Még nem késő kocsonyát készíteni

Agro Napló
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Húsiparosok Szövetsége ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a sertéshúsok esetében is minden esetben érdemes a magyar húsárut választani a boltokban.

Az elmúlt időszak nem kedvezett a hazai húsipar szereplőinek. A múlt évben az alacsony élősertés árak és a drága takarmány a sertéstartókat hozta rendkívül nehéz helyzetbe, ami miatt egész Európában csökkent a sertéslétszám. Az alapanyaghiány pedig már az idén éreztette hatását a húsárakban, ami a feldolgozóknak jelent nehézséget. Az alapanyag mellett ráadásul az energiaárak, a csomagolóanyagok ára, valamint a bérek is jelentősen emelkedtek. A költségek növekedése erős nyomás alatt tartja a húsipar szereplőit – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményéből az Agro Napló.

A feldolgozók a gyorsan növekvő önköltségeket ugyan csak részben tudták érvényesíteni az átadási árakban, a fogyasztók már így is magasabb árakkal találkozhatnak a henteseknél. Ennek ellenére az év végi ünnepi időszakban a feldolgozók nem számítottak visszaeső forgalomra. A legnagyobb kereslet a zsírosabb húsrészek iránt volt nagyobb, igencsak kelendőek voltak a kocsonya „hozzávalói”, valamint a különböző füstölt áruk is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szerint érdemes minden esetben a magyar húsárut választani a boltokban. Az import húsokkal ellentétben ugyanis a hazai sertéshúsok minőség, élelmiszerbiztonság és nyomonkövethetőség szempontjából is kifogástalanok. Ráadásul a hazai termék választásával nemcsak minőségi árut kapnak a pénzükért a vásárlók, hanem hozzájárulnak a magyar sertéságazat és húsipar fennmaradásához, fejlődéséhez, ezáltal a jövőbeli élelmiszerellátás biztosításához is.

(Forrás: NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!