2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Magas minõségû durum búza Magyarországról

Agro Napló
Társaságunk 2009-óta foglalkozik durum búza termeltetésével és felvásárlásával. A termelést elsõsorban Nyugat- és Közép- Magyarországon szervezzük, a megtermelt durum búzát Olaszországba szállítjuk ki. A tavaszi durum búza fajtákat társaságunk képviseli és biztosítja a programban részt vevõ termelõk részére.  

Kettő év kisparcellás és nagyüzemi kísérleteket követően 2011-es év elején hirdettük meg a „Vetőmagtól a tésztáig” nevû durum búza termelési programot, amelynek keretében zárt rendszerben, meghatározott fajták felhasználása mellett biztosítjuk a megtermelt minőségi termény visszavásárlását, akár előre meghatározott fix áron, vagy az aktuális tőzsdei ár figyelembe vételével.

 


 



Az általunk kínált modell hasonlít a cukorrépa termelés zárt integrációjához, amelyben a cukorgyár biztosítja a termelési lehetőséget, a vetőmagot és szerződik a termény fix áron történő megvásárlására.



A durum búza termelési lánc lényege: közvetítők kizárásával zárt termelési láncot hoztunk létre egy nemesítő és egy feldolgozó szoros együttmûködése révén. A nemesítő biztosítja a kiváló genetikai potenciállal rendelkező fajtákat, a feldolgozó biztosítja a termény felvásárlását.



A genetikai alapokat a Produttori Sementi Bologna (PSB) cég tavaszi durum búza fajtái biztosítják. A PSB a legnagyobb múltra visszatekintő olasz nemesítő, fő aktivitása durum és közönséges búza fajták nemesítése. Küldetése a mezőgazdasági termelők, a malom- és élelmiszeripar, valamint a fogyasztók igényeinek maradéktalanul megfelelő fajták nemesítése. Fajtáit az olasz tésztaiparral szorosan együttmûködve, annak minőségi elvárásainak megfelelően nemesíti. Durum búza nemesítését a PSB 1989 óta összehangolja a szintén olasz Barilla céggel. A Barilla a legnagyobb kompetenciával rendelkező gyártó a világ tésztaiparában. Közös munkájuk gyümölcsei azok a fajták, amelyek beltartalmi és minőségi paramétereikben, valamint termőképességüket tekintve messze túlszárnyalják a hagyományos durum búza fajtákat. Ennek az egyedülálló kooperációnak az eredménye, hogy a PSB durum búza fajtáiból termett minőségi terményt a Barilla korlátlanul felvásárolja. Így lett mára a PSB a világ egyik vezető kalászos gabona nemesítője.

 


 

 



A termény visszavásárlására garanciát jelent a Barilla részvétele a programban. A Barilla, mint a legjelentősebb olasz tésztagyártó éves szinten 1,2 millió tonna búzát vásárol és dolgoz fel. A durum búzát hagyományosan Kanadából szerzi be, de függőségét a tengeren túli piacoktól csökkenteni kívánja, ezért egyre nagyobb mennyiségben termeltet és vásárol durum búzát a közép-kelet-európai régióból. Magyarország, Szlovákiát követően 2009-ben másodikként csatlakozott a régióból a durum búza termelési lánchoz és mára mintegy 2200 hektáron, 130 termelő részvételével folyik a termelés Vas, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Fejér, Pest és Bács-Kiskun megyékben. Ez a program azóta sikeresen elindult Szerbiában, Romániában és a Cseh-Köztársaságban.



Az idei évben 6500 tonna durum búzát szállítottunk ki az olaszországi Rovigo-ba a Barilla részére. A kiszállított mennyiség 90%-a kiváló minőséget képviselt. Az átlagos átvételi árunk termelő telephelyén 234 euro/tonna + áfa volt. A hozamok a termőhelyek és az alkalmazott technológia, valamint az időjárás függvényében jelentős különbségeket mutattak. Egyértelmûen kijelenthető azonban, hogy hasonlóan a tavalyi csapadékos évhez, a termelők egy jelentős része az idén is 6 tonna/ha hozamot ért el.

2011-ben kettő fajtát termeltettünk nagyobb területen: a SARAGOLLA és a LEVANTE is kiváló minőségre és magas szemtermésre képes tavaszi durum búza fajták.

 

 


 





A cukorrépa termelők figyelmébe szeretnénk ajánlani, hogy olaszországi tapasztalatok alapján a durum búzának kiváló elővetemény növénye a cukorrépa! A répa különösen az alacsony DON-kockázat szempontjából ideális elővetemény. A cukorrépa-tavaszi durum búza vetés váltással a vetésforgó optimalizálható, elkerülhetők az őszi munkacsúcsok, vagy ha répa után tavaszi vetésû növény következne, akkor a tavaszi kapásokon kívül egy újabb, jövedelmező alternatíva adódik a termelő számára. Tavaszi durum búzából az árbevétel korábban realizálható, mint kukoricából, vagy napraforgóból, szárítani nem szükséges, termesztés technológiája megegyezik a közönséges őszi búzáéval.

 


 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A szegedi nemesítőház őszi kalászos gabonái közül több fajtát is tudunk javasolni a kifejezetten nagy termőképességű fajtákat kereső gazdáknak, melyek...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!