2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Cirok: hatalmas lehetőség egy apró szemben

Agro Napló
A sikeres növénytermesztés alapja az, hogy a gazdálkodó ismerve a termőhelyi adottságait megtalálja azokat a növényeket, amelyeket hosszabb távon is biztonsággal és nyereségesen tud termelni.

Ma már mindenki tapasztalja, hogy a korábban megszokott időjárás megváltozott, és csak egy a biztos benne: a bizonytalanság, vagyis, hogy egyre inkább szélsőségesebb hőmérsékleti változások és csapadékeloszlás jellemzi.

A kukorica az egyik legfontosabb tavaszi vetésű szántóföldi növényünk, és egyben az egyik legérzékenyebb a csapadék hiányára. Termesztése az elmúlt időszakban a legtöbb termelő számára jövedelmező volt, de minden év más.

Véleményünk szerint a hazai szántóterület egy része hosszabb távon alkalmatlan a kukorica biztonságos termesztésére.

Az aszályra hajlamos, gyengébb adottságú területeken vetése olyan kockázatot jelent, amit a gazdák nem engedhetnek meg maguknak.

A cirok a jövő kukoricája?

A cirok a világon az 5. legnagyobb területen termelt gabonanövény. Évről évre folyamatosan nő a szemes cirokkal bevetett területek nagysága, ami 2020-ban Magyarországon már meghaladta a 30.000 hektárt.

Az EURALIS képviseletében évek óta azon dolgozunk, hogy hazánkban a cirok ismét elfoglalja az őt megillető helyét a vetésszerkezetben.

Egyre több partnerünk látja be, hogy a szemes cirok termesztése kiváló alternatívát nyújt olyan helyeken, ahol az adottságok miatt a kukorica nem termeszthető biztonságosan.

Sikerének a titka egyszerű és magában a növényben keresendő.

A cirok Afrikából származik és kimagasló aszály-, valamint stressztűrő képessége miatt egységnyi száraz anyag előállításához 30–50%-kal kevesebb vízre van szüksége, mint a kukoricának, így a csapadékhiányos körülmények között ugyanazon a területen az EURALIS cirkok termése legalább 15–20%-kal magasabb. Termesztése nem igényel speciális gépeket, vetésforgóba jól beilleszthető és gyakorlatilag a szélsőségesen szikes vagy homokos talajok kivételével mindenhol termeszthető.

A kukoricához képest kedvezőbb beltartalma (pl. 20–25%-kal magasabb fehérje, gyakorlatilag toxinmentes stb.) miatt termése kifejezetten keresett a hazai takarmányipar részéről és emellett az exportpiaca is biztos. Jelenleg nem tudunk Magyarországon annyi szemes cirkot termelni, mint amennyire igény van. Tehát a gazdálkodók számára nemcsak a termesztése, hanem az értékesítése is biztonságos.

Az EURALIS és a résztulajdonában álló EUROSORGHO Európa legnagyobb ciroknemesítő és vetőmag-előállító cégei. Hibridjeink a hazai termesztési viszonyok között évek óta bizonyítják a kiemelkedő képességeiket, így nem véletlen, hogy rövid idő alatt piacvezetőkké váltak.

ES ALBANUS   korai, fehér szemű
ES ARMORIK   nagyon korai, vörös szemű
ES ARCANE    korai, vörös szemű
ES SHAMAL    középkorai, vörös szemű
ES ALIZE     középkorai, vörös szemű
ES FOEHN     középkorai, vörös szemű

Cirokhibridjeinkkel kapcsolatban keressék a területileg illetékes kollégánkat, vagy keressék fel honlapjainkat!

(www.euralis.hu, www.acirok.hu)

Balogh László
Junior Product Manager
Euralis Kft.

 

A cikk szerzője: Balogh László

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Felkapott lett a cirok

Felkapott lett a cirok

Az elmúlt évek szélsőséges (aszály, a csapadék kedvezőtlen megoszlása) időjárása azt bizonyítja, hogy a termelő szervezeteknek több lábon kell állniuk...

BMR (Brown Mid Rib) típusú silócirok

BMR (Brown Mid Rib) típusú silócirok

Az új típusú silócirok hibridekkel pár év alatt megváltoztattuk az általános növénytermesztési és állattenyésztési véleményt, hogy a cirok csak seprűn...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!