2024. április 29. hétfő Péter

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Agro Napló
Az idei év sem szűkölködik növényeink részére szélsőséges időjárásban, ami miatt a tenyészidőszakban egyre kevesebb a növények számára a növekedéshez szükséges ideális körülményeket biztosító napok száma.

Három igen fontos tényező, ami nagymértékben befolyásolja a kalászosaink életét:

  • A hőmérséklet, amelynek folyamatos ingadozása igencsak megnehezíti a növények kezdeti fejlődését.
  • A felerősödő szelek, melyek kiszárítják a talaj felső 5–10 cm-ében lévő maradék talajnedvességet is.
  • A fejlődéshez nélkülözhetetlen csapadék hiánya, amiből jelen állás szerint 250–300 mm hiányzik a tenyészidőszakból.
  • Tovább rontja a helyzetet, hogy a szélsőségek miatt kialakult stresszes állapot végett a növény energiái az optimális napokon regenerálódásra fordulnak a termésképzés helyett.

    Mit tehetünk ezen kedvezőtlen állapotok terméscsökkentő hatása ellen?

    Teremtsünk megfelelő körülményeket lombtrágyázással növényeinknek.

    Mit értünk ez alatt pontosan?

    Ilyen száraz időszakban nagyon érzékenyek a növények, speciális azok fiziológiai működése, ezért a megfelelő lombon keresztüli táp­anyag-utánpótlási technológia megválasztása különleges alaposságot igényel. Nagyon fontos ilyenkor, hogy nem szabad a növénynek olyan tápanyagot adni, amely túlzott módon meghajtja, mert ez a fiziológiai rendszer sérülését, összeomlását is okozhatja. A Fitohorm termékekkel hosszabban fenntarthatjuk és megerősíthetjük a növények normális élettani folyamatait, melyek segítségével a növény optimálisan tud fejlődni. Hatására nem nyúlnak el a fejlődési fázisok, így növekszik a termésbiztonságunk!

    Őszi búza bokrosodásához legkézenfekvőbb megoldás a Fitohorm Búzacsomag – 7 ha/csomag (Fitohorm Gabona 20 liter + Fitohorm Turbo Kén 20 liter).

    A lassan átmelegedő hideg talaj a szövetfelépítést gyakran zavarhatja a talajban lévő rossz tápelemarányok kialakulása! Ezen zavarokat gyakran mérsékelhetjük a Fitohorm Starter lombtrágyák kijuttatásával! Segítségükkel stimulálhatjuk a növények zavartalan tápanyagellátását, fejlődését.

    Kalászosa zökkenőmentes tavaszi fejlődésének kezelésére válassza a Fitohorm Turbo Startot (3–5 liter/ha) vagy a Fitohorm Turbo Makrot (3–4 liter/ha) igényei szerint. 

    A javasolt készítmények belekeverhetők UAN-oldatokba is egyaránt. A különféle UAN-oldatokkal egy menetben kijuttatható mikroelemes lombtrágyáink együttes hatásának köszönhetően még gyorsabban hasznosulnak és aktíválódnak a növényben.

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    Éled a határ!

    Éled a határ!

    A tél fogságából kiszabadulva végre ébredezik a határ, mozgásba lendülnek a traktorok. A sok esetben későn elvetett őszi búza vagy a vöröslő, liluló r...

    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!