2024. április 28. vasárnap Valéria

Kukorica gyomirtásra készülve szakértői szemmel

Agro Napló

Miért fontos a korai gyomkikapcsolás?

A talajok gyommagtartalma kimeríthetetlennek látszik. Ráadásul a magok gyakran elfekszenek 15–20, de nem ritka, hogy 40 évig is, megőrizve csírázóképességüket. Csírázásuk mostoha körülmények között is bekövetkezik, kezdeti fejlődésük jóval gyorsabb a kapás kultúrnövényeknél.

A kukorica is maggal szaporított növény, optimális csírázásához meleg, nedvesség és jól előkészített magágy szükséges. A biztosított legjobb körülmények mellett is a vele azonos időben kelő gyomok mind fejlődésben, mind pedig egyedszámban lekörözik a kukoricát.

A kukorica kezdeti fejlődése általában lassú, lombzáródásig a legérzékenyebb a gyomkonkurenciára. Tehát a gyomkonkurenciát már a kezdetekben „csírájában kell elfojtani”. Ezt pre- és korai posztemergensen van lehetőségünk kezelni.

Mit válasszunk a korai gyomkikapcsolásra?

A preemergens készítményekkel szemben általános követelmény, hogy a kukoricára szelektíven a gyomok ellen széles hatásspektrummal hassanak. A talajfelszínre kijuttatott herbicid őrizze meg a stabilitását és kellő hatástartamot biztosítson legalább a kukorica lombzáródásáig. Jó, ha nem csak a kelőfélben lévő gyomok veszik fel, hanem képes a maghéjon keresztül is felszívódni és a kijuttatás közben a talajfelszínen a már kikelt gyomnövényeket is eredményesen elpusztítja. Az ideális választás ez esetben a Merlin flexx. Antidotált, kiemelkedő szelektivitással rendelkezik áru- és silókukoricára, átlagos gyomosodási körülmények között kombinációs partner nélkül megoldás a legtöbb preemergensen kezelhető gyomosodási problémára. Erős kakaslábfű-, muhar- ill. pirókujjasmuhar-fertőzés mellett Aspect T partnert javaslunk korai posztemergens kombinációs partnerként. Amik igazán kiemelik a számos preemergens megoldás közül a Merlint, a következők:

  • a kukorica kelésekor már kikapcsolja a lehetséges gyomkonkurenciát,
  • vadkölesfertőzés esetén nincs jobb megoldás ebben az időszakban,
  • megújuló aktivitása a csapadékhullámokkal együtt kelő gyomok ellen folyamatos védelmet ad nehezen irtható, mélyről csírázó kétszikűek ellen.

Miért jó megoldás a korai posztemergens kezelés és mit válasszunk?

Divatját éli a korai posztemergens kezelés, nem véletlenül. Optimális esetben egyesíti a preemergens és posztemergens kezelések előnyeit. Már látjuk, hogy mi ellen kell védekezni, de mégis idejekorán kikapcsolható a korai gyomkonkurencia egy jól megválasztott termék alkalmazásával. Kihasználható a készítmények posztemergens hatékonysága mellett a későbbi kijuttatás miatt meghosszabbodó tartamhatása is.

A Merlin flexx hatóanyaga az izoxaflutol, ideális hatóanyag korai posztemergens kijuttatásra. Hatékony talajon és föld feletti részeken egyaránt. Megfelelő szelektivitással rendelkezik.

Az Adengo piacra kerülésével új, a kultúrnövényre teljesen szelektív, a korai posztemergensen alkalmazható termékek közül a legszélesebb hatásspektrumú készítményt használhatjuk a pár leveles kukorica gyomirtására:

  • Megfelelő adagban (0,44 l /ha) alkalmazva, az évelő gyomnövények kivételével, valamennyi problémás gyomnövénytől egy menetben megszabadulhatunk.
  • Mindkét hatóanyag egyaránt felszívódik talajon és föld feletti részeken keresztül, megfelelő stabilitással rendelkeznek, hogy a kukoricát hatékonyan megvédjék a magról kelő gyomnövények ellen.
  • Időzítése: optimális, ha a 2–4 leveles kétszikűek és gyökérváltás előtti állapotú egyszikű gyomnövények ellen alkalmazzuk a kukorica maximum 3 leveles koráig kijuttatva.
  • Nagyon száraz tavaszok esetén, amikor a kelő kétszikűeken vastag viaszréteg fejlődik, szükség lehet dikamba hatóanyagú kombinációs partnerre.

Mikor kell a poszt gyomirtás és hogyan válasszunk készítményt?

Ha beüt a krach, azaz az alapkezelésben az alkalmazott termék nem kapja meg a hatáskifejtéshez szükséges bemosó csapadékot, akkor se essünk kétségbe, évtizedek felhasználási tapasztalatával bizonyított, hogy ilyenkor a legcélszerűbb megoldás a szárazság ellenére kikelő gyomokat egy posztemergens készítménnyel kontrollálni.

A kukoricát, mint kapásnövényt, a kezdetek óta posztemergensen is gyomtalanítják. A posztkezelés számos előnnyel jár, láthatjuk miféle gyomnövényekkel van dolgunk és „mekkora kapát” szükséges elővenni ellenük. Évelő gyomnövények ellen gyakorlatilag ez az egyetlen hatékony módszer a termesztés évében.

Leggyakrabban a fenyércirok és a tarackbúza irtásakor kell arra ügyelni, hogy a gyomnövények megfelelő fejlettséggel rendelkezzenek, elegendő hatóanyagot tudjanak felvenni elpusztításukhoz. Legjobb eredményt a Monsoon active alkalmazásával lehet elérni, ebben a készítményben tudjuk a legtöbb foramszulfuront hektáronként kijuttatni. Spektruma kiterjed a kétszikű gyomnövények ellen is, abban az esetben, ha évelő kétszikűek, acat és/vagy szulák is fertőzi a területünket, célszerű dikamba hatóanyagú készítménnyel kiegészíteni.

A vadköles, az évelő egyszikűekhez hasonlóan technológiát meghatározó gyomnövény. Irtásakor kritikus fenológia a gyomnövény gyökérváltása, gyökérváltás előtt 1,8–2 l /ha Monsoonnal jó hatékonysággal védekezhetünk ellene, gyökérváltás után 2,25–2,5 l/ha a hatékony dózis.

Ha szulfonil-karbamid-mentes technológiát szeretnénk alkalmazni, javasoljuk a Laudis 2–2,25 l/ha-os adagját. Az utóbbi évtizedben megjelent HPPD-toleráns köles fajok (parti köles és korai köles) ellen Aspect T kombinációs partner felhasználásával védekezhetünk eredményesen.

Általános gyomosodási probléma esetén, azaz, ha van minden gyomból rendesen, de semmi extra, ez esetben a kukoricagyomirtás „igáslovát”, a Monsoon + Aspect T-t javasoljuk. Nehezített egyszikű és közepesnél nem erősebb kétszikű fertőzés mellett megbízható szelektív hatású készítmény megfelelő hatástartammal.

A Laudis-t nehéz az előbbi kategóriákba sorolni, mert évelők kivételével gyakorlatilag minden posztemergens gyomosodási helyzetben megállja a helyét:

  • Kiemelkedő szelektivitása, áru-, csemege- és hibrid kukoricában is használható, széles hatásspektruma nagyon jó hatékonysággal párosul.
  • Megkésett gyomirtási szituációkban is biztonságosan alkalmazható, akár „tűzoltásra” is. Egyedi adjuváns rendszere lehetővé teszi ellenálló, túlfejlett gyomnövények elleni alkalmazhatóságát.
  • Hatássebessége a szolgáltatást is végző növényvédős kollégák kedvencévé teszi, hiszen a kezelés már másnap vizuálisan jól érzékelhető. HPPD-toleráns egy- és kétszikű gyomnövények ellen kiegészíthető, csemegekukorica kivételével, Aspect T-vel, amely a hatásspektrum növelésén kívül számottevő hatástartamot biztosít a terméknek.
  • A Laudis terméket szinte a sivatagi viszonyokra fejlesztette ki a cég. A már korábban említett komplett adjuváns rendszernek köszönhetően, száraz viszonyok között is megfelelő felszívódást biztosít, akár a túlfejlett libatopokon is. A megfelelő hatékonyság feltétele Laudis esetében az alkalmazott dózis – 2,25 l/ha alá nem érdemes „sivatagi” körülmények esetén menni – és a jó szórástechnika.

Mit tehetünk még a jobb hatékonyságért, ha Bayer készítményt választunk?

Ha nagy tömegű gyomnövény ellen kell védekezni területünkön, az önárnyékolás csökkentésére, illetve a jobb fedettség elérése érdekében javasoljuk a permetlémennyiség növelését, valamint jobb fedettséget biztosító, Twin-Jet rendszerű szórófejek és légzsákos permetezőgépek használatát.

Milyen készítményt válasszunk, ha csemegekukorica- vagy vetőmag-előállítással foglalkozunk?

Mi a Laudis-t ajánljuk. Közel 140 csemegekukorica fajtára rendelkezünk vizsgálati eredménnyel szimpla és dupla adagra vizsgálva egyaránt. Technikai ismertetőink tartalmazzák a tembotrionra szelektív csemegekukorica hibrideket, valamint területi képviselőink is szívesen állnak információval rendelkezésre.

A Bayer szakértői területi csapata segít Önnek, hogy az adott területen legjobb megoldást alkalmazza magasabb termésért. 

Forduljon az Ön kukorica szakértőjéhez bizalommal!

Bayer Crop Science
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!