Új lehetőség a napraforgó növényvédelmében

Agro Napló
Magyarország élen jár a napraforgó-termesztésben. Európa- és világszinten is magasak a hozamok, ami a gazdálkodásunk intenzitásának köszönhető – derül ki a NAK közleményéből.

A gazdálkodók azonban tovább keresik a hozamnövelés lehetőségét. Van, aki a tápanyagutánpótlás szintjét emeli, van, aki tőszám növelésével próbálkozik, van, aki a tenyészidőt igyekszik nyújtani vagy optimalizálni korai vetéssel, és persze ne feledkezzünk meg az egyre nagyobb termésre képes hibridek vetéséről sem. A hozamnövekedés mellett azonban a napraforgó magassága is sok esetben nő. Ezt célszerű kordában tartani. A túl magas állomány könnyebben megdőlhet. Nehezebb és kisebb hatásfokú a teljes növénymagasságnál elvégzett növényvédelmi munka is. Itt segít a legújabb innováció, az új napraforgó növekedésszabályozó technológia – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményéből az Agro Napló.

1. kép: Megfelelő fejlődési stádium a kezelés időpontjához

A technológiában alkalmazott új növényvédő szer a gombaölő piraklostrobin, valamint a növekedésszabályozó prohexadion-Ca és mepikvát-klorid hatóanyagok kombinációját tartalmazza. Dózisa 1,2-2,0 l/ha, de az elmúlt évek magyarországi vizsgálatai alapján 1,5 l/ha a legköltséghatékonyabb dózis. Efölött a hatékonyság már nem nő számottevően. A napraforgó egy szártagos állapotától a virágzásig permetezhető. A kezelés amellett, hogy véd a legfontosabb gombák ellen, csökkenti a magasságot, serkenti a gyökérnövekedést, növeli a fotoszintézist és a stressztűrést. Ahhoz azonban, hogy a maximális regulátorhatást elérjük, pontosan a napraforgószár intenzív megnyúlásának elejére kell a kezelést időzítenünk. Ez jellemzően 50-60 cm-es magasságnál kezdődik, amikor már van 2-3 megnyúló szárköz a levélemeletek között, és a bimbó megjelenik a hajtáscsúcsban a legfiatalabb levelekkel együtt (BBCH 51-es stádium). A tökéletes kezelés elvégzésére 7-10 napunk van. A pontos időzítés fontosabb, mint a dózis! Túl korai kezeléskor a növényeknek nincs elég levélfelületük a szükséges mennyiségű hatóanyag felvételére, és a hatás nem tart ki az intenzív megnyúlás időszakáig. Kései kezelés esetén a hosszirányú növekedést serkentő hormon, amelynek képzését gátolni akarjuk, olyan nagy mennyiségben van jelen, hogy a végleges növénymagasságot nem tudjuk jelentősen befolyásolni, még a dózis emelésével sem! A napraforgóban engedélyezett növekedésszabályozót mindig a vele egy dobozban forgalmazott hatásfokozóval együtt kell alkalmazni. Ez biztosítja, hogy a regulátorhatás azonnali és erőteljes legyen. Nélküle szintén jelentős mértékben csökken a várható hatás.

2. kép: Megfelelő fejlődési stádium a kezelés időpontjához

2023-tól a gazdálkodóknak - a repce regulátorozásához hasonlóan - lehetősége van a napraforgó növekedésénék szabályozására is. A közelmúltban engedélyezett napraforgó növekedésszabályozó-kezelés a teljes technológiában a klasszikus első gombaölő szeres kezelés helyére kerül. Levéltrágyákkal és rovarölő szerekkel kombinálható. Segítségével egy alacsonyabb, dőlésnek és stressznek kevésbé kitett állományt kapunk, ami a virágzásig védett a legveszélyesebb gombás fertőzésektől. A gombaölő kezelést azonban ekkor meg kell újítani!

1.ábra: Növekedésszabályzó technológia hatása a napraforgó magasságára

2. ábra: Növekedésszabályzó technológia napraforgó terméshozamára gyakorolt hatása

(Forrás: NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?