Syngenta Szer Show - jól vizsgáztak a gyomirtók

Agro Napló
A 10 éves Syngenta Kft. enyingi Szer Show-ján szemtanúi lehettünk, hogy szélsõséges idõjárási körülmények között hogyan teljesítettek a Syngenta gyomirtó szerek.

KUKORICA



Beigazolódott, hogy nagy figyelmet kell fordítani a helyes időzítésre és az igényeket leginkább kiszolgáló gyomirtási technológia kiválasztására. A helyes időzítés ékes bizonyítéka volt a Lumax, mely a nagy esőzések ellenére is tökéletesen pusztította a gyomokat.





Bemutatásra került az új preemergens gyomirtó szer, a ProNik:



Közismert, hogy a formuláció nagyon sokat tud a hatóanyagnak segíteni. Ez történt a jól ismert Milagro 4 SC-vel, új, kevert adjuvánsos formulációt kapott. A Milagro Extra 6 OD-ban lévő három adjuváns együttesen gyorsabb hatást és jobb felszívódást eredményez, valamint az esőállósága is kiváló.

 


 

 



NAPRAFORGÓ



A vihar okozta mechanikai sérülések csökkentették a napraforgó szelektivitását a különböző gyomirtó szerekkel szemben. Mivel napraforgó gyomirtásban nincsenek szuperszelektív szerek, melyeket a növény enzimatikusan lebont, hanem helyzeti szelektivitással rendelkezik, ilyen körülmények között, amikor a napraforgó stresszhelyzetben van, a hideg, a szél, a csapadék, akkor ezek a szelektivitási problémák fokozottan jelentkeznek.



Az idén nyilvánvalóvá vált, hogy a Dual Gold az, ami az extrém időjárási körülmények ellenére is hozta a megbízható szelektivitást. A jó gyomirtó hatás érdekében fontos a jól elmunkált, egyenletes, aprómorzsás talajfelszín, mert a gyomirtó szer a talaj felszínén herbicid filmet képez. A 2–4 leveles napraforgóban a hirtelen lehulló csapadék a készítményt a talajról felverheti, ami levélperzselésben megnyilvánuló átmeneti fitotoxicitást okozhat. A napraforgó ezt a hatást maradéktalanul kinövi. Az idén erős fitotoxicitás volt tapasztalható a táblákon, de miután megérkezett a meleg idő, a növények meghozták a fejlődésben való lemaradást.



Képgaléria

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 17. 12:14