Alacsony növésű kukoricát fejlesztett Mexikóban a Bayer

Agro Napló
A COVID–19-járvány miatt az elmúlt hónapokban még több figyelmet kapott az egészség, az éhezés és a növekvő népességet élelmiszerrel, vagy annak alapanyagával ellátó gazdálkodók jövője. A világ mezőgazdaságának egyik vezető szereplője, a Bayer is részt vett a fontos kérdések megválaszolásában és a tájékoztatásban. A cég szakemberei több fontos témát feldolgozva tartottak virtuális előadás-sorozatot, amelyen az Agro Napló is részt vett. A Bayer Future of Farming Dialogue, vagyis a jövő gazdálkodásáról tartott megbeszéléssorozatának egyik fő témája volt a fenntarthatóság az agráriumban.

A Future of Farming Dialogue sorozatban több elismert szakember beszélt arról, hogyan lehet megvalósítani és a gyakorlatba illeszteni a gazdálkodók és a mezőgazdasági üzletben tevékenykedő szereplők számára könnyítést jelentő fejlesztéseket. A fenntarthatóságra törekvő innovációk felgyorsítása, az új üzleti modellek kialakítása komoly támogatást jelent a gazdáknak az élelmiszertermelés során. Liam Condon, a Bayer növénytermesztési részlegének elnöke többek között a cég fenntarthatósági vállalásairól beszélt. „A nehéz időkben különösen fontos felelősségünk az élelmiszerbiztonság fenntartása és a környezeti hatások csökkentése. Továbbá a termékek, szolgáltatások és technológiai háttér biztosításával segítenünk kell a gazdákat abban, hogy ők is elérhessék ugyanezt. Így elegendő élelmet termelhetnek kevesebb erőforrás felhasználásával. Ehhez a fejlesztés a kulcs, ez viszi előre a folyamatokat” – hangsúlyozta az elnök.

Az egyik ilyen fejlesztésük az új, alacsony növésű kukoricahibrid, amelyet Mexikóban fejlesztettek ki. Az új hibrid neve VITALA, a vele együtt kifejlesztett termesztési rendszer pedig helyes gazdálkodási gyakorlatokkal segíti a helyi gazdákat abban, hogy hatékonyabban termelhessenek. A projekt következő lépése az, hogy területspecifikus változatokat vezessen be további országokban is, ami az ottani gazdálkodók számára is lehetőséget ad arra, hogy megtapasztalják a hibrid előnyeit.

Manuel Bravo, a Bayer Mexikó elnöke és ügyvezetője elmondta, hogy a kísérletek 2010-ben kezdődtek az alacsonyabb növésű kukorica létrehozására. A nóduszok közötti távolság csökkentésére irányuló szakmai munka főként a cég mexikói kísérleti és fejlesztési központjában történt, ami a tequila előállítás egyik legfontosabb területének közelében található. A kukoricanövény magasságának csökkentése mellett a növénysűrűség megtartása is szerepelt a célok között, így már a fejlesztés elején azonnal lehetett érezni, hogy ez a termék mekkora jelentőséggel bír majd a gazdák számára. A lehetőségeket a kollégákkal közösen kitartással, kreativitással, találékonysággal és sok munkával valósítottuk meg, így az innováció folyamatos fejlődését látva büszkék és izgatottak is vagyunk egyszerre – mondta Bravo. A szakember szerint a VITALA forradalom a kukoricatermesztésben, a gazdálkodási rendszer alkalmazásával pedig több termelő előítéleteit is sikerült már eloszlatniuk.

Az új, alacsony növésű hibrid látványosan, 1 méterrel alacsonyabb, mint a hagyományos kukoricanövények. A VITALA egyik legnagyobb előnyét egy olyan kockázattal szemben mutatja meg, amire a gazdálkodóknak nincs ráhatása. A növény felépítésének következtében ugyanis gyakorlatilag 100 százalékban toleráns a megdőléssel szemben. Ráadásul magában hordozza az ultramagas tőszámmal történő vetés lehetőségét is. Mexikó Sinaloa szövetségi államában a legnagyobb termésátlagot hozó területen 110 ezer mag is a talajba kerül hektáronként, ez a mennyiség pedig az alacsonyabb hibriddel akár 40 százalékkal is növelhető. A hatékonyság pedig azáltal is javul, hogy ugyanazon eredmények eléréséhez nem szükséges több víz vagy műtrágya használata. Az alacsonyabb méret lehetővé teszi a jobb szemrevételezést, amivel a növényvédelem is jobban tervezhető. További gazdasági előnye, hogy ezáltal kevesebb vegyszer kijuttatására van szükség.

A kutatásban több, kiváló USA-beli mezőgazdasági felsőoktatási intézmény is részt vesz: az University of Illinois, az Iowa State, és a Purdue működnek együtt a vizsgálatokban. A hibriddel a világ minden Bayer-régiójában kísérleteznek, ennek egyik célja a keskenyebb sortáv elérése. A fülmagasságú (nagyjából 170 centiméter) növények kezelése és ápolása ugyanaz, mint a magasabb változatoknál. Elhangzott, hogy mivel Európában a kukorica nagy része állati takarmányként kerül felhasználásra, a silóminőség és az emészthetőség javítása fontos szempontok. A VITALA teljesítménye a kutatás korai eredményei alapján pedig jobb, mint a magasabb, hagyományos méretű kukoricahibrideké.

A termesztési kísérleteket kiválóan kiegészítették a digitális mezőgazdaság precíziós eszközeivel. Ilyen a Climate FieldView rendszer, amely roppant értékes információt ad a pontosabb munkavégzés szervezéséhez. A program segít a vetés, a műtrágyázás, az öntözés és a betakarítás folyamatai során. A kifejlesztett technológia használatával alacsonyabb szemveszteség és pontosabb növényvédelem érhető el, ugyanis egész szezonban bele lehet menni a gépekkel az állományba, akár traktorral is.

A Bayer szakemberei a kiválasztott gazdákkal közösen dolgoztak a hibrid fejlesztésén, velük együtt alkották meg a rendszert az elmúlt 4 évben. A szükséges gazdálkodási gyakorlatok, a gazdák számára legfontosabb előnyök és tulajdonságok kialakítása kulcskérdés volt ahhoz, hogy a lehető legjobban megfeleljenek a termelők igényeinek. Ez nagyban megnövelte a hibrid sikerének esélyét. Mexikó csak a kezdet: az új VITALA hibrid megváltoztatja a világ kukoricatermesztését.
A várakozások szerint akár 100 millió elvetett hektár lehetősége is megvan benne. A VITALA fejlesztése során a növénygenetika és a tőszámszabályozás hatására a 90-es évek 65 ezer mag/hektár mennyiségét 150 ezerre tudták növelni. A fejlesztés egyik legnagyobb kihívása, hogy a kukorica szemeshibrid-termelését a mag jövőbeni produktivitásának veszélyeztetése nélkül maximalizálják.

Az előadások megtekinthetőek az alábbi videóban:

-an-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A DEKALB új hibridjei 2023-ban

A DEKALB új hibridjei 2023-ban

A DEKALB kukorica portfóliója a genetikai előrehaladásnak köszönhetően évről évre, kisebb-nagyobb mértékben – az életpályájuk végét elérő hibridek kiv...

Kukoricában is a víz az úr

Kukoricában is a víz az úr

Álmatlan éjszakákat okozott a hazai kukoricatermesztőknek a 2021-es év. Teljes tenyészidőszakban folyamatos kihívásokkal kerültek szembe, melyek külön...

Belső erőket mozgósított az RAGT

Belső erőket mozgósított az RAGT

Több mint negyven év szakmában eltöltött idő, ebből 14 év RAGT-nál betöltött országvezetői státusz után Lonsták János nyugdíjba vonul. A szakember nev...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 10. 11:02