2024. október 23. szerda Gyöngyi

Magas olajsavas Pioneer® napraforgóhibridek a Corteva vetőmagkínálatában

Agro Napló
A napraforgó vetőmagpiacot az elmúlt években a zsírsavösszetétel szempontjából kétféle vetőmag iránti kereslet határozta meg: a 60–65% linolsavat és 25–30% olajsavat tartalmazó linolsavas napraforgó igénye, amely mellé felzárkózott a 85–93% olajsavat és linolsavat csak csekély arányban tartalmazó magas olajsavas napraforgó-vetőmag iránti felfokozódott érdeklődés.

A magas olajsavas napraforgók esetében is természetesen a minél magasabb terméshozam genetikai alapja az egyik legfontosabb szempont a gazdálkodók szemében a hibridválasztás során. A sorban következő értékmérő tulajdonság a minél magasabb szintű kórtani ellenállás, a Pioneer® napraforgók esetében a Protector® Peronoszpóra és a Protector® Szádor minősítések jelzik a biztonságos termesztés alapját. Emellett szintén jelentős tényező a gazdálkodás sikerességét nagyban befolyásoló herbicidtolerancia, amely lassan már alapkövetelménynek számít az értékesítésre kerülő hibridek esetében.

Végül, de semmiképpen nem utolsósorban, a HO napraforgók irányába támasztott piaci elvárás a legalább 85% olajsavtartalom. A bevezetőben említett két zsírsav arányát alapvetően genetikai tényezők határozzák meg, azonban a környezeti feltételek is jelentősen befolyásolják. Nemesítésünk egyik fő irányvonala, hogy a forgalomba hozott hibridjeink minél nagyobb stabilitás mellett minél magasabb arányban tartalmazzanak olajsavat, hiszen a megtermelt napraforgó ezáltal válik biztonságosan értékesíthetővé.

A köztermesztésben csak annak a hibridnek van lehetősége megvetnie a lábát széles körben, és bizonyítania magas termőképességét, amely a fentieknek megfelel. A Corteva kínálatából ez a P64HE133 és a P64HE144 magas olajsavas hibrideknek sikerült.

P64HE144

A P64HE144 magas olajsavas hibridünk a köztermesztésben is igazolta a fejlesztési kísérleteinkben látott teljesítményét, a gazdálkodói visszajelzések és a nagyüzemi kísérleteink egyaránt stabilan magas termésszintet mutattak. A P64HE144 olajsavtartalma magas, jellemzően 90%. E tény alapján, valamint agronómiai és kórtani jellemzőit látva kijelenthető, hogy esetében minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy a hazai magas olajsavas szegmens meghatározó szereplőjévé váljon.

Hibridtulajdonságok

  • Magas olajsavas napraforgó az Express®* gyomirtási technológiához. Olajsavtartalma magas, átlagosan 90% (100 m izolációs távolság betartása javasolt).
  • A fejlesztői kísérletekben a Pioneer® HO napraforgóhibridek közt a legmagasabb termést adta.
  • A HO napraforgóink közül a legalacsonyabb, ezért a hidastraktorral történő növényvédelem kevesebb kárt tesz a növényállományban.
  • Kórtani tulajdonságait illetően, a hazai HO napraforgók között az egyik legjobb hibrid, Protector® Peronoszpóra minősítéssel és a szádor E-rasszával szembeni rezisztenciával.

P64HE133

A P64HE133 magas olajsavas hibridünk jó termésszintje mellett a kiugróan magas olajtartalmával és olajsavszintjével hívja fel magára a figyelmet. Kórtani tulajdonságai is alkalmassá teszik arra, hogy az ország bármely részén megállja a helyét.

Hibridtulajdonságok

  • Magas olajsavas napraforgó az Express®* gyomirtási technológiához. Olajsavtartalma rendkívül kiugró, 90% fölötti (100 m izolációs távolság betartása javasolt).
  • Érésideje a P64HE118-hoz hasonló, annál kissé alacsonyabb növénymagasság jellemzi.
  • Az eddigi legmagasabb olajtartalmú magas olajsavas hibridünk.
  • Protector® Peronoszpóra minősítéssel rendelkezik. Rezisztens továbbá a napraforgószádor E-rasszára, ezért az ország szádorveszélyes régióiban is biztonságosan termeszthető.
  • Betegség-ellenállósága kiváló mind a Phomopsis, mind pedig a Szklerotínia szártő- és tányérfertőzésével szemben, de az egyre gyorsabban terjedő Verticilliummal szemben is kimagaslóan tolerál!
  • Corteva napraforgó-ajánlata nemcsak kiváló Pioneer® hibridekből és a hozzájuk tartozó növényvédelmi megoldásokból, hanem magas szintű vetőmagcsávázásból is áll. 2021-ban a napraforgóban is LumiGEN™ csávázási technológia fogja segíteni a csírázó napraforgó kezdeti fejlődésének biztonságát.

SÓLYOM JÁNOS
vetőmag-termékmenedzser
Corteva Agriscience

 

A cikk szerzője: Sólyom János

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

A Corteva Agriscience idén ősszel három helyszínen, Szarvason, Dombóváron és Debrecenben tartotta meg szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi b...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?