagyunk, ahol a kukorica adja a legnagyobb eredményt és akkor folyton ezt vetünk, vagy a búza-repce vetésforgó, a fagyi visszanyal majddal fogunk találkozni. Megjelennek a különböző rezisztenciák, és akkor állunk és nézünk ki a fejünkből, hogy akkor most mi van?

Maestro 24.75 SV L - folyékony műtrágyatartállyal szerelt vetőgép

Egy másik helyzet a talaj nedvessége. Folyton az eget kémleljük, van, aki imádkozik is, de a legtöbben az esőt várjuk. Azért vannak olyan termelők is, akik a földet is nézik, és tesznek is azért, hogy kisebb legyen a kipárolgás! Minél több vizet tartunk meg a földben, annál egyszerűbb a dolgunk. A helyesebb talajműveléssel kevesebbet bolygatjuk a talajt, a káros tömörödéseket megszüntetjük, próbálunk talajfelszín-takarást végezni, a minél kevesebb kipárolgásért. A leesett csapadékot helyben kell tartani! Ezért a földnek képes kell lenni azt elnyelni, és később felhozni a növények számára.

Egy elporosított talajfelszín csapadék hatására nagyon hamar eliszaposodik, és a lehulló csapadék innentől kezdve elfolyik az árkokba és így ki a területről.

StripTill kukorica árpatarlóba

A NoTill lehet a végső megoldás? Addig hosszú az út, de érdemes mielőbb elkezdeni a földdel úgy viselkedni, mint a szeretteinkkel!

Az intenzív forgatásos technológiáról óvatosan álljunk át a mulcsos technológiára. Próbáljunk meg intelligensen takarónövényt termeszteni, legyen ugyanolyan fontos, mint a főnövény! A takarónövényekkel figyeljünk oda, hogy a vízbalansz abba az irányba billenjen, hogy többet megőrzünk, mint elhasználunk!

Rozsszenázs tarlóba direkt kukorica

A talajművelésnél a lazításra és a felszín egyengetésére koncentráljunk, a többit elvégzik a növények!

A vetésforgókat úgy kell kialakítani, hogy a nagy szármaradvány ne okozzon a következő főnövényben gondot!

A kukorica vetése bármilyen körülmény között megvalósítható! Bármilyen típusú és mennyiségű szármaradvány a vetést nem tudja hátráltatni. A vetőgépeket fel lehet szerelni mindenféle szár- ill. rögterelővel, vágó tárcsával. A vetőbarázdát pedig különböző tömörítő kerekekkel tudjuk zárni.

Rozstarlóba direkt vetett kukorica

Az esetleges tápanyag-utánpótlásban a sávos műtrágyázás is tud segíteni. A Horschnál különböző kultivátorok segítségével meg lehet oldani a sávos lazítást és műtrágyázást!

A Maestro vetőgép pedig alkalmas akár a direkt vetésre is. Az AutoForce csoroszlyanyomás rendszerrel mindig akkora nyomással dolgozik, amennyi ahhoz kell, hogy a magot pontos mélységbe rakja.

A pontos mélységtartás és egyenletes kelés az alapja a magas hozamnak, ugyanis így tudjuk kihasználni az egyedi növényekben rejlő maximális terméspotenciált.

Maestro 24.50 SV - az 50 cm sortávolságra vetett kukorica már standard

Az egyre dráguló műtrágya optimális kihasználása végett érdemes elgondolkodni a műtrágya precíz kihelyezésén is!

A Maestro egy olyan szemenkénti vetőgép, amivel a precíz vetés mellett a logisztika is nagyon megoldott!

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Talajművelés – No-till vetés

Talajművelés – No-till vetés

A korábban elvetett őszi kalászosok már szépen sorolnak. Azonban újra hallani már különböző régiókból, hogy jöhetne csapadék, hogy biztonságosan kikel...

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Állandóan azt halljuk, hogy válság van. Nincs gáz (de van, csak „nem akarjuk” átvenni), drága, így nincs vagy igen kevés a műtrágya, kevés az üzemanya...

A szárazság velejárója a direktvetés

A szárazság velejárója a direktvetés

A nagyon nagy szárazság és erős szelek óriási termőföldvesztést okoznak. Szó szerint elszáll a talpunk alól a termőföld. Az igen intenzív talajművelés...

Focus – a sokoldalú vetőgép

Focus – a sokoldalú vetőgép

Látni a fényt az alagút végén! Lassan felmelegszik az idő, és elindulnak a magágykészítők és ezután nemsokára a napraforgó és a kukorica is a földben...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!