2024. április 28. vasárnap Valéria

Ősszel az ősziek ellen

Agro Napló
Az elmúlt években jómagam is számtalan szakcikket olvastam különböző elektronikus és nyomtatott sajtóban, ami az őszi kalászosok őszi gyomirtásával volt hivatott foglalkozni. Mondhatnánk, hogy a téma már lerágott csont, nem lehet újat mondani, mi megragadja a figyelmet.

Ugyanakkor, ha összevetjük az őszi gyomirtásban részesített területek nagyságát, azzal a ténnyel, hogy mennyi terület szenved az őszi gyomfajok nyomásától és okoznak terméscsökkenést az áttelelő gyomok, akkor láthatjuk, hogy van még mit tanulni és fejlődni a kérdésben. Sajnos a mai napig nagyon sok termelő csupán legyint a megszívlelendő szóra, miszerint – repcéhez hasonlatosan – az őszi kalászosok gyomirtását már az ősz folyamán el kell(ene) végezni. „Nincs itt olyan nagy baj az ősziekkel!” „Tavasszal úgyis ki kell mennem a területre!” Hallom sokszor az ilyen, vagy ezekhez hasonlatos kifogásokat. Tavasszal azután ezek azok a termelők, akik bármit megadnának, hogy hatékony segítséget kapjanak. Legtöbbször a hatékonysággal látszólag (!) ilyenkor sincs gond, ugyanakkor az ár már teljesen más dimenziókban mozog. Miért mondom, hogy a jó hatékonyság csupán látszólagos tavaszi gyomirtás esetében az őszi fajok ellen? Ebben az esetben a kultúrnövényünknek – legyen az árpa vagy búza – vetéstől a tavaszi gyomirtás elvégzéséig versenyezni kellett a létért (vízért, tápanyagokért, fényért) a gyomokkal. Bár a tavaszi gyomirtással kisebb-nagyobb eredményességgel le tudom küzdeni az őszieket, ám azok már terméscsökkentő hatásukat érvényre juttatták. Nem kifizetődőbb már akkor beavatkozni, mikor még nincs károkozás?

 

Búzával együtt kelő gyomok

 

A Sumi Agro Kft. a szakmai segítségnyújtáson túl kettő termékkel áll rendelkezésére azon termelőknek, akik úgy gondolják, hogy a gyomirtás gondját az őszi kalászosaikban már ősszel le szeretnék venni a vállukról. Az egyik biztonsággal alkalmazható készítmény az őszi gyomok ellen – veronikafélék, tyúkhúr, viola, széltippan, árvacsalán fajok stb. – az Ergon. Kijuttatása az őszi kalászosok 3 leveles fejlettségétől lehetséges. Ebben a korai stádiumban a gyomnövények még biztosan nincsenek túlfejlődve, így a kezelés ideális fenológiai állapotban kerül elvégzésre. Az Ergon talajon keresztüli tartamhatással is rendelkezik, ezért a hatásért a metszulfuron hatóanyag felelős. Ugyanakkor ez a hatóanyag rendelkezik levélen keresztüli hatással is. A levélen keresztüli fő hatást azonban a termék másik összetevője, a tifenszulfuron-metil eredményezi. Mivel az Ergon ebből a két szulfonil-karbamid csoportba tartozó hatóanyagból tevődik össze, melyek hatásának kifejtéséhez hatásfokozó adalékanyag szükséges, így az ergonos kezelés esetében is kell hatásfokozó adalékanyagot alkalmazni annak előírt dózisában. Javaslatunk a Spur hatásfokozó használata 100 ml/ha dózisban, mely a hatásbiztonságot és a pusztulás sebességét is fokozza. Az Ergon hektáronkénti dózisa mindösszesen 60–70 gramm, és az árát is figyelembe véve az egyik legjobb (hanem a legjobb!) választás az őszi kezelésre.

A paletta másik terméke a Pledge 50WP, amely több szempontból unikális az őszi búza gyomirtásában. A protoxgátlók csoportjába tartozó flumioxazin hatóanyagával az egyetlen ebben a szegmensben, amelyik ősszel is kijuttatható búzában, sőt még talajon keresztüli tartamhatással is rendelkezik. Az őszi kezelést az őszi búza 3 leveles fejlettségénél el lehet végezni, és időjárási körülmények függvényében akár enyhe téli napokon is lehet Pledge-dzsel kezelni. A búzában engedélyezett 60 g/ha-os dózis esetében a kultúrán legfeljebb néhány apró perzselési pont figyelhető meg, ugyanakkor a legtöbb jellemző gyomfaj kifejezetten érzékeny ebben a korai fejlődési stádiumban. Gyakorlati tapasztalatok alapján, ha az egyes gyomfajokat nézzük, akkor a széltippan esetében az legfeljebb 3 leveles fejlettségű legyen. Amennyiben pedig a veronikafélék okozzák a területen a fő gondot, akkor vagy még kelésük előtt kezeljük a Pledge-dzsel, vagy várjuk meg, amíg az első valódi lomblevélpár megjelenik a veronikán. Az egyéb fajok esetében szintén a korai (szikleveles-első lomblevélpáros) kezelés adhat megfelelő eredményt. Mivel a flumioxazin hatása más, mint a korábban említett szulfonil-karbamidoké, ezért a Pledge-es kezelés esetében hatásfokozó adalékanyag használata nem szükséges.

 

Erős széltippan fertőzöttség táblaképe aratáshoz közeledve

 

Természetszerűleg az előzőekben bemutatott két termékből tankkombináció is készíthető. Ebben az esetben a kissé megkésett kezelés esetében is kiváló gyomirtó hatást eredményez a tankkeverék, valamint a talajon keresztüli hatás is látványosan eredményesebb lesz; továbbá kellő biztonságot nyújt a rezisztencia megelőzéséhez is. Aki a fenti termékekből álló tankkombináció mellett teszi le a voksát, az ne használjon semmilyen adalékanyagot, hatásfokozót.

Zárszóként én személy szerint azt tudom javasolni minden gazdálkodónak, aki már elgondolkozott azon, hogy kipróbálja az őszi kalászosaiban az őszi gyomirtást, hogy ne habozzon, cselekedjen! Válassza akár az ár-érték arányban legkedvezőbb Ergont, vagy akár az unikális Pledge-t, elégedett lesz!

 

Kisjuhász Roland
Sumi Agro Hungary Kft.
www.sumiagro.hu
www.facebook.com/agro.sumi

A cikk szerzője: Kisjuhász Roland

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hogyan tovább terbutilazin?

Hogyan tovább terbutilazin?

Az Európai Unió Bizottsága a 2021/824 (2021. 05. 21.) számú végrehajtási rendeletében módosította a terbutilazin hatóanyagra vonatkozó felhasználási e...

Hogyan tovább őszi káposztarepce?

Hogyan tovább őszi káposztarepce?

Az éghajlatunk átalakulása szemünk elött zajlik le. A meteorológiai mérések kezdete óta nem volt ilyen aszály hazánkban, mint az idén. Hatását, követk...

Víz, ami kincs

Víz, ami kincs

A 2022. év tavasza és nyara durván bizonyította, hogy hazánkban a növénytermesztésben minimum tényező a csapadék, a növények által a talajból felvehet...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!