Változás jöhet a pékáruknál Magyarországon: ezt jó, ha mindenki tudja
Már véleményezhető a Magyar Élelmiszerkönyv malomipari termékekre vonatkozó előírásainak módosításáról szóló rendelet tervezete.
Már véleményezhető a Magyar Élelmiszerkönyv malomipari termékekre vonatkozó előírásainak módosításáról szóló rendelet tervezete.
Már a csapadékosabbnak hitt tájak sincsenek biztonságban, az egész agrártermelés hullámzik.
A klasszikus évszakok ideje lejárt, el kell felejteni a korábban megszokott fajtákat.
A durum búzával és a lencsével ellentétben bizakodóak a kanadai gazdák a repcét és tavaszi búzát illetően.
Egyszerre kell kiaknázni a kedvező időszakokat és felkészülni az egyre szélsőségesebb körülményekre a gazdáknak.
A gazdálkodás egyre több kihívással néz szembe – kiszámíthatatlan időjárás, növekvő piaci elvárások.
Gyakran felmerül a gazdálkodók részéről a kérdés, hogy mely szerek alkalmazhatóak a kultúrában.
A tojás árának csökkenése a közeljövőben nem várható, mivel több tényező is tovább növeli a költségeket.
Míg korábban inkább csak a formában volt különbség, ma már sok más alapanyagból is készülhetnek.
100 éve a magyar mezőgazdaság szolgálatában
A piaca korlátlan, a feldolgozók egyre nagyobb mennyiségben igénylik.A fajtakívánalmakat
A magas alapanyagárak, az energia- és üzemanyagköltségek, a logisztikai kiadások és a munkaerőhiány a hazai tésztagyártókat sem kerülték el.
Olaszország állítja elő az EU által megtermelt száraztészta-mennyiség több mint kétharmadát.
Váratlan eredményeket hozott a nyári kalászosok aratása 2023-ban, de a gyümölcsök terén is voltak meglepetések.
A Kanadában tomboló aszály és az európai rossz termés világszerte megemelheti a száraztészták árát.
Komoly vita van a nagy tésztagyártók és az uniós kormányok között, mivel az alacsonyabb búzaárak ellenére is folytatódik a tészták árának emelkedése.
Egyre népszerűbbek Magyarországon a nem hagyományos kenyérgabonából készült lisztek, illetve az ezekből sütött pékáruk.

A legfrissebb jelentés szerint 2025-ben felélénkült a mezőgazdasági gépek piaca Magyarországon.
A kártevők mellett újonnan megjelenő gyomfajok, a gyomirtási technológiák folyamatos változása és a mikotoxin-szennyezés is nehezíti a kukoricatermesztést.
A fagy- és aszálykár, valamint a sertéspiaci túlkínálat ellensúlyozása érdekében újabb eszközzel segítik a gazdálkodókat.
Hidegpárna uralja hazánk időjárását, így a legtöbb helyen marad a szürke idő továbbra is.
Hidegleszakadás zajlik hazánktól keletre, itthon viszont továbbra sincs nyoma a télnek.