Csökkent a nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége

Agro Napló
Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) augusztusi elemzése szerint az USA sertéshústermelése 1%-kal csökkenhet 2023 harmadik negyedévében a 2022 július–szeptemberi adatokhoz képest.

Az USDA szakértői a hízósertés termelői árának 8 százalékos csökkenésére számítanak a vizsgált összehasonlításban. Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió 2023 január–áprilisában 15 százalékkal kevesebb (1,5 millió tonna) friss, fagyasztott és feldolgozott sertéshúst értékesített a nemzetközi piacon, mint 2022 azonos időszakában – értesült az Agrárközgazdasági Intézet cikkéből az Agro Napló.

Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 945 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2023 júliusában, ami 27 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 31 százalékkal volt magasabb ugyanebben az összehasonlításban. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 21,5 százalékkal, a sertéscombé 6 százalékkal nőtt ugyanekkor.

Grafikon: Agrárközgazdasági Intézet (AKI)

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Élő állat és hús című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 16. szám.

(Forrás: AKI)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?