2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Az utóbbi időszak legerősebb portfóliójával rukkol elő a Corteva

Agro Napló
A Corteva Agriscience elsőként Dombóváron mutatta be a 2020-as tavaszi vetőmagszezon kínálatát, az egyes régiók további bemutatóira Szarvason, Hegyfalun és Debrecenben került sor.

Borsos László, a Corteva Agriscience Magyarország ügyvezetője hangsúlyozta: „A Corteva megalakulásával olyan innovatív vállalat jött létre, amely kutató-fejlesztő munkája során a legjobb teljesítményt szeretné kihozni az adott növényből. A bemutatósorozat célja a hozamok maximalizálását megcélzó vállalati újdonságok és technológiai megoldások eltérő környezeti feltételek közötti megismertetése a gazdákkal.

A növényvédő szereket illetően 2019 újdonsága az Arylex hatóanyagú Belkar™ egyedi hatásmechanizmusú őszi posztemergens gyomirtó szer a repcetermesztők számára, valamint a napraforgó kultúrában használható, parlagfű elleni – 2019-re szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező –gyomirtó szer, a Viballa™ – ezekről a készítményekről Papp Zoltán, herbicid termékmenedzser tartott előadást. A Belkar™ kapcsán rámutatott, bármilyen repcében használható, rendkívül széles hatásspektrumú a magról kelő kétszikű gyomok ellen és hatékony megoldást nyújt a keresztesvirágú gyomok ellen, valamint kiváló a hatása a melegigényes, nyári gyomok ellen is. Hatásához nincs szükség csapadékra, továbbá nincs utóvetemény-korlátozás sem. A vetésforgót nem befolyásoló Viballa™ gyomirtó kapcsán elmondta, a készítmény levélen keresztül fejti ki hatását, ezért a kijuttatást arra az időpontra kell időzíteni, amikor a parlagfű teljes mértékben befejezte a csírázást. A kijuttatás optimális időpontja a napraforgó 6–8 leveles fejlettsége, de a parlagfű 30 cm-es nagyságáig hatékonyan alkalmazható a túlfejlett gyomnövények elleni védekezésre is.

A Corteva csávázószereinek széles kínálatában idén a LumiGEN™ csávázási technológia jelenti az újdonságot, melyben a repce korai kártevők elleni Lumiposa rovarölő csávázószer mellett található az Integral® Pro biológiai csávázószer, amely véd a talajból fertőző csírakori kórokozók ellen, valamint az új típusú biostimulátor, a Lumibio Kelta, amely hatásával elősegíti a gyors, erőteljes kelést és a biztonságos áttelelést.

A vállalat tevékenységének harmadik pillére a nitrogénmenedzsment, melynek célja, hogy a műtrágyázás során kijuttatott különböző nitrogénformák átalakulását késleltető N-Lock™ készítmény alkalmazásával elősegítsük, hogy a nitrogén minél nagyobb mértékben hasznosuljon a termésben és minél kisebb mértékben terhelje a környezetet.

A vállalat folyamatosan fejleszti vetőmag-portófióját – mondta előadásában Tímár Béla kereskedelmi igazgató. Kiemelte, a 2020-as szezonra az utóbbi időszak legerősebb genetikai állományával rukkol elő a Corteva. A kukoricahibrid vetőmagok területén a már piacon lévő P9415, P9903 és P0023 kukoricahibridjeinek bemutatása mellett – amelyekre nagy termőképesség, kiemelkedő alkalmazkodóképesség és alacsony szárítási költség jellemző – két új hibriddel, a P9978- cal és P0217-tel jelentkezik, mindkettő még nagyobb termőképességével hívja fel magára a figyelmet. Előbbi olyan terméspotenciált mutat a Pioneer 2016–2018-as kísérleteiben, ami a fent említett legjobb hibridek teljesítményét 600–800 kg-mal múlja felül. Az eddigi erős portfólióhoz képest (P0216, P9911, P0412) 800–1000 kg terméstöbbletet produkálva a P0217 meghatározó hibrid lesz a portfólióban, bevezetése komoly előrelépést jelent a piacon. E két új hibrid a teljesítményen túl az évjárathatások kiegyenlítésében, tolerálásában jeleskedik leginkább – hangsúlyozta Tímár Béla.

 

 

Lépésről lépésre cserélődik le a Pioneer napraforgó vetőmag portfóliója, erről számolt be Dr. Piukovics László vetőmag
termékmenedzser. Nagy jövőt jósol a szakember az idén piacra került Express® gyomirtási technológiához ajánlott, magas olajtartalmú és kiemelkedő vegyszertoleranciájú P64LE136 hagyományos linolsavas hibridnek. Szintén herbicidtoleráns a P64HE133 magas olajsavas hibrid, amely további terméstöbbletet képes produkálni az elődökhöz képest ugyanúgy, mint kortársa, a P64HE144. A Clearfield® Plus technológiában is letette a névjegyét a Corteva, a P64LP140 napraforgóhibrid szárazságtoleranciája és rendkívül magas olajtartalma egyedülálló a portfólióban. A rendezvény előadásait szántóföldi bemutató zárta, amelynek házigazdája immár évek óta a dombóvári Agrár-Béta Kft.

 

-ga-

A cikk szerzője: Gáspár Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

A Corteva Agriscience idén ősszel három helyszínen, Szarvason, Dombóváron és Debrecenben tartotta meg szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi b...

Végre testközelben az újdonságok

Végre testközelben az újdonságok

A Corteva AgriscienceTM, mint innovatív cég meghatározó termékkörökkel, bővülő hibridkínálattal, új hatóanyagokkal, illetve a rezisztenciamenedzsmentb...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!