Heti fókusz: Szójára fel!

Heti fókusz: Szójára fel!

Agro Napló
Komoly érveket sorakoztatnak fel a szakemberek a szójatermesztés mellett, érdemes átgondolni a vetésszerkezetet! A válaszokért kattintson!

Szójára fel!

     

Bene Zoltán

KARINTIA Kft.

Varga Gábor

SAATEN-UNION

Szabó Gábor

Betamag-Trade Kft.

  

Bene Zoltán (KARINTIA Kft.) 

Ezt el kell olvasni, hogy megértsük, MIÉRT A JÖVŐ NÖVÉNYE A SZÓJA!

Új irány van kialakulóban a növénytermesztők körében, ami tartós szója vetésterület-emelkedést vetít előre.

2022-ben az aszály, 2023-ban pedig a megemelkedett inputanyag-árak, az alacsony terményárak, a csökkent jövedelmezőség és a nehézkes terményértékesítés jelent egyre nagyobb kihívást a növénytermesztőknek.

Soha ennyi érv nem szólt a szója vetése mellett:

  • magasabb jövedelmezőség: 2023-ban a szójatermesztők átlagosan 200.000 ft/ha haszonra tehettek szert. Sőt, még a 2022-es aszályos évben is eredményesen volt termeszthető a szója.
  • Könnyebb-gyorsabb termény értékesíthetőség: A szója értékesítése könnyebb és gyorsabb, ugyanis hazánkban, sőt az egész EU területén is a szükséglethez képest lényegesen kevesebb mennyiség áll rendelkezésre.
  • Keresleti termény piac: Az Európai Unióban a szója igény eléri a 35 millió tonnát. Ehhez képest az idei évben összesen csupán 3 millió tonnát állatottunk elő az EU27 területén. Sőt! Ukrajnában az idei rekord szójabab termés sem érte el az 5 millió tonnát. A túltermelés az EU-ban tehát még hosszú távon sem fenyeget. Nem véletlen, hogy a szabad szójabab termények már 2-3 hónappal a betakarítás után eltűnnek a piacról.
  • N mentes termesztési lehetőség: Minőségi vetőmag használat és a javasolt termesztéstechnológia mellett olcsóbban, akár N műtrágya mentesen is termeszthetjük a szóját. 2022-ben a hagyományos utat követő szója termesztők, több mint 37.000 Ft/ha összeget szórtak ki a szója alá N formájában. A Karintia kft innovatív ajánlása mellett még tovább csökkenthető az amúgy is alacsonyabb inputanyag költség.
  • Stabilabb terméseredmények– 2022-ben az évszázad egyik legszárazabb évében is az országos átlagterméssel számolva több volt a bevétel, mint a költség a szójával. A szója stabilabb terméseredményeinek egyik oka, hogy a szója káros hőmérsékleti küszöbértéke a legnagyobb tavaszi kultúráknál 5 ℃-al magasabb. A nagyobb hőtűrő képesség pedig a szélsőséges időjárási körülmények közepette felértékelődik.
  • Alacsonyabb input költségek: A szója termesztése olcsóbb, mint a kukoricáé. Ez a kevesebb tőkeigény mellett, alacsonyabb kockázatot is jelent. A kisebb befektetett összeg pedig halasztott fizetés esetén, alacsonyabb kamatköltséget jelent.
  • Szárítás mentes tárolási lehetőség: Igen korai (000) és korai (00) fajták vetése esetén jó eséllyel elkerülhető a drága szárítási költség. A modern szója genetikákkal pedig már a terméseredményekben sem kell kompromisszumot kötni.
  • Alacsonyabb logisztikai költségek: A szója esetében egy hektárról ½ - 1/3 akkora mennyiséget takarítunk be, tárolunk és szállítunk a legnagyobb tavaszi kultúrához képest. Ez a hektárra vetített lényegesen alacsonyabb logisztikai költségek mellett, kevesebb raktárkapacitást és kevesebb szállító eszköz igényt jelent.
  • Optimálisabban szervezhető munkacsúcsok: A szója és a kukorica munkacsúcsai elkülöníthetőek egymástól.
  • Jelentős szemes fehérje támogatás: A biztos pontnak tekinthető extra támogatás összege a termelési költség 20-25%-át fedezi! A 2022. évi termés után járó extra támogatás összege meghaladta a 74.000 ft/ha összeget, mely keretösszege további 22%-kal emelkedett. 2023-as termés után a szójatermesztők pedig kalkulációnk szerint több mint 93.000 ft/ha extra támogatásban részesülnek.
  • Kedvező utóvetemény hatás: A szója nehezen számszerűsíthető „utóhatása” az ökölszabály alapján 0,5 - 1t/ha kalászos többlettermést jelent…
  • FENNTARTHATÓBB JÖVŐ, a kisebb inputanyag használat, a kedvezőbb logisztika és a helyben történő termelés jelentette import csökkenés miatt. A Donau Soja tanúsítvánnyal rendelkező szójabab például akár 90%-kal kevesebb kibocsátással rendelkezik a tengerentúlról származó szójababhoz képest.

…csak hogy a legfontosabbakat említsem. Mindez, pótlólagos gépberuházás nélkül megvalósítható.

Miért pont a Karintia Szója fajtáit válasszam?

Mert nekünk SZENVEDÉLYÜNK A SZÓJA!

Elkötelezettségünk a szója termesztése iránt töretlen. Szakmai rendezvényeinken, újra és újra bemutatjuk a gazdáknak a szója termesztésében rejlő kihívásokat és lehetőségeket. Területi képviselőink az ország bármely pontján segítik Önt a kezdeti lépésekben, a termőhely és a fajta kiválasztásától egészen a termény értékesítéséig.

A vetőmag minőségben sem ismerünk kompromisszumot. 

A szója esetében különösen fontos kérdés a vetőmag minősége, ugyanis többek között ezen múlik a kellő számú gümők kialakulása, és ezáltal a N mentes termeszthetőség. A 2022-es rendkívül száraz év komoly kihívások elé állították a szója vetőmag előállító gazdaságokat. Átlagon felüli tételszámról kellet lemondanunk az alacsonyabb csíra% miatt. Ez jelentős anyagi áldozatot kívánt részünkről, ugyanakkor a hosszú távú gondolkodásmódunk és minőségtudatunk miatt továbbra sem kívánunk kompromisszumot kötni a vetőmag minőségében, legyen szó csíra%-ról, tételenként elvégzett Diaporte és GMO vizsgálatról továbbá a magas minőségben prémium oltóanyaggal elvégzett oltásról.

A számok makacs dolgok, márpedig a szója előnyei igencsak számszerűsíthetőek. Szenvedélyünk a szója iránt megkérdőjelezhetetlen, elkötelezettségünkkel pedig soha nem volt probléma. 

Bízunk abban, hogy a nemesítőink kiváló munkájának köszönhetően a Pannon Régióra nemesített díjnyertes* szója genetikáinkkal, magas minőségben előállított vetőmagjainkkal és teljeskörű szolgáltatásunkkal Önt is az elégedett gazdálkodók körében köszönthetjük.

* Nemzetközi termékfejlesztési díjat/prémium oklevelet nyert Karintia szójafajta és éréscsoport 2019-ben illetve 2020-ban, az AGROmashEXPO-n. A NAK VVM 2022-es szója termésversenyének első, második és harmadik helyezését is Karintia szója genetikával versenyző gazdák nyerték el.

Kedves szója iránt érdeklődő gazdálkodók! Tartsanak velünk, fedezzék fel a Karintiával a jövő növényét!

Fajtáinkról részletesen az alábbi képre kattintva olvashat:

 

 

Tanácsra van szüksége? Területi képviselőink az ország bármely pontján állnak az Ön rendelkezésére, a termőhely kiválasztásától egészen a termény értékesítéséig.

Elérhetőségeikért kattintson az alábbi képre:

 

 

Varga Gábor (SAATEN-UNION)

Napjainkban a gazdálkodás kihívásai a termelőket az eddigieknél összetettebb vetésforgó kialakítására késztetik, ami számos agronómiai és gazdasági előnyt biztosít.

Ez ugyan elmozdulást jelent a megszokottaktól, de egyben új lehetőséget is teremt a biztonságosabb és jövedelmezőbb termelés megalapozásához. Hazai körülmények között a sokszínű vetésszerkezet megvalósításához közelebb kerülünk, ha pillangós növényeket, azon belül pedig szóját termesztünk.

Vitathatatlan, hogy a magyar termelőknek megérné többet foglalkozni a szójával, amelynek piaca világszerte keresleti, termesztése hazai viszonyok között is egyértelműen nyereséges, és jól beilleszthető a fenntartható vetésforgóba is. További előny, hogy a pillangós növények termesztésének európai szintű ösztönzéséhez az utóbbi években komoly erőforrások állnak rendelkezésre, mivel termelésünk fokozásával mérsékelhető a kiszolgáltatottság.

Az Európai Unió, így Magyarország ugyanis nettó szójaimportőr a globális növényifehérje-piacon, ám a tengerentúlon 90-95%-ban GMO-fajtákat – és ehhez igazodó termesztéstechnológiát – használnak és exportálnak. A kontinensünkön megtermelt GMO-mentes szója ezért Európában jól értékesíthető, szerepe élelmiszer-biztonsági szempontból felértékelődött. A szója termesztése óriási lehetőséget, valódi kiugrási pontot jelent a magyar gazdáknak, a vele elérhető előnyök igazolják, hogy megéri kilépni a komfortzónából és számolni a szójával.

A hazai termelők zöme rendelkezik olyan adottságú földterülettel, ahol ez a növény jól fejlődik. Ha megfelelően felkészülünk rá, a szója takarékos technológiával és jövedelmezően termeszthető. A vetésforgóba jól beilleszthető, a relatív alacsony termésszintek is már könnyedén fedezik a ráfordításokat. A szója kismértékű termésingadozás mellett megbízhatóan terem. Kiváló megtérülés jellemzi, hiszen könnyen és jó áron értékesíthető, rövid ideig köti le a termőföldet, így a ráfordítások gyorsan kifizetődnek. Ezért tovább szükséges dolgozni azon, hogy a gazdálkodók bátrabban nyúljanak a szójához és egyéb pillangós fehérjenövényekhez.

A SAATEN-UNION a hazai viszonyokra, a helyi termelési szempontokat figyelembe véve állítja össze szójaajánlatát. A nagy termőképesség megcélzását alapvetőnek tekintjük, ugyanakkor a fajták kiválasztása során kiemelten kezeljük az alkalmazkodóképességet, termésstabilitást, kedvező érési és beltartalmi tulajdonságokat és a veszteségektől mentes betakaríthatóságot is.

Nagy jelentősége van annak, hogy portfóliónkból a gazdálkodó a tapasztalatokra alapozva a termelési adottságaihoz leginkább illeszkedő fajtát válassza, amely biztonságosan beérik az adott régióban. Ennek érdekében széles tenyészidő-intervallumban kínálunk fajtákat, kifejezetten stabil hozammal.

 

A POCAHONTAS igen korai szóját azoknak a termelőknek ajánljuk, akik a hagyományos termesztéstechnológiákba jól illeszkedő, döntően gabona- vagy dupla gabonasortávon vethető, korán betakarítható és fő- vagy akár másodvetésre is alkalmas, nagy hozamú fajtát keresnek.

A YAKARI a koraiak közül az egyik legkorábban betakarítható, így az egész ország területén sikeresen termeszthető. Állományai kifejezetten egészségesek, a nagy termőképesség mellett termése egyedülállóan magas fehérjetartalmú és igen jó ProFat-mutatóval jellemezhető. A YAKARI ott bizonyít elsősorban, ahol jó talajokra és intenzív adottságok közé kerül.

A PAULA és a SURAJA fajták értékmérő adottságaik révén – kiemelkedő megbízhatóság, nagy hozam, terhelhetőség és jó minőség – méltán tartoznak napjaink szójatermesztésének élvonalába.

A kompakt felépítésű PAULA kiemelkedően jól kompenzálja a szélsőséges termőhelyi adottságokat és a szójatáblákon olykor ebből eredő tőszámhiányos állapotot is. Ez a korszerű fajta a jó termőhelyeken túl a legváltozatosabb termesztési körülmények között is sikeresen és jövedelmezően termeszthető. Sőt, a korai érésidő első felébe tartozó fajtára az ország egész területén magabiztosan alapozhatunk, kiemelkedő évjárat-stabilitás mellett.

 

SURAJA fajtánk hozamcsúcsok és a hozambiztonság szempontjából egyaránt megelőzi az eddigieket is. Agronómiai adottságai kedvezőek, jól kezelhető, egészséges és kiváló állóképességű növényállományt fejleszt. Stabilan magas a termőképessége, még elnyúló aszályban is csúcshozamokat mutat. A SURAJA korai érésidejű, ezzel az ország valamennyi termelési régiójában alkalmas a kiemelkedő jövedelmezőség biztosítására.

 

Az ANANDA a portfólióba öt évvel ezelőtt került be kiemelkedően stabil fajtaként. Használata leginkább a hagyományosan szójatermesztésre alkalmas régiókban ajánlott. Kiválóan teljesít a déli országrészben, de középkorai tenyészidejének köszönhetően előszeretettel termesztik az ország középső és akár északi régióiban is. Korán érik, mégis a középérésűek kimagasló termőképessége jellemzi. Univerzális fajta kiváló állóképességgel, így veszteségektől mentesen betakarítható. A hozambiztonság mellett a gyors érés és a nagy kompenzációs képesség tette hazánkban közismertté.

A megfelelő fajta meghatározó jelentőségű a termelés szempontjából, és minden esetben bizalmi kérdés. Hogy valóban megérje szóját vetni, válasszon fajtát a SAATEN-UNION Hungária Kft. stabil és megbízható hozammal, kiforrott agronómiai adottságokkal rendelkező, modern szójaportfóliójából.

Tekintse meg a SAATEN-UNION szójafajtáit bemutató videót!

 

További információ: www.saaten-union.hu

Szabó Gábor (Betamag-Trade Kft.) 

Szójafajták a hazai viszonyokra nemesítve

A SELSEM nemesítőház több, mint 45 éves múltra tekint vissza a szójanemesítés területén, amelyben jelenleg vezető pozíciót tölt be Szerbiában. Korszerű, GMO-mentes fajtáik nagy elismerésnek örvendenek nem csupán az európai, hanem az amerikai vetőmagpiacon is. A magyar szójatermesztők ezekhez a BETMAG-TRADE Kft., valamint a vezető szerb agrárpiaci csoport, a DELTA AGRAR együttműködése révén juthatnak hozzá. Hazai sikeres termesztésük annak is köszönhető, hogy e fajták a Pannon-régió ökológiai viszonyai között kerültek kifejlesztésre, így kedvezőek számukra hazánk termőhelyi adottságai. A fajták bemutatása előtt azonban érdemes kitérni a szójatermesztés európai helyzetére, mert ezen is alapul e szántóföldi növénykultúra sikere.

Mind a fogyasztói szokások változása, mind az egészség- és környezettudatosabb gondolkodás hatással van arra, ahogyan az Európai Unió alakítja politikáját a növényi alapú fehérjeforrások termelése és felhasználása terén. Mivel jelenleg a növényi eredetű fehérje terén behozatalra szorul, jelentős erőforrásokat mozgósít az önellátás biztosítására. Ezért észrevehetően megugrottak azok stratégia szintű befektetések, kutatási kezdeményezések, amelyek alternatív megoldási lehetőségeket keresnek az ilyen típusú termékek iránt megnyilvánuló, egyre növekvő kereslet kielégítésére. Ez egyben jól szolgálja a fenntartható mezőgazdasági termelés elérésének stratégiai céljait is. Mindezeknek az európai szójatermesztés hosszabb távon is nyertese lehet.

A szójatermesztés helyzetét nagyban befolyásolja az európai közvélemény hozzáállása a genetikailag módosított (GMO) alapanyagból készült termékek fogyasztásához. Jelenleg az Európai Unió területén nincs lehetőség az ilyen technológiát tartalmazó szójafajták termesztésére, azonban az állati takarmányozásban és a humán élelmezésben a génmódosított szójaalapanyag felhasználása megengedett. Emellett azonban jelentős igény mutatkozik a GMO-mentes szójatermékek iránt, amely fogyasztói preferenciák hosszú távon is formálják a szójabab és a szójából készült termékek piacát.

Mindez természetesen hatással van hazánk szójatermesztésére is. Vetésterületének mérete, valamint az elért terméseredmények igen változóak, azonban hosszabb távon arra lehet számítani, hogy a szójatermő területek nagysága, így a szójatermesztés helyzete is stabilizálódni fog. Ebben nagy szerepet játszik a termeléséhez kötött támogatás, amely mértékére jellemző, hogy szinte önmagában fedezi a vetőmag költségét. Ezen túl vonzó lehet a gazdálkodók számára az is, hogy a szójatermesztés inputigénye mérsékeltebb a többi kapáskultúrához képest, így az alacsonyabb költségszintnek köszönhetően termesztésének jövedelmezősége jobb lehet azoknál. Azonban a sikeres szójatermesztés egyik kulcsa az, hogy elérhetők legyenek a helyi viszonyokra nemesített, nagy terméspotenciállal bíró fajták.

A BETAMAG-TRADE termékkínálatában a gazdálkodók az igen koraitól a kései éréscsoportig találhatnak fajtákat. Ezek mindegyikét nagy termőképesség és magas minőség jellemzi. A magas minőségű vetőmagon túl azonban a cég termesztési tanácsokkal is segíti a szójatermesztőket, szaktanácsadóik igény esetén a fajtaválasztástól kezdve egészen a betakarításig kísérik a termelését.

A fajtakínálat legkorábbi tagja a MAESTRAL, egy 120-125 napos tenyészidejű szója, amely fő- és másodvetésre egyaránt alkalmazható. Féldeterminált, magassága átlagos (70-75 cm), nagy termőképesség (3,5-4 t/ha), erőteljes és gyors növekedés, valamint erős szár és jó állóképesség jellemzi. Már a korai éréscsoportba (125-130 nap) tartozik a PASAT, amely fővetésre is alkalmas, de rövid tenyészidejének köszönhetően megkésett, vagy másodvetésre is alkalmazható. Ez a fajta kiemelkedően nagy terméspotenciállal (3,5-4,5 t/ha) bír, szára erős, megdőlésre nem hajlamos. Kiegyenlített, egységes érés jellemzi, termesztése minden termőhelyen eredményesen végezhető. A korai éréscsoport másik fajtája a PELIKAN, amellyel új genetikájának köszönhetően elérhető akár a 4,5 tonnát is meghaladó hektáronkénti termésmennyiség. Esetében a közepes növénymagasság erős szárral párosul, ezért megdőlésre nem hajlamos, növénykórtani tulajdonságai jók. Szerbiában népszerű, éréscsoportjának legnagyobb területen termesztett fajtája a DUKAT. Megbízható, stabil fajta, amelyet erőteljes kezdeti fejlődés, jó alkalmazkodóképesség jellemez, ami kiterjed kiváló aszálytűrésére is. Kimagasló elágazóképessége a jó gyomelnyomó hatásban is megmutatkozik, amelynek köszönhetően az ökológiai gazdálkodás során is eredményesen termeszthető. Ez az átlagosnál magasabb, folytonnövő fajta fővetésben akár 3,5-4,5 tonnás termésre is képes hektáronként, amely másodvetésben is elérheti a 3-4 tonnát. A fajtakínálat legnagyobb terméspotenciállal bíró tagja a középkései GALEB, amivel jó csapadékellátottság mellet kiemelkedő, akár 6 tonna hektáronkénti terméseredmény is elérhető. Rendkívül intenzív fajta erőteljes gyökérzettel, stabil, rövid nóduszokat és nagy számú elágazást képező, közepes magasságú szárral. Már a kései éréscsoportot képviseli a GORSTAK, amelynek tenyészideje 135-145 nap. Nagy termőképességű fajta, termesztésekor 3-5,5 tonna terméseredmény érhető el hektároként. Erőteljes és gyors növekedés jellemzi, robusztus, folytonnövő típusú, nagy számú elágazást fejleszt, így a rendelkezésére álló területet jól kihasználja. Mindennek köszönhetően jó gyomelnyomó tulajdonsággal rendelkezik. Nagy előnye, hogy magas szintű termőképessége korai vetés esetén is érvényre jut.

A SELSEM szójafajták mindegyike kiváló termőképességgel bír, agronómiai tulajdonságaik eredményes termesztésüket teszik lehetővé, ráadásul mindezek a kedvező tulajdonságok genetikai módosítás nélkül váltak elérhetővé. Azonban a nemesítési munka nem áll meg, a cél az új termesztési viszonyokhoz és a változó fogyasztói szokásokhoz igazodó új fajták előállítása.

A jelenlegi piaci történéseket látva azzal számolhatunk, hogy hosszú távon a szója jelentősége és termesztés volumene növekedni fog. Azonban ahhoz, hogy ez jövedelmező módon történhessen meg, szükség van modern genetikával rendelkező, a változó környezeti viszonyokhoz alkalmazkodó fajtákra, valamint olyan szervizre és szakmai támogatásra, amely a termesztés teljes folyamatában segíti a szójatermesztőket. A BETAMAG-TRADE Kft. ezekkel járul hozzá a szójatermesztés sikeréhez.

 

  -an összeállítás-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!