2024. május 13. hétfő Szervác, Imola

A 2012. július elsejétõl alkalmazandó fordított adózásról

Agro Napló
A fordított adózás mezõgazdasági szektorra történõ kiterjesztése kapcsán módosítva lett az általános forgalmi adóról szóló törvény 142. §-ában szabályozott, belföldi fordított adózás alá esõ ügyletek köre, melyek értékesítésekor az adót a termék beszerzõje fizeti.  

A fordított adózás alá tartozó mezőgazdasági termékek köre:



- kukorica (vtsz. 1005),

- búza és kétszeres (vtsz. 1001),

- árpa (vtsz 1003),

- rozs (vtsz. 1002),

- zab (vtsz. 1004),

- triticale (vtsz 1008 90 10),

- napraforgómag, törve is (vtsz. 1206 00),

- repce- vagy olajrepcemag, törve is (vtsz. 1205 ),

- szójabab, törve is (vtsz. 1201).





Az adófizetésre kötelezett meghatározása



A fenti termékek értékesítőjéről akkor helyeződik át a termék beszerzőjére az adófizetési kötelezettség, ha



- a termék beszerzője:

          - általános szabályok szerint adózó áfa adóalany, vagy 

         - kizárólag közérdekû vagy egyéb speciális jellegére tekintettel adómentes

           tevékenységet végző adóalany, vagy

         - eva adóalany



- és a termék értékesítője:

          - általános szabályok szerint adózó áfa adóalany, vagy 

          - eva adóalany.



Nem alkalmazandó a fordított adózás akkor, ha az ügyletben akár vevői, akár eladói pozícióban olyan személy szerepel, aki a mezőgazdasági tevékenységre a különös szabályokat (kompenzációs felár megtérítését) választotta. Ennek megfelelően az ilyen személytől történő felvásárláskor a felvásárló továbbra is felvásárlási jegyet állít ki kompenzációs felárral növelt értékben. A felvásárló a kifizetett kompenzációs felárat július 1-je után is előzetesen felszámított adóként levonhatja a fizetendő adójából, mint ahogy korábban is eljárt.



Az ilyen adóalanynak célszerû nyilatkozatot adnia illetve szerződéses partnerének célszerû nyilatkozatot kérnie tőle arról, hogy az Áfatv. 6/A. számú melléklete szerinti terméket az Áfatv. XIV. fejezete szerinti mezőgazdasági tevékenysége körébe tartozó termékértékesítésként teljesíti-e, illetve ilyenként szerzi-e be.

 





A fordított adózás alkalmazására való áttérés



Az Áfatörvény 2012. július elsejétől hatályos módosítását főszabály szerint azon ügyletek esetén kell alkalmazni, amelyek teljesítési időpontja 2012. július 1. napjára esik, vagy azt követi.



Amennyiben a termék értékesítésének a teljesítési időpontja 2012. július elsejét megelőző napra esik, a termékértékesítést terhelő adófizetési kötelezettséget a termék értékesítője köteles teljesíteni, vagyis egyenes adózás alkalmazandó.



Amennyiben a termék értékesítésének teljesítési időpontja 2012. június 30-át követő napra esik, akkor az Áfatörvény alapján a termékértékesítés után a termék beszerzője fizeti az általános forgalmi adót, vagyis fordított adózás alkalmazandó, feltéve, hogy áfa vagy eva alany felé történik az értékesítés.



Az Áfatörvény alapján abban az esetben, ha a termékértékesítés után a termék beszerzője adófizetésre kötelezett, a fizetendő adót:



- az ügylet teljesítését tanúsító számla vagy egyéb okirat kézhezvételekor, vagy



- az ellenérték megtérítésekor, vagy



- a teljesítést követő hónap 15. napján kell megállapítani.

A fenti időpontok közül az alkalmazandó, amelyik a leghamarabb következik be.



Abban az esetben, ha a termékértékesítéshez fizetett előleg jóváírásának, kézhezvételének az időpontja 2012. július elsejét megelőző napra esik, az előleg jóváírására, kézhezvételére tekintettel fizetendő adót az ügyletet saját nevében teljesítő (eladó) adóalany fizeti, akkor a termék beszerzőjének az adófizetési kötelezettsége az adóalapnak az előleg adót nem tartalmazó összegével csökkentett része után keletkezik.



Pl. 2012. június 20-án 127 000 forint előleg fizetése történik 2012 augusztus hónapban teljesítendő búza értékesítéséhez kapcsolódóan, akkor a búza értékesítőjének az előleg 2012. június 20-ai kézhezvétele időpontjában a 127 000 forint előleg 100 000 forint adóalapja után 27 000 forint összegû adófizetési kötelezettsége keletkezik. A búza értékesítésének a 2012. augusztus 8-ai teljesítésével összefüggésben a termékértékesítés 300 000 forint adóalapjának az előleg 100 000 forint adóalapjával csökkentett része után, vagyis 200 000 forint adóalap után kell adófizetési kötelezettséget megállapítania a termék beszerzőjének, ha a fordított áfa alkalmazásának valamennyi törvényi feltétele fennáll.





Adatszolgáltatás az adóbevallásban



Az általános forgalmi adó alanya az adó megállapítási időszakról benyújtott általános forgalmi adó bevallásában nyilatkozik az adó megállapítási időszakban teljesített, a fent felsorolt termékek értékesítése tekintetében:



- a vevő adószámáról,



- a termékértékesítés teljesítésének a napjáról,



- valamint vámtarifaszám szerinti bontásban az értékesített termék kilogrammban meghatározott mennyiségéről, és ezer forintra kerekített összegben meghatározott adóalapjáról.



Termékbeszerzései tekintetében, amelyek után termékbeszerzőként az adott adó megállapítási időszakban adófizetési kötelezettsége keletkezett, nyilatkozik:



- a termékértékesítő adószámáról,



- a termékértékesítés teljesítésének a napjáról,



- valamint vámtarifaszám szerinti bontásban a beszerzett termék kilogrammban meghatározott mennyiségéről, és ezer forintra kerekített összegben meghatározott adóalapjáról.

 



Krenovszkyné Lovász Andrea

Okl. adószakértő

A cikk szerzője: Krenovszkyné Lovász Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Változások az őstermelők adózásában

Változások az őstermelők adózásában

A családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény elfogadásának és az ahhoz kapcsolódó jogszabály-módosítások hatályba lépésének eredményeként 2...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?