Az antibiotikum- és ZnO-mentes malacfelnevelés BIOMIN módra

Agro Napló
Az állatgyógyászatban régóta igen nagy mennyiségben használnak antibiotikumokat, amiket korábban még hozamfokozóként is alkalmaztak. Az Európai Parlament első lépcsőben megtiltotta a hozamfokozás indikációját, most pedig már csak a prudens antibiotikum használatot javasolja, ugyanis a túlzott antibiotikum felhasználás nagymértékű rezisztencia kialakulását vonja maga után, így nemcsak az állatgyógyászat, hanem már a humán egészségügy számára is kockázatot jelent.

A legtöbb sertéstelepen gondot okoz a választott malacok E. coli okozta hasmenése, ami a klinikai tüneteken túl elhullásokhoz vezet. Az ebből származó kiesések gazdasági kárt jelentenek, hiszen az állomány így nem tudja a genetikai teljesítményét kiaknázni. A telepek a fenti probléma megelőzésére a malactakarmányokban ZnO-t és kolisztin-szulfátot használnak.

Mivel 2022. júniusa után a ZnO már nem kaphat állatgyógyászati termékként forgalomba hozatali engedélyt, ez arra ösztönzi a telepeket, hogy próbáljanak valamilyen alternatív megoldást találni a választási E. coli megelőzésére.

Erre az egyik legnagyszerűbb kombinációt tudja a BIOMIN nyújtani két termékének malactakarmányokban való felhasználásával.

A Biotronic® Top3 a három hatóanyagával biztosítja a Gram-negatív baktériumok kontrollját. A Permeabilizáló Komplex megbontja a Gram-negatívok (E.coli, Szalmonella stb.) ellenálló, lipopoliszacharid sejtfalát, így szabad utat biztosít a szerves sav komplex (hangyasav, ecetsav, propionsav) baktériumsejtbe jutásához, ami baktericid hatást eredményez. A bakteriosztatikus hatást a fahéj-aldehid biztosítja azáltal, hogy a baktériumok osztódását gátolja, így azok láncokat alkotva hatástalanok lesznek az emésztőrendszerben.

A Digestarom® DC Xcel egy komplex növényi alapú adalékanyag, amely segíti a bélrendszer egészséges fejlődését és a stabil bélflóra kialakulását, ugyanakkor genetikai kifejeződés szintjén csökkenti a gyulladásos folyamatokat az emésztőrendszerben. A termék javítja a takarmányfelvételt, az emésztőenzimek termelődését és a tápanyagok felszívódását, ezzel nagymértékben hozzájárul a malacok teljesítményének javulásához (takarmányfelvétel, ADG, FCR).

A fenti két termék kombinációját (Biotronic® Top3 2 kg/tonna és Digestarom® DC Xcel 150 g/tonna adagban) kipróbáltuk egy 200 kocás Danbred fajtájú sertéstelepen, ahol nem használtak sem kolisztin-szulfátot, sem pedig ZnO-t. A malacok napi testtömeg-gyarapodása 15 g-mal emelkedett és a takarmányértékesítés 1,4-ről 1,32-ra javult. Az elhullás drasztikusan javult: 1,79%-ra csökkent a kontroll csoport 7,14%-os értékéhez képest.

Ezután egy, már nagyüzemi (1500 kocás) kísérletben, 10.000 malac esetében az elhullások mértéke már csak 0,74% volt. Megjegyzendő, hogy mindkét esetben a termékek árát már a gyarapodás és a takarmányértékesítés javulása is fedezte, az elhullás javulása már mind plusznyereségnek számít.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a prudens antibiotikum használat és ZnO nélküli takarmányozás alternatív módszerekkel megoldhatók úgy, hogy a malacok teljesítménye az elvárt szintet hozza, és a telep jövedelmezősége nagymértékben javul. A BIOMIN által javasolt termékek – a Biotronic® Top3 és a Digestarom® DC Xcel – kombinációja ebben tud hathatós segítséget nyújtani a sertéstartóknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!