2024. április 27. szombat Zita
Heti fókusz: Terítéken a legújabb napraforgóhibridek

Heti fókusz: Terítéken a legújabb napraforgóhibridek

Agro Napló
Partnercégeink szakemberei mutatják be a nemesítő munka nagy eredményekkel kecsegtető újdonságait. A válaszokért kattintson a névre, vagy fotóra!

Terítéken a legújabb napraforgóhibridek

     

Nagy Zoltán

Agromag Kft.

Marsai Viktor

SAATEN-UNION

Szeleczki Attila

Syngenta Kft.

Nagy Zoltán (Agromag Kft.)

Az Agromag Kft. a Mas Seeds új generációs napraforgóhibridjeivel biztosítja a kiemelkedő terméshozamot évjáratfüggetlenül a gazdálkodók részére.

Az Agromag Kft. hosszú évek óta, mint a Mas Seeds által nemesített napraforgóhibridek kiemelt forgalmazója, a 2024-es szezonban indítjuk az új generációs hibridek értékesítését. Az új generációs hibridek mind termésben, mind évjárat-stabilitásban megelőzik a korábbi hibrideket. Mindezt a kiváló és folyamatosan továbbfejlesztett genetikai háttér biztosítja, melyet a folyamatosan változó körülményekhez lettek igazítva.

AEROSMITH (középérésű – Clearfield Plus gyomirtási rendszer – linolsavas)

Az Aerosmith a középérésű csoport nagy termőképességű hibridje. Mindezt alkalmazkodóképessége és az összes főbb növénybetegségekkel szemben mutatott magas ellenállóképessége biztosítja. Az elmúlt években Európa-szerte a MAS kísérleti rendszerében a CLP fajták között a legjobb három termőképességű fajta között szerepelt. Az átlagosnál nagyobb magasságát kiemelkedő megdőléssel szembeni ellenálló képességgel ellensúlyozza. Tányérállása védelmet nyújt a tányérbetegségekkel és madárkártétellel szemben.

 

DOVER (középérésű – Clearfield Plus gyomirtási rendszer – linolsavas)

A Dover az a középérésű magas olajtartalmú (linolsavas) fajtánk, amelyik magas termőképességgel, kiemelkedő betegségekkel szembeni és emellett szádor (G rassz) ellenálló képességgel rendelkezik. Átlagosnál magasabb olajtartalmával extra jövedelemhez juttathatja a gazdálkodókat.

 

SULFONOR (korai – TBMT (Express) toleráns – linolsavas)

A Sulfonor az egyik legkorábbi napraforgóhibrid a TBMT-ellenálló piacon. Korai virágzása és tenyészideje miatt, nagy biztonsággal deszikkálás nélkül betakarítható! Termése – korai éréscsoportja ellenére is – átlag feletti. Alacsony növénymagassága miatt könnyen betakarítható. Magas olajtartalma – akár 2-3% az átlag felett – magasabb jövedelmet tud biztosítani a termelőknek.

 

 

MAS 908HOCP (Clearfield Plus gyomirtási rendszer – magasolajsavas)

A MAS 908HOCP várhatóan a középérésű magasolajsavas piac meghatározó szereplője lesz. Termésbiztonsága, betegségellenálló képessége és termőképessége miatt megcélozható a 4t/ha, de akár az 5t/ha feletti termés is. A Clearfield Plus gyomirtási rendszernek köszönhetően a terület tisztán tartása is könnyedén megoldható.

 

 

MAS 910.OL (középérésű – hagyományos gyomirtású – magasolajsavas)

A MAS 910.OL magasolajsavas napraforgónk lenyűgözte a nemesítőket az Európa-szerte nyújtott kimagasló teljesítményével. Alkalmazkodó képessége révén bármilyen adottságú területből kihozza a legmagasabb termést, minden termőterületre ajánljuk. Az összes főbb betegséggel szembeni kimagasló ellenálló képessége miatt tagja a „HelioSmart csoportnak”, melybe csak a legellenállóbb fajták kerülnek be.

 

Marsai Viktor (SAATEN-UNION)

Bemutatkoznak a legújabb napraforgóhibridek

A SAATEN-UNION napraforgó-kínálatának megújításában a magas olajsavas (HO) hibridek kiemelt helyet foglalnak el. A már jól ismert DUET CL (HO) mellé 2024-től megbízható teljesítményű újdonságok érkeznek ebbe a szegmensbe, amely az elmúlt években a korábbi kilengésekhez képest stabilizálódni látszik.

A Clearfield technológiát alkalmazó gazdálkodók számára a SOPHIA CL (HO) tökéletes választás lehet, hiszen bevezetésének első évében már sikerrel bizonyította rátermettségét több üzemi fajtasorban elért kiemelkedő teljesítményével. Chernelházadamonyán, kifejezetten magas olajsavas napraforgókat összehasonlító üzemi kísérletben 4,64 t/ha-os termésével mind a 12 versenytársát maga mögé utasította, valamint az ország több területén is kiemelkedően szerepelt.

 

A középérésű, bókoló tányérállású, erős szárú SOPHIA CL (HO) egészséges, homogén állományt nevel, melyet alacsony növények alkotnak, tág mozgásteret hagyva az esetleges kezeléseknek.

Tőszámreakció-vizsgálataink alapján vetéssűrűségét széles spektrumban választhatjuk meg (50–62 000 termőtő/ha), így napraforgótáblánkat ismerve (vadkár, vízállásos területek) nem okoz gondot az optimális tőszám megválasztása. 

 

A magas olajsavas Clearfield Plus napraforgót termesztó gazdálkodók számára a HOLIB CLP (HO) az ideális választás. A CLHA PLUS gént hordozó hibridek sorában a HO szegmens első képviselője kínálatunkban. Újdonságát jelzi, hogy szelekciós kísérleteinkben nyújtott kimagasló teljesítményével azonnal helyet talált magának a portfóliónkban. A HOLIB CLP (HO) állományát alkotó középérésű növények középmagasak, erős szárúak, érésben bókolnak, a hibrid RLM9+ peronoszpórarezisztenciájának köszönhetően nagy biztonsággal termeszthető az egész országban.

 

Kiterjedt napraforgó-kísérleti rendszerünknek köszönhetően a jövőben több ígéretes, a hazai viszonyokra szelektált újdonságot tartogatunk kedves partnereink számára, így még tágabb körben tudunk a legtöbb napraforgó-termesztő számára megfelelő hibridet ajánlani. Kövesse kínálatunk alakulását és érdeklődjön bátran kereskedő partnerénél, illetve területi képviselő kollégáinknál, melyek elérhetősége katalógusunkban és honlapunkon is megtalálható.

Ismerje meg a SAATEN-UNION 2024. évi napraforgó-portfólióját!

 

További információ: www.saaten-union.hu

Szeleczki Attila (Syngenta Kft.)

A felgyorsult klímaváltozás kihívást jelent a napraforgó hibrideknek, de a Syngenta felveszi a harcot

Az időjárás mint az inga kileng, egyre jobban kileng, amelyet egyre nehezebb lekövetni. De közben a piaci viszonyok, mint az árak, a kereset-kínálat is kiszámíthatatlanná vált. Egyre inkább szerencsejátékká válik a gazdaságos növénytermesztés, azon belül még a klimatikus viszonyokra toleránsabb napraforgó termesztése is.

A földeket azonban be kell vetni, ez ősi íratlan szabály, de mivel és milyen körítéssel, azaz milyen költséggel, hogy még megérje? Nos ez az amiből megélhetnek újra a jósok?

A megélhetőségüket, a bizonytalanságot képesek a jól megválasztott, térséghez igazított generatív vagy vegetatívabb jellegű Syngenta hibridek csökkenteni. A napraforgó előnyét talán jól érzékelteti a régi mondás, miszerint ahol egy kecske még jóllakik, ott egy tehén még éhen hal. Az erős és mélyrehatoló gyökérzet, szemben az egyszikűekre jellemző bojtos, sűrű, felső talajréteget jól hasznosító, de kevésbé mélyrenyúló gyökérzetű kukoricával, kétségtelenül előnyt jelent. Aki vizet talál, az nyer.

A víz kulcstényező, akár túl sok, akár túl kevés van belőle. A napraforgó nem szereti, ha kiszorul a levegő a gyökérzónájából, ha fulladozik a gyökérzete. A  pangó víz kedvez a talajban, az ott évekig várakozó oospórákból kirajzó rajzó spórákkal gyökéren fertőző napraforgó peronoszpóra fertőzésnek. Ennek elejét vehetjük a felesleges vizek minimalizálásával és a 4 éves vetésforgó betartása mellett, az M9-es kóddal jelölt hibridek vetésével. Az utóbbi években érkezett Syngenta hibridek mind M9-es ellenállósággal bírnak. Amikor viszont hiány van a vízből, kellenek az erős gyökerű hibridek, a vízbányászok, mint a linolsavas Sureli, vagy a magas olajsavas Subeo és az NX22316.

A közgazdasági tényezőkön, a magas nitrogén műtrágya költségeken is segítenek az új hibridjeink, mivel mélyre hatoló gyökérzetük révén elérik nemcsak a vizet, hanem az elővetemények nitrogén hagyatékát. Akár eljöhet az az idő, amikor ezeket a hibrideket nitrát mentesítő növényként is bevethetjük. De már most is, ha megmérjük legalább 0-60-(90) cm-ig mennyi nitrit, nitrát van a talajban, kiderülhet, nem is kívánnak tavaszi nitrogén alkalmazást. A starterek alkalmazása sem jelent feltétlen előnyt számukra, de ezt egyértelműen eldönteni csak a talajvizsgálati adatok alapján lehetséges.

Az NX22316 hibridünk a magasolajasavas Express(R)-toleráns lehetőségek körét bővíti, csatlakozik a múlt évben még csak NX12298 kódddal rendelhető, mára nevet kapott Subeo HTS-hez. Komoly dilemát jelent számunkra is, ha választani kellene kettőjük közül.

Az új hibridek elhelyezését egyszerűbbé téve, beillesztjük a már korábban felvázolt rendszerünkbe a jól ismert  hibridjeink mellé (1. táblázat). A SY Corsica hibridünkről lejjebb írunk.

Generatív

Kiegyensúlyozott

Vegetatív

SY Excellio, SY Fergus

SY Barilio, SY Bacardi

SY Experto, SY Michigan

SY Corsica AR

Subeo és NX22316

1. táblázat A hibridjeink besorolása igényességük, gyökérzetük és növekedési jellegük alapján.

A talajra, tápanyagra igényesebb linolsavas hibridünk, SY Corsica más előnyös tulajdonságainak köszönhetően nemcsak egy új hibrid, hanem egy új gyomirtási lehetőség első hibridje is egyben. Az A.I.R gént hordozó hibridek első fecskéje a SY Corsica, egyedülállóan gyomirthatók imazamox vagy tribenuron-metil herbicidekkel egyaránt. Eddig, ha valamikor a tél folyamán választottunk egy herbicid toleráns hibridet, egyben döntést is hoztunk, a leendő gyomflóra biztos tudása nélkül, mivel gyomirthatjuk majd a táblát. Ez a korszak végetért, azoknak akik a SY Corsica hibridünket választják. Várd meg a gyomkelést, s csak akkor válassz hozzá herbicidet!

További zsebre menő előnye, hogy nem kell tartani attól, ami sajnos minden évben megesik, hogy a nem megfelelő gyomirtószer miatt károsodik az állomány. De még az elővetemény, sajnos száraz évjáratban lassabban bomló, herbicidje sem csökkenti a termést. Ugyanakkor a SY Corsica rendelkezik a SY Bacardi terméspotenciáljával, mivel tulajdonságaiban hozzá áll legközelebb.

Persze hiába minden előnyös tulajdonság, ha nem hozza termésben azt, amire az adott térség képes, azaz nem használja ki a tábla terméspotenciálját. A legkiterjedtebb kísérleti hálózattal, szinte minden fontos régióban jelenlévő független Nébih bír, így hasznos információt nyújtanak az általuk mért terméseredmények. A Nébih 2023-as posztregisztrációs kísérletében a középérésű SU kezelt csoportban erős versengés alakult ki a Syngenta hibridek között. A rendkívül száraz és forró 2022-es évben a Subeo (NX12298) egy hajszálnyival első lett, 50 kg/ha-ral megelőzte a korábbi években vezető Surelit. A vizesebb 2023-ban az új NX22316 20 kg/ha-al kerülte el a Surelit. Erre mondjuk a szakmában, hogy nem volt szignifikáns különbség a hibridek között.

Így kétely nélkül mondhatjuk bármelyiket választjuk, a különbség nem a hibrideken múlik.

Közben figyelünk a más országokban ténykedő kollegáinkra és meglepődve látjuk Olaszországban néhány hibridet egy szuper olaj kategóriába soroltak ott. Utána jártunk mennyi alapja lehet itthon és örömmel tapasztaltuk érdemes erre is odafigyelni. Miért mondhatjuk ezt?

Az idei év üzemi kísérletek mintáit a területi képviselőink küldték be a Mezőtúri laboratóriumunkba, ahol a vizsgálat egy mágneses rezonancián alapuló eszközzel történt. Az eredmények több mint biztatóak (2. táblázat)

Hibrid

Átl. olaj%

Max. olaj%

Helyek száma

SY BARILIO

50,2

53,8

13

SURELI

50,2

53,2

10

SUBEO

49,1

51,9

10

2. táblázat A 2023. évi üzemi kísérletek laborba érkezett mintáinak olaj eredményei.

A számok magukért beszélnek és indokoltá teszik hazánkban is egy a magas termés mellett magas olajra fókuszáló csoport kiemelését.

A korábbi években már többszörösen igazolást nyert, hogy a napraforgó termésében jelentős tényező a betárolt téli csapadék. E tekintetben már jól állunk, így borítékolhatunk egy magasabb napraforgó termésátlagot a 2024. évi szezonban. A hibrideket a Syngenta biztosítja!

-an összeállítás-

 
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!