NAPRAFORGÓHIBRIDEK AZ RAGT KÍNÁLATÁBAN

Agro Napló
Ha valamiről híres az RAGT, akkor az a nemesítő munka hatékonysága. A magyarországi éghajlati körülményekre való nemesítés sikerét mi sem példázza jobban, mint az, hogy hazai jelenlét minden évében került a Nemzeti Fajtajegyzékbe frissen elismert új RAGT hibrid. Az idén sem lesz ez másképp! Évről évre növekszik az RAGT napraforgóhibridek vetésterülete is! A napraforgópiacon immár minden szegmensben tudunk hibridet ajánlani.

Az olajosnövény-piac változása azt eredményezi, hogy a jövőben ismét jobban megéri majd a magasabb felvásárlási árral rendelkező magas olajsavas (HO) napraforgókkal foglalkozni, mégha az izoláció szükségessége miatt egy kicsit több odafigyelést igényel is a termesztése.
A MOOGLLI CL HO egy olyan magas olajsavas hibrid, mely a kiváló beltartalmi értékének és az egyszerű Clearfield gyomirtási technológiának köszönhetően igen gazdaságosan termeszthető. Talán ezért is kapta a 2013. évi Agromash Expón a Termékfejlesztési Prémium Oklevél díjat. Nagy öröm számunkra, hogy ezt a piac által kedvelt és elismert napraforgóhibridet az expó bíráló bizottsága is érdemesnek találta az elismerésre.

A MOOGLLI CL HO népszerűsége évről évre növekszik, melynek oka, hogy kiváló termőképessége 47–48% körüli olajtartalommal, és 85% körüli olajsav-tartalommal párosul. 450-os tányérállású, átlagos magasságú növény, mely kiváló évjárati stabilitással és betegség-ellenállósággal rendelkezik. Korán betakarítható, állományszárításra általában nincs szükség. Teljesítményét jellemzi, hogy 2012-ben a KITE Zrt. magasolajsavas kísérletében 23 versenyző közül a hatodik helyen végzett, és az aszályos év ellenére az ország egész területét reprezentáló 8 kísérleti hely átlagában 2,92 t/ha-os terméseredményt ért el. Olajtartalma e kísérletben 47,7% volt, ami szintén átlag feletti teljesítmény.


A linolsavas Clearfield kategóriában a SIKLLOS CL már régi ismerős a termelőknek. Magas termőképességű középérésű hibrid. Kezdeti fejlődési erélye átlag feletti. Robusztus, fajtasorokból látványosan kiemelkedő habitusával igen feltűnő jelenség, ugyanakkor kiváló szárszilárdsággal is rendelkezik. Az IKR Agrár Kft. 2012. évi nagyparcellás napraforgó fajtakísérleteiben a 10. helyen végzett úgy, hogy a 22 induló fajta között hagyományos gyomirtási technológiájú fajták is szerepeltek. A herbicidtoleráns fajták között a negyedik legmagasabb terméseredményt produkálta. De már jön az utánpótlás: a most induló szezonban korlátozottan, de már idehaza is elérhető lesz a nagy sikerű CLLEVER CL hibrid.


Napraforgó kínálatunk a hagyományos gyomirtású kategóriában is frissült. A MOBILL az RAGT napraforgó kínálatának legnagyobb termőképességű hibridje, mely nagyszerű termőképessége mellett rendkívüli, 50%-os olajtartalmával kimagaslott a fajtasorok mezőnyéből. A KITE Zrt. linolsavas napraforgó kísérletében a második legmagasabb termést érte el, olajtartalma pedig 50,3% volt. Ez a kísérletben szereplő hibridek között a legmagasabb érték, az átlagot pedig 4%-kal haladta meg. A MOBILL hamarosan Clearfield változatban is elérhető lesz.


Tehát, ha kiváló genetikai adottságokkal és nagy tűrőképességgel rendelkező, ugyanakkor kedvező árú vetőmaggal szeretne termelni, akkor ne feledje, hogy kukoricában és napraforgóban is:

az RAGT – a másik út a sikerhez!

www.ragt.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?