Az innováció kerül az idei mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállítás fókuszába

Agro Napló
Augusztus 17–20. között a Debreceni Egyetem ad otthont a 32. Farmer Expó Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállításnak és a 18. Hortico Zöldség-Gyümölcs Kertészeti Szakkiállításnak.
Fotó: NAK

Magyarország egyik legjelentősebb agrár-seregszemléjét (építkezési munkálatok miatt) idén a megszokottnál kisebb vásárterületen, de így is összesen 20 ezer négyzetméteren rendezik meg, cserébe viszont jövőre újabb exkluzív bemutatótérrel gazdagszik a nagyszabású szakmai rendezvény. A négy nap alatt mintegy 30 ezer látogatót vár a 280 kiállító – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatójából az Agro Napló.

Új technológiák

„A népességnövekedés és az ezzel járó dinamikusan növekvő globális élelmiszerigény, a vízkészletek szűkössége és az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási körülmények miatt világszerte fokozott figyelem övezi az agrártechnológiai megoldásokat. Erre koncentrál a 32. Farmer-Expó is” – fogalmazott Vaszkó László vásárigazgató, hozzátéve, hogy az automatizáció és a robotizáció az állattartásban és a növénytermesztésben is növeli a hatékonyságot, s ezzel a fenntartható mezőgazdaság irányába mutat. Az itt bemutatott eszközök, eljárások, megoldások mind azt szolgálják, hogy miként lehet növelni az ágazatban a hatékonyságot úgy, hogy közben a fenntarthatóságra is figyelemmel vagyunk. Rengeteg megoldást láthatunk majd a precíziós gazdálkodásra a kiállítók standjain. A növénytermesztés mellett az állattenyésztésben is találkozhatunk már robotokkal, és természetesen a kiállításon is. A 32. Farmer-Expó pénteki beharangozó sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a megnyitóra ezúttal is Dr. Nagy István agrárminisztert hívták meg, akinek építő gondolataira nagyon számít az ágazat. A „szakmázás” mellett idén is lesz tere a Farmer-Expón az ünnepélyes pillanatoknak. Az Új kenyér a kultúránkban jelentős hagyomány, amelynek felszentelése évek óta emeli a megnyitó ünnepi jellegét a NAK Hajdú-Bihar Vármegyei Igazgatóságának szervezésében.

Konferenciák

A szervezők ezúttal három nagy szakmai konferenciára várják az érdeklődőket. A növénytermesztési konferencia a „hatékonyan, de másként” jegyében zajlik majd. Itt arról lesz szó, hogy műtrágya- és vegyszermentesség irányba mozduljunk el, és kezdjük el visszaépíteni az évtizedek alatt lerombolt talajbiológiai egyensúlyt. Az állattenyésztési konferencia témája, hogy a modern állattenyésztésben rengeteg olyan anyag keletkezik, amiből pénzt is lehet csinálni. Ilyen például a trágya, melynek sikeres újrahasznosításáról külön előadás szól majd. De ilyen annak a juhásznak az esete is, aki egy komplett falusi turizmus-projektet épített az állattartásra. A sertéstenyésztési konferencia fókuszában az árak alakulása, a jövedelmezőség mikéntje és persze a világban fellelhető tendenciák állnak majd.

A NAK az Expón

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megalakulása óta minden évben szakmai partnerként, társszervezőként van jelen a debreceni Farmer-Expón, a térség legjelentősebb agrár-kiállításán. Az Expó ideje alatt a NAK Hajdú-Bihar Megyei Szervezete a teniszcsarnokban kialakított 70 nm-es közösségi standján falugazdász ügyfélszolgálattal, a vidék értékeinek megőrzéséért indított kampánnyal, és egyéb játékos programokkal várja tagjait, partnereit.

A NAK tisztelettel vár mindenkit saját szervezésű szakmai programjainkra is, ahol a gazdatársadalmat érintő aktuális témákban kerekasztal beszélgetéseket tartunk, melyek vitaindító előadással kezdődnek, és a moderátor megalapozott szakmai kérdéseivel a témában kompetens meghívott vitapartnerekkel panelbeszélgetés formájában elemzik a helyzetet, világítják meg a problémákat és a lehetséges megoldásokat, vagy mutatják be a követhető jó gyakorlatokat. A kerekasztal beszélgetések helyszíne a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campus Magháza lesz, mely a kiállítás közvetlen közelében található.

Témák és időpontok:

aug. 17. ; 15:30 - 17:00 óra              A gabonapiac jelene és jövőbeli kilátásai

aug. 18. ; 10:30 - 12:00 óra              Földügyi aktualitások

aug. 18. ; 15:00 - 16:30 óra              Az új agrártámogatási rendszer eddigi tapasztalatai,  jövőbeli lehetőségei

aug. 19. ; 10:30 - 12:00 óra              Rövid Élelmiszerellátási Lánc bővülési lehetőségei, innovatív REL megoldások

aug. 19. ; 15:00 – 16:30 óra             Munkaerőpiaci kihívások az agrárgazdaságban – a duális szakképzés, mint válasz

A húsmarhán a hangsúly

Az idei állattenyésztési kiállításon kiemelt figyelmet kap a húsmarha (verseny, tenyészbírálat, fedett bemutatótér), érkeznek tejelőmarhák is, ott lesznek az összes, hazánkban fellelhető juhfajta legkiválóbb egyedei, megtelik idén is a lópavilon, az amúgy is színes baromfiszektor új kiállítókkal gazdagodik, egyedül a sertéságazat marad távol állategészségügyi hatósági rendelkezések miatt.

Időpont:                       2023. augusztus 17-20.

Helyszín:                     Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campus, 4032 Debrecen, Böszörményi út 138.

Nyitva tartás:              10:00 órától 18:00 óráig

További programinformációért kövesse a főszervező Facebook oldalát, vagy látogasson el weboldalára.

(Forrás: NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?