Csökkentsük az antibiotikumok használatát baromfiban, ivóvízben adagolható természetes kiegészítőkkel

Agro Napló
Egyre gyakrabban találnak gyógyszerekre multi-rezisztens kórokozókat az állattenyésztésben, így folyamatosan nő a piaci igény az antibiotikum-felhasználás csökkentésére, melynek fő mozgatója a rezisztencia megszüntetése és nem az állati termékekbe való antibiotikum átjutás.

A felelős vagy körültekintő használat nem jelenti a mikrobaellenes szerek teljes mellőzését, sokkal inkább az indokolt esetekben való alkalmazásukat. Az antibiotikumok használatának csökkentése komplex stratégiát igényel, amely magában foglalja a genetikát, vakcinázást, biobiztonságot, menedzsmentet és a takarmányozást is úgy, hogy közben az jelenti a kihívást, hogy a magas hozamot megtarthassuk. Mivel azonban az antibiotikumok szerepe a betegségek kezelésére kell, hogy korlátozódjon, az előbbi szempontoknak kell szolgálni a betegségmegelőzést és a hozamfokozást. Ezt a törekvést a BIOMIN palettáján lévő, számos ivóvízben adagolható termékkel is támogatni tudjuk.

PoultryStar® sol

A PoultryStar® sol egy baromfispecifikus, több probiotikus baktériumtörzsből és prebiotikumból álló szimbiotikus termék, amely ivóvízben adagolva támogatja a hasznos bélflórát. Segíti az egyensúlyban lévő baktériumflóra korai kialakulását és fejlődését, amely biztosítja a kompetitív gátlást, szabályozza az immunválaszt és támogatja a bél egységességét.

A BIOMIN által szabadalmaztatott probiotikus baktériumtörzsek baromfispecifikusak, mivel ezeket egészséges madarak bélrendszeréből nyerték ki a legjobb alkalmazkodóképesség érdekében. A termék inulinból származó prebiotikus frukto-oligoszacharidokat tartalmaz, amelyek a hasznos mikroflóra növekedéséhez és fejlődéséhez szükséges  tápanyag forrását biztosítják, ezáltal segítve a tudományosan is igazolt „bifidogén hatást”.

A termék erősíti a bél védelmi funkcióit, javítja a bélrendszer integritását és a sejtek által közvetített immunaktivitást, amely helyreállítja és csökkenti a kokcidiózis okozta problémákat, valamint csökkenti a különböző kórokozók által kiváltott stressz­állapotot.

Biotronic® Top liquid

A termékben lévő Permeabilizing Complex™ keverék gyengíti a Gram-negatív baktériumok sejtfalát és segíti az antimikrobiális anyagok átjutását a baktériumsejtbe. A szerves savak egyedi keveréke pedig javítja a vízhigiéniát a pH-érték és a pufferkapacitás csökkentésével, továbbá megakadályozza az olyan baktériumok szaporodását, mint a Salmonella fajok és az E.coli.

A Permeabilizing Complex™ egyedülálló hatóanyaga és a szerves savak elegye közvetlen antimikrobiális hatást fejt ki, különösen a Gram-negatív kórokozókra.

A termék csökkenti az emésztőrendszerben a takarmány pufferkapacitását is, amely hatékonyabb fehérjeemésztést biztosít, csökkentve a patogén baktériumok felső bélszakaszban való szaporodásának lehetőségét. Ezzel csökkenti a hasmenést és az elhullást, valamint javítja a növekedési teljesítményt.

A Biotronic® Top liquid javítja a vízklórozás hatékonyságát is azáltal, hogy elősegíti a hipoklórossav képződését a hipokloridionnal szemben, amely így erősebb fertőtlenítő hatást eredményez.

Digestarom® P.E.P. sol

A Digestarom® P.E.P. sol egy vízben oldódó, növényi alapú folyadék, mely három illóolaj szinergista keverékén alapul: oregánó, ánizs és citrus. Az oregánó a gyulladáscsökkentő, az ánizs az ízfokozó, a citrus pedig az antibakteriális hatása miatt alkot egyedülálló keveréket.

A termék segít a madaraknak az olyan stresszel járó időszakok leküzdésében, mint például a hőstressz, takarmányváltás, áthelyezések stb. Javítja továbbá az emésztést és a takarmány értékesülését, ezáltal teljesítményjavulást eredményez. Kiterjedt vizsgálatok bizonyítják, hogy a termék csökkenti a Clostridium baktériumok számát a belekben, ezzel megelőzve az elhalásos bélgyulladás kialakulását.

A termékek alkalmazása és adagolása függ a telep sajátosságaitól, ezért kérje a BIOMIN szaktanácsadóinak segítségét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?