Tejelõ fajták küllemi bírálata

Agro Napló
A tetszetõs külsõ megjelenési formát mindig kedvelték a tenyésztõk. Szerencsés találkozás, ha a ” vonzó” forma a tenyészcélt is alapvetõen szolgálja.

A fajták tenyésztése során bebizonyosodott, hogy az évtizedeken át a tejtermelésre irányuló szelekció a tejelő jelleget és a testkapacitást erősítette. Háttérbe szorultak viszont olyan fontos funkcionális tulajdonságok mint a láb és a tőgy, ezáltal megnövekedett a tőgy és lábproblémás egyedek száma, ennek következtében csökkent az egyedek élettartama. Világtendencia, hogy az intenzív tejelő fajták hasznos élettartama fokozatosan csökken. A csökkenés megállítása, illetve a hasznos élettartam n

A tejelő fajtáknál a lineáris leíró küllemi bírálati rendszert alkalmazzák. A rendszer lényege, hogy az egyes küllemi tulajdonságot a két biológiai szélső érték között értékeli, potenciális gazdasági és funkcionális fontosságú küllemi tulajdonságokat tartalmaz, melyeket 1-9 pont közötti skálán jelenít meg. A bírálatot az első laktációban kell elvégezni.

övelése elképzelhetetlen a küllemi tulajdonságok következetes figyelembe vétele nélkül. A világon használt sok szelekciós indexben a küllem 20-40%-kal szerepel. Nálunk is a Holstein Globál Indexben a termelés és a küllem aránya 60-40%. A küllemi bírálat mellett szól az a tény is, hogy a modern fejőberendezések, fejőrobotok gazdaságos üzemeltetése csak kiváló küllemû tehenekkel lehetséges.

A küllemi bírálat célja, hogy a tenyésztő ismerje meg az állománya küllemi állapotát, ennek ismeretében szakszerû párosítási tervet tudjon készíteni, hogy a populáció külleme javuljon. Nem utolsó sorban a tenyészbikajelöltek küllemi tenyészértékeinek előrejelzéséhez szolgáltasson adatokat.

Jelenleg hazánkban a holstein-fríz fajtánál a következő küllemi tulajdonságokat bírálják 1-9 pont között: Az egyik biológiai szélső érték (- irányultság) 1 pont, a másik biológiai szélső érték (+ irányultság) 9 pont. (közel 30 tulajdonságot ismerünk, ebből 14-16-tulajdonságot tartunk nagyon fontosnak azaz elsődlegesnek, de ezek száma országonként, illetve az aktuális tenyészcélnak megfelelően változhat.)

A törzs tulajdonságai. A farmagasság negatív irányultsága az “alacsony”, a pozitívé a “magas”. 130 és 154 cm között 3 centiméterenként változik a pontszám. Az erősséget (mellkas szélessége) az elülső végtagok közti távolság alapján bírálják. “Gyenge” minősítéskor a távolság 10 cm, a kedvező, “erős” esetében 34 cm. A törzsmélység kedvezőtlen ha “sekély”, kedvező ha “mély”. Ezek a tulajdonságok határozzák meg a tömegtakarmány-fogyasztó képességet, a kapacitást Az élesség megítélésekor a bordák nyitottságát, a bordák lefutásának szögét és a mar tájékénak élességét veszik figyelembe, ez a tejelő jelleg meghatározója. Nem kívánatos biológiai szélső érték a “burkolt”, és kedvező a másik biológiai szélső érték az “éles”.

A láb tulajdonságai. A hátulsó láb oldalnézet esetében is az 5 pont fejezi ki a szabályos lábállást. A két szélső érték a “nyitott” és a “kardos” kedvezőtlen. A hátulsó láb hátulnézet tulajdonságnál a “gacsos” lábállás nem jó, a “párhuzamos” pedig kívánatos. A körömszögnél, melyet a köröm hegyfali felületének a talajfelszínnel bezárt szöge határoz meg, a “lapos” körömszög nem kívánatos, a “meredek” (45-50 fok) igen. A láb tulajdonságai nagyban befolyásolják a tehén technológiai tûrőképességét és a hasznos élettartamának hosszát.

A tőgyrendszeren belül a következő tulajdonságokat bírálják: elülső tőgyfél illesztése, hátulsó tőgyfél magassága , tőgyfüggesztés és a tőgymélység. Ezektől a tulajdonságoktól függ a tőgy kapacitása, a fejhetőség, a technológiai tûrőképesség (fejőház), az élettartam és a szomatikus sejtszám. Az elülső tőgyfél illesztésekor azt bírálják, hogy hogyan illeszkedik a hasfalhoz, kedvezőtlen a “laza”, kívánatos az “erős” illesztés. A hátulsó tőgyfél magasságakor azt bírálják, hogy a tőgy mirigyállományának legmagasabb pontja és a péra között hány cm a távolság. Minél kisebb a távolság annál magasabb a tőgy, ami a kívánatos. A tőgyfüggesztéskor a középső függesztőszalag behúzódásának mértékét bírálják a tőgy aljától kiindulva a két hátulsó negyed között. Minél hosszabb a “behúzódás” annál erősebb, azaz kedvezőbb a függesztés. A tőgymélység akkor ideális, ha a tőgyalap a csánk felett van 5-8 cm-rel. Minél nagyobb az eltérés +- irányban annál kedvezőtlenebb ez a tulajdonság. lyásolják.

A tőgybimbó helyeződésnél nem kívánatos a “szélen helyeződő” és a “közel álló” tőgybimbó sem. A tőgybimbó hosszúság esetében is a két biológiai szélső érték, azaz a “rövid” és a “hosszú” tőgybimbó nem ideális. A tőgybimbó küllemi tulajdonságai a fejhetőséget és a szomatikus sejtszám alakulását befo

A bíráló ezután 4 fő bírálati tulajdonság alapján 1-99-ig terjedő skálán bírálja a tehenet és az ezekre adott pontszámok megfelelő súlyozása fogja képezni a végső pontszámot, mely 50-99 pont között alakulhat.

A 4 fő bírálati tulajdonság a következő:

Tejelő jelleg. Megítélésekor az élességet veszik figyelembe, és az ivari jelleget bírálják. Aránya a végső pontszámban 20%.

Testpont. Bírálati szempont a testalakulás és a termet. Megítélésekor a törzs és a far küllemi tulajdonságai mellett a törzs és a far hosszát, a hátvonal és az ágyékkötés erősségét veszik figyelembe. Aránya a végső pontszámban 20%.an 20%.

Láb-lábvég. Elbírálásakor a láb tulajdonságai mellett a csontozat és izületek minősége is befolyásolja az adható pontszámot. Aránya a végső pontszámb

Tőgy. A tőgyrendszerhez tartozó küllemi tulajdonságok mellett a bíráló a tőgyre adható pontszám megítélésekor figyelembe veszi még a mirigyességet, a bimbóalakulást és a bimbók pigmentáltságát is. Aránya a végső pontszámban 40%.

A végső pontszámok

A fajta hivatalos küllemi bírálatát itthon a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete végzi.

A tenyésztők olyan teheneket akarnak, amelyeknek a külleme a korral javul, ez azt jelenti, hogy mire a tehén kifejlődik, külleme úgy alakuljon, hogy minden testtája a magas és hosszú ideig tartó termelést szolgálja, azaz funkcionális állat váljon belőle. Hosszú idei

Az AGRO NAPLÓ következő számában részletesen szeretném ismertetni a küllemi tulajdonságok és a különböző értékmérő tulajdonságok közötti összefüggéseket.

g rendelkezzen kiváló tőgyrendszerrel, szabályos lábszerkezettel, tökéletes ellést biztosító farral, hogy csak néhányat említsünk. A tenyésztők azokat az állatokat preferálják amelyek hosszú ideig nem mutatják az “öregedés jeleit,” tovább tartják meg jó küllemüket, ezért szükséges minden egyedet az első laktációban lebírálni és a kapott adatokat a tenyésztés során felhasználni. A képeken kiváló küllemû holland holstein-fríz tehenek láthatók.

 

 

 

Nyugat-Magyarországi Egyetem

Mezőgazdaságtudományi Kar

Mosonmagyaróvár

Szarvasmarha- és Juhtenyésztési Tanszék

Dr.habil. Báder Ernő

egyetemi tanár

értelmezése bírálati osztályok alapján történik, mely lehet gyenge, elfogadható, jó, igen jó, nagyon jó és kiváló.

A far tulajdonságai. A farszélességet az ülőgumók közti távolság alapján bírálják, kedvezőtlen a “szûk” (12 cm), ideális a “széles” (28 cm), az ellés lefolyására van nagy hatással. A farlejtésnél mindkét szélső érték, a “csapott” és a “tornyos” far is kedvezőtlen. Ideális a 6 fokos lejtés. A farlejtés az ellés lefolyásán kívül befolyásolja még a lábállást is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legna...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!