2024. április 29. hétfő Péter

A Corteva Agriscience bemutatta újdonságait a nyári Portfólió Farm Rendezvénysorozatán

Agro Napló
A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat idén nyáron 4 helyszínen, Debrecenben, Dombóváron, Szarvason és Öttevényben tartotta meg nyári szántóföldi bemutatóját. A Portfólió Farmokon megjelent több száz termelő a szakmailag megalapozott fajtaválasztáshoz és a hatékony növényvédelmi technológia kiválasztásához kaptak szakmai információkat és segítséget.

A rendezvénysorozat célja, hogy a magyar gazdálkodók első kézből ismerhessék meg a vállalat legújabb Pioneer® repce vetőmag kínálatát és a legfontosabb szántóföldi kultúrák védelmében alkalmazható legújabb növényvédő szerek hatékonyságát.

„A kukorica és a napraforgó mellett nagy hangsúlyt fektetünk az őszi káposztarepce nemesítésére is. Ennek a munkának köszönhetően van lehetőségünk elérhetővé tenni a hazai gazdálkodók részére a Pioneer® őszi káposztarepcék legújabb generációját, a NextGen hibrideket. A Portfólió Farmokon elvetett és bemutatott teljes őszi káposztarepce kínálat tartalmazza ezeket a hibrideket is. Mindemellett az eddig is széles körben alkalmazott repce gyomirtási technológiánkkal innovatív megoldásokat tudunk nyújtani a repce, őszi és a tavaszi posztemergens gyomirtására is” – mondta Rikk István, a Corteva magyarországi marketingvezetője. „Továbbra is elkötelezettek vagyunk a magyar termelők és fogyasztók életminőségének javításában, valamint a párbeszéd kialakításában, hogy megismerhessük a gazdálkodók kihívásait és a megfelelő eszközöket adjuk a kezükbe. A Portfólió Farm rendezvénysorozat kiváló alkalom erre és bízom benne, hogy olyan válaszokkal és hatékony megoldásokkal tudtuk őket kiszolgálni, melyek segítenek sikereik elérésében” – tette hozzá a szakember.

A vállalat Pioneer® NextGen repcehibridjei közül nagy érdeklődés övezi a PT314 és PT315 Pioneer® repcéket. A bemutatókon egyértelműen látható volt e két hibrid erőteljes megjelenése, megdőlésre nem hajlamos erős szára, és szembetűnő volt a becők nagy száma, amely alapja a kiugró termésszintnek. A NextGen hibridek kimagasló pergésellenállását egy új gén (HMX) biztosítja, ezáltal csökken minimálisra a felnyíló becők száma az érés során.

A PT314 és PT315 kiváló olajtartalma szintén segíti a termelőt a hatékony termelésben.

A rendezvényen bemutatásra került még a szintén új PT302 hibrid, amelynek kiemelendő tulajdonsága a széles körű adaptációs képessége, és amely alacsonyabb növényállományával hívta fel magára a figyelmet.

A termelők megtekinthették a már nagyfokú elismertségnek örvendő PT298 és PT303 őszi káposztarepcéket is, hiszen ezek a hibridek továbbra is szerepelnek a vállalat kínálatában. Jól látszott a PT303 egészséges növényállománya, hiszen kiváló kórtani tulajdonságai vannak, köszönhetően főként a ténynek, hogy a Sclerotinia ellen genetikailag megalapozott toleranciával rendelkezik a hibrid. A PT298 pedig egyöntetű állományával igazolta a jó kórtani jellemzőit és termésstabilitását.

A bemutatók résztvevői éles körülmények között láthatták a Corteva növényvédő szereinek hatását. Az idei évben nagy fertőzési hullámot okozó sárgarozsda és a később megjelenő vörösrozsda társulva a fuzárium fertőzéssel komoly feladat elé állította a gazdálkodókat és növényvédelmi szakembereket. A Corteva újdonságaival, a Queen™ és Verben™ gombaölő szerekkel kezelt területek teljesen tünetmentesek maradtak, bizonyítva az új készítmények rendkívül erőteljes hatását. A kedvező téli-tavaszi időjárás, valamint a hatékony védelem hatására a repceállományok rendkívüli fejlettséget mutattak, mely igazolta, hogy a Magma® és Sherpa Duo™ piretroidokkal szemben ellenálló kártevők jelenléte esetén is kiváló hatékonysággal használható.

A Corteva Instinct™ nitrogénmegkötő terméke segít a gazdálkodóknak a kijuttatott nitrogéntrágya hasznosulásának maximalizálásában. Használatával a nitrogénveszteségek jelentősen csökkenthetők, ami által a kultúrnövény számára a kijuttatott nitrogénből nagyobb mennyiség juthat. A készítmény használata az Agro-ökológiai Program rendszerében 1 gyakorlati pont elérését teszi lehetővé.

A Teflix® talajfertőtlenítő szer hosszú tartamhatással, kiváló hatékonysággal használható a drótférgek és a kukoricabogár lárvák ellen. A napraforgó és kukorica minden Portfólió Farmon Teflix® védelmet kapott, amit látványosan visszaigazolt a látogatók számára az egyenletes, jól fejlődő állomány.

A Corteva gyomirtó szerei közül bemutatott Bizon™ készítményben lévő hatóanyagok biztosítják a talajon és a levélen keresztüli hosszú hatástartamot, mely az aratásig egy- és kétszikű gyomnövényektől mentes kalászos állományt biztosít a gazdálkodók számára. A Runway™ gyomirtó szer bármilyen repce gyomirtási technológiába beilleszthető és valódi, talajon, valamint levélen keresztüli hatással rendelkezik a repce őszi gyomirtásában. A Viballa™ a bemutatókon is érzékelhető módon továbbra is hatékony védelmet biztosított a parlagfű ellen a hagyományos és herbicidtoleráns napraforgók esetében. A vállalat népszerű terméke, a Belkar™ kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik a nyárvégi melegigényes gyomnövények ellen, valamint jó hatékonyságú a repcéből nehezen irtható keresztesvirágú fajokkal.

-x-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kiút lehet a szója?

Kiút lehet a szója?

A szójával az idei évben a gazdák biztonságosabb terméseredményt és ezáltal stabilabb profitot tudtak realizálni. Konkrét számokat említve elmondhatju...

Ki van kövezve az út a szójának?

Ki van kövezve az út a szójának?

A szójatermesztés felfutását várják a következő időszaktól a hazai szójapiac meghatározó szereplői, körbejártuk jóvoltukból a témát, megvilágítva azok...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!