Heti fókusz: Szójafajta-választás a környezeti feltételek figyelembevételével

Agro Napló
Amikor szójafajtát választunk, néhány dolgot meg kell fontolni, amelyek közvetlenül befolyásolják az elérhető hozamot és nyereséget. Szakértőink arra világítanak rá, hogyan válasszunk fajtát a környezeti tényezők figyelembevételével.

Szójafajta-választás a környezeti feltételek figyelembevételével

A hozzászólásokért kattintson!

Farkas-Csamangó Tamás
Agromag Kft.

Virágné Pintér Gabriella
Gabonakutató Nonprofit Kft.

Szili Károly
Galldorf Zrt.

Bene Zoltán
Karintia Kft.

Cseh Katalin
RWA Magyarország Kft.

Varga Gábor
SAATEN-UNION Hungária Kft.

Farkas-Csamangó Tamás (Agromag Kft.)

Hamarosan aktuális lesz a szója fajtaválasztás. Az abiotikus tényezőknek és a gazdálkodás színvonalának megfelelő fajtaválasztás esetén egy nagyot lépünk afelé, hogy végül eredményesen zárjuk az évet.

A környezeti adottságainknak megfelelő szójafajta választásban nagy segítségünkre lehetnek a környékünkben gazdálkodók tapasztalatai. Érdemes körbekérdezni, hogy ki milyen fajtát használ és mik a tapasztalatok ezekkel kapcsolatban. Ezen felül nagyon hasznos információkkal szolgál a NÉBIH által végzett kisparcellás fajtaösszehasonlító kísérlet is. A kísérletsorozatból a fajtáknak különböző értékmérő tulajdonságairól kaphatunk reális információkat (1-2. ábrák).

1. ábra: Fajtáink betakarításkor lényeges értékmérő tulajdonságai a 2017-es kisparcellás fajtaösszehasonlító kísérletben, tájékoztató jelleggel feltüntetve az éréscsoportok szerinti kísérleti átlagok (forrás: NÉBIH kisparcellás fajtaösszehasonlító kísérlete)

2. ábra: Baranya megyei kísérleti állomásokon szereplő fajták 2017-es és 2018-as termésátlagainak az átlaga (forrás: NÉBIH kisparcellás fajtaösszehasonlító kísérlete, korai éréscsoport)

Az eredményes termesztéshez nagyon nagymértékben hozzájárul a megfelelő agrotechnika alkalmazása, valamint a szója igényeit kielégítő termőhely választása. Megfelelő magágy készítéssel, könnyen felmelegedő területek választásával és jól, egyenletesen beállított vetésmélységgel hozzájárulunk a gyors keléshez, ezáltal enyhítve a kezdeti fejlődés során fellépő stresszhatásokat.

A szója esetében a megfelelő terméskötéshez, illetve az aszálykár enyhítéséhez lényeges, hogy olyan területet válasszunk, ahol optimális a páratartalom. Természetes vizek közelében az uralkodó széljárást figyelembe véve biztosan találunk a termesztéshez alkalmas területeket. Az aszálykár tovább csökkenthető még megfelelő tápanyag-utánpótlással, ami természetesen a tenyészidőszak végén mérhető formában a termésátlagban realizálódik. A tavalyi év folyamán a Terrapro fajtában végeztünk egy tápanyag kísérletet (3. ábra), aminél okszerű tápanyag-utánpótlás esetében a kontrollhoz képest 2 tonnás terméstöbbletet sikerült elérni.

3. ábra: Terrapro szójafajtában végrehajtott tápanyagkísérlet (forrás: Agromag Kft., helyszín: Velény, 2018)

A tápanyag-utánpótlásba nagymértékben beleszól a szójának a nitrogénmegkötő képessége. Megfelelő tápanyag ellátás esetén a szója a nitrogén igényét képes bonyolult biokémiai folyamatokon keresztül a légkörből kielégíteni. Ennek a folyamatnak a megfelelő működéséhez az szükséges, hogy alkalmasak legyenek a környezeti feltételek (pl.: a szárazság és a savanyú talaj gátolja a megkötést) és, hogy nagy számban elszaporodjanak a szója gyökérzetén a nitrogénmegkötő baktériumok. Mivel Magyarországon nem honosak a szójával szimbiózisban élő baktériumok, ezért szükséges a mag oltása. Már a tavalyi év folyamán az új oltóanyagunkkal, a Liquifix 120-szal kezeltük a szójafajtáinkat (4. ábra).

4. ábra: Gümők a négyhetes Terrapro gyökerén (a szerző felvétele)

2017-ben eljuttattunk natúr és Liquifix 120-szal oltott Sekát a Dr. Szabó Agrokémia Kft. szója hozamkísérletbe. A Seka nagyon jól reagált az oltásra, 7 mázsás terméstöbbletet eredményezett a Liquifix 120-szal történő kezelés (5. ábra).

5. ábra: Zalaszentgróti szója hozamkísérlet 2017 (forrás: Dr. Szabó Agrokémia Kft.)

A megfelelő termőhely kiválasztása mellett, helyes agrotechnikával és jól megválasztott fajtával nagyon nagymértékben enyhíthetjük a tenyészidőszak alatt a növényeket érő stressz hatásokat, ezáltal sikeresebbé téve a termesztést.

Válasszon a területi adottságainak megfelelő genetikai háttérrel rendelkező fajtákat, adja hozzá szakértelme legjavát és biztos lehet a sikerben!

Sikeres szójatermesztést kíván az Agromag Kft.!

További információ:
www.agromag.hu

Virágné Pintér Gabriella (Gabonakutató Nonprofit Kft.)

A Gabonakutató szója nemesítése mindössze két évtizedes múltra tekint vissza, de ebben - a nemesítési szempontból rövid - időszakban is sikerült maradandót alkotnunk. Kiváló fajtákkal, területre és fajtára adaptált agrotechnikával és kiváló minőségű, prémium kategóriás vetőmaggal állunk a termelők rendelkezésére. Mindent elkövetünk, hogy reagáljunk, alkalmazkodjunk a változó környezeti, közgazdasági feltételekhez, és leginkább a gazdálkodó partnereink eltérő igényeihez.

A Kárpát-medencében történő nemesítés egyik előnye, hogy a folyamat során az itt előállított anyagok rendszeresen találkoznak az extrém körülményekkel, így már a szelekció során kiválasztásra kerülnek a leginkább alkalmazkodóképes genotípusok. A fajtaválasztásnál a termőképesség mellett olyan fontos tulajdonságok játszanak szerepet, mint az érésidő, az állóképesség, a növénymagasság, az alsó hüvelyek elhelyezkedése. Ezeket a paramétereket agrotechnikai elemekkel alakíthatjuk, de mégiscsak fajtajellegek. Ezért fontos, hogy ilyen szempontból is vizsgáljuk a termeszteni kívánt fajtákat.

A fajtákat az adott termőhely környezeti adottságaihoz is célszerű választani, hogy a termeszteni kívánt fajta a termőhellyel is összhangban legyen.  A Gabonakutató kínálata tenyészidőben, hasznosításban, intenzitásban is eltérő szójákat tartalmaz, így a gazdák ki tudják választani a körülményekhez és adottságokhoz leginkább megfelelő fajtát. Az érésidő szempontjából tovább bővült a rendelkezésre álló fajták köre. Már a legkorábbi, 00-ás éréscsoportban is kínálunk egy ÚJ, kiemelkedő paraméterekkel rendelkező fajtát, a Suedina-t.

Suedina – koraiság, magas termés és fehérjetartalom

A Suedina kiemelkedő terméspotenciállal rendelkezik. Tenyészideje 120-125 nap, az ország északi területein is biztonsággal beérik. Javasolt vetésideje április közepétől május végéig. Az ezerszemtömege nagyon magas, 220-240 gramm, valamint fehérjetartalma is átlagon felüli, 40-42%. A növénymagassága 80-90 cm, növekedési típusa féldeterminált. Kezdeti fejlődési erélye és állóképessége is átlagon felüli. Jól alkalmazkodik az eltérő környezeti viszonyokhoz. Az idei évben több helyen 4 tonna feletti terméssel takarították be (1. ábra), magas ezerszemtömegének köszönhetően valamint a koraisága miatt a nyár végi komoly aszály sokkal kevésbé károsította, magja kitelt, ezzel biztosítva a kiváló termésátlagot.

1. ábra. Suedina termése szója üzemi kísérletekben, 2018. (kg/ha)

Bahia - intenzív technológia, terméscsúcsok

Jó talajokra, intenzív technológiához ajánlott középérésű szójafajta. Folyton-növő, erős bokrosodási hajlammal. Nem kell sűríteni, már 500 ezres tőszámon is maximális termést ad. Alacsony tripszin-inhibitor tartalma miatt direkt etetésre is alkalmas fajta. A növény barna szőrözöttségű, betegségekre nem fogékony. Kiváló alkalmazkodóképességét mind az aszályos 2015. évben, mind pedig az intenzív, csapadékos 2016-os és 2018-as években is bizonyította. Az idei üzemi kísérleteiben több helyen jóval 5 tonna felett termett, a legnagyobb termést Hobolon érte el, 6,1 tonnával. Tenyészideje miatt az ország teljes területén sikeresen termelhető. Az odafigyelést, jó technológiát jelentős terméstöbblettel hálálja meg. Nagyüzemi eredményei szintén figyelemre méltóak (1. táblázat).

1. táblázat. Bahia nagyüzemi terméseredmények, 2018.

Aires - koraiság, kimagasló termés

Kiváló terméspotenciállal rendelkező, alacsony tripszin-inhibitor tartalmú fajta. Termesztését nem csak azoknak ajánljuk, akik feltárás nélküli takarmányozásban gondolkodnak, hiszen kiváló állóképességgel és agronómiai tulajdonságokkal rendelkező szójáról beszélünk. Koraisága miatt jó előveteménye a kalászosoknak, még az ország északi területein is sikerrel termeszthető, garantáltan beérik. A javasolt tőszán 550 ezer növény hektáronként. A fehérjetartalma kiemelkedő, amit az aszályos 2017-es és az intenzív 2018-as években is bizonyított. Betegségekre nem fogékony, rövidebb tenyészideje ellenére termése jóval 4 t/ha feletti.

Pannónia kincse - igazi kincs a termelőknek!

Méltán az egyik legkedveltebb fajta. Nem csak itthon, de Olaszországba, Szlovákiában, Horvátországban, Romániában is igen népszerű a termelők körében. Sikerének igazi titka a kiváló alkalmazkodóképességében rejlik. Középérésű, ideális az ország klasszikus szójatermő területeire. Nem szükséges a fajtát túlsűríteni, már 500 ezer tő/ha beállt állományon is kiválóan terem, hiszen jól bokrosodik. Az odafigyelést azonban meghálálja, ideális körülmények között termése meghaladja az 5 tonnát hektáronként. Köldöke fehér, megegyezik a maghéj színével, ezért kiválóan alkalmas a biotermesztésre is, ebben segíti a kiemelkedő betegség-ellenállósága is. A beltartalmi értékei, magas fehérje- és olajtartalma miatt a humán élelmezésben is fontos szerepet tölt be.

Prémium minőségű vetőmag

A GK szóják minőségét garantálja a zárt termelési rendszer a vetőmag előállításban. Folyamatos kontroll mellett kizárólag készre oltott és gombaölő szerrel kezelt vetőmagot hozunk forgalomba. Ezzel biztosítjuk a tökéletes kelést, tőszámot és a gümőképződést. A magok felületére a HiCoat® Super oltóanyagot visszük fel, mely a vetésig garantálja a magas baktériumszámot.

További információ:
www.gabonakutato.hu

Szili Károly (Galldorf Zrt.) 

2018-ban Magyarországon kb. 60.000 hektáron történt szójatermesztés. Az Agrárminisztérium kimondott stratégiai célja a termőterület 100.000 hektárra történő emelése. A cél eléréséhez elengedhetetlenül fontos, hogy a termelők megismerjék a szója igényeit, jellemző tulajdonságait, továbbá, a termőhelyi sajátosságok, környezeti feltételek figyelembevételével megfelelően válasszák ki a termeszteni kívánt fajtát.

A legfontosabb tulajdonságok, amiket figyelembe kell venni a fajtaválasztás során, a tenyészidő, a termőképesség, a termésbiztonság, a minőség, a pergési hajlam, a betegség-ellenálló képesség és a szárszilárdság. Ezek mellett ismerni kell a tervezett termőterületet a termőföld típusa, tápanyag-ellátottsága, általános kultúrállapota és mikroklímája szempontjából. A szója meleg- és vízigényes növény, hőösszegigénye 2000-2500 °C, egy kilogramm szárazanyag előállításához 700-800 l a vízigénye.

Magyarország egész területe alkalmas a szójatermelésre, a tenyészidő helyes megválasztása így különösen fontos. Az ország északi, hidegebb, esetleg a tavasszal később művelhető termőterületeire az igen korai (000), és a korai (00-0) fajták választása javasolt, a déli területeken a középérésű (I.) fajták is nagy biztonsággal beérnek. A földrajzi körülmények figyelembevétele mellett érdemes gondolni a betakarítási kapacitásra, nagy gazdaságokban a különböző tenyészidejű fajták választásával a munkacsúcsok megnyújthatók, így elkerülhető a túl késői betakarítás és a pergési veszteség.  A késői betakarítás esetén szárítási és átvételi problémákkal is szembesülhetünk. Gondolni kell az utóveteményre is, őszi kalászos esetében olyan fajtát célszerű választani, ami szeptember elején, legkésőbb közepén nagy biztonsággal beérik. A Galldorf Zrt. ajánlata az északi területeken is nagy biztonsággal beérő ES Comandor, ES Mentor és Es Advisor fajták. A Mentor éréscsoportjában a legnagyobb területen termesztett szójafajta Európában, intenzív körülmények között koraisága ellenére felveszi a versenyt az I. éréscsoport fajtáival is.

A szója rövidnappalos növény. A fejlődési szakaszokhoz szükséges összhő- és fényigényt évjáratonként eltérő számú nap alatt kaphatja meg, így a tenyészidő napokban nem fejezhető ki pontosan. Ennek hossza a fény és hő mennyiségétől függően akár +/- 15 nappal is változhat az átlagoshoz képest. A legkorábbi fajták átlagos tenyészideje 100–130 nap, a korai fajtáké 120–145 nap, a középérésűeké 140–160 nap. Az ES Advisor az ország egész területén beérik, 0. éréscsoportú szója, amely intenzív körülmények között 4,5 t/ha feletti terméseredményekre is képes volt. A 2018-as évben előfordult, hogy áprilisi vetés esetén már augusztus közepén betakarítható volt, eredményesen elnyújtva a munkacsúcsokat.

Fontos figyelembe venni az egyes fajták növekedési típusát. Magyarországon a folytonnövő (indeterminált) és fél-determinált (semi-determinált) fajták a legelterjedtebbek.

Az indeterminált fajták esetében a vegetatív és a generatív fejlődési szakaszok nem különülnek el élesen, a növényen megfigyelhető virág, fejlődő és fejlett hüvely is. Általánosságban elmondható, hogy ezen fajták stressztűrő képessége jó, termésbiztonságuk nagy. Az I. éréscsoportba tartozó ES Mediator az indeterminált fajták jeles képviselője, nagy habitusú növény, kifejezetten ajánlott széles sortávú vetéshez. 45 cm-es sortávolságon termesztve a szigetvári kistérségben több helyen 5,2 t/ha feletti terméseredményről számoltak be partnereink.

A semi-determinált fajtáknál a vegetatív és generatív fázis elkülönül, a virágzás csak a növekedés leállása után kezdődik. Ezek a fajták intenzívebb termesztési körülményeket, szakszerű technológiát igényelnek, amit nagy terméssel hálálnak meg. Jellegzetes képviselője a semi-determinált fajtáknak az éréscsoportjában piacvezető ES Mentor. Rendkívül jó a szárszilárdsága, az alsó hüvelyszint magasan helyezkedik el, megkönnyítve a betakarítást. A növény felső részén a hüvelyek jellegzetesen csokrosodnak. Termésmennyisége felveszi a versenyt a késői fajtákkal is.

Az ES Comandor a legkorábbi szójafajta a kínálatunkban, főleg az északi termőterületekre ajánljuk, de másodvetésre az ország déli részén is kiválóan alkalmas. Habitusa a Mentoréhoz hasonló, jó szárszilárdságú, fehér köldökű fajta.

Különösen fontos figyelembe venni a szója különleges mikroklíma igényét. A nagy vízigényből fakadóan a párás mikroklímát kedveli, amit legkönnyebben természetes vizeink közelében található területeken tudunk biztosítani.  A szója leginkább virágzás idején érzékeny a talaj és a levegő páratartalmára, a teljes tenyészidőben vízigénye 400-500 mm. Ideális, ha ebből 150-190 mm-t június eleje és augusztus eleje között kap meg egyenletes eloszlásban. A 2018-as év során nagy mennyiségben, gyorsan lezúduló esők levegőtlenséget okoztak a talajok egy részén, komoly kórtani problémákat előidézve a vetőmag célú szója előállításoknál.

A szója a talaj iránt kevésbé igényes, de természetesen nagy termést jó kultúrállapotú, vízháztartású és tápanyagellátottságú talajokon lehet elvárni. Karógyökérzete erős, mélyre hatoló, emiatt a modern fajták víz- és tápanyagreakciója is jó. A túlzott nitrogénellátás kerülendő, 60-80 kg nitrogén hatóanyag kijuttatásánál több nem javasolt.

Vetésnél a javasolt sortávolság 45 cm, amennyiben ez nem megoldható, vethető gabona illetve duplagabona sortávolságra is. Arra kell törekedni, hogy a tőtávolság ne csökkenjen 3-4 cm alá. A szűkebb sortávolságra főleg semi-determinált fajták ajánlottak, mivel ezek kevésbé vagy semennyire sem elágazók, ellentétben a folytonnövő, indeterminált fajtákkal, amelyek általában nagyobb habitusúak, ezért kevésbé viselik a duplagabona sortávolságot. A szója csírázása már 5-9 °C talajhőmérséklet mellett megindul, de az egyenletes, gyors keléshez 12-14 °C talajhőmérséklet szükséges. A talajelőkészítés kifejezetten fontos, a csíranövény gyenge, ezért tömörödött talajon sérülhet, így rontva a kelési százalékot.

Amennyiben a betakarítás során nem áll rendelkezésre flexibilis vágóasztal, fontos szempont az első hüvelyszint magassága is, így a fajtaválasztással mérsékelhető a betakarítási veszteség.

A Galldorf Zrt. forgalmazásában elérhető különböző éréscsoportú (000-00-0-1) EURALIS szójafajták (Es Comandor, ES Mentor, ES Tenor, ES Advisor, ES Mediator) kiválóan adaptálhatók az ország legkülönbözőbb területeire. A fajtakínálatunk megtekintéséhez látogassa meg a weboldalunkat és keresse területi képviselőinket, örömmel szolgáljuk ki Önt!

AZ ES COMANDOR esetében a pendimetalin az ES MENTOR esetében a metribuzin hatóanyagú gyomirtó szerek használata nem ajánlott!

Bene Zoltán (Karintia Kft.) 

Egy a szója eredményességét befolyásoló tényezőket vizsgáló michigani tanulmány szerint a termésre kiemelt hatással bír a fajtaválasztás. Véleményem szerint, bár mi fajtatulajdonosok a bő termést első számú választási szempontként tartjuk számon, a termés stabilitása ennél is fontosabb érv kell, hogy legyen. Több év átlagában kell, hogy a fajta eredményes legyen. A nyereségesség ugyanakkor sok tényező együttes hatásának eredménye. Gondolok itt a fajta kezdeti fejlődésére, mihamarabbi sorzáródásra és így a gyomelnyomó képességre, gümőképződésre, ami részben a vetőmag minőségétől függ, betegség ellenállóképességre, megdőlésre való hajlamosságra, és még sorolhatnám.

Az ország területét felosztva az ország északi régiójára (Balaton vonaláig) a triplanullás és duplanullás fajtákat ajánljuk, amelyeknek itt elegendő a hőősszeg ahhoz, hogy desszikálás nélkül is nagy biztonságban beérjenek. A Balaton vonalában húzódó középső sávban inkább a nullás fajtákat javasoljuk, bár a tapasztalataink szerint a nullás fajtájú Energy szójánk az egész ország területén kiválóan termeszthető. A déli régió (Balatontól délre) szójái az egyes kategóriájú fajták. Véleményünk szerint a környezeti hatások közül nem csak a kevés csapadék, hanem annak az egyenletlen eloszlása határozza meg a szójatermesztést. Az adott régióra való nemesítés nagyban befolyásolja a termesztés sikerességét.

A Karintia Kft. időben felismerte, hogy az éghajlatváltozás okozta kihívásokra a választ a Pannon régióra nemesített modern genetika jelenti. 11 fajtával az ország egyik legnagyobb szójafajta-kínálatát sorakoztatjuk fel, melyek több mint felét a magyar határ közeli, ugyancsak Mauthner csoporthoz tartozó Probstdorfból származó fajták alkotják. Annak érdekében, hogy az Ön termőhelyére alkalmas fajtát tudjunk ajánlani, fajtáinkat mind a Nébih kísérleteiben, mind pedig számos egyéb helyen minden évben kísérleti és nagyüzemi körülmények között is teszteljük. A jövőbeni tervekről és a nemesítő kollégáink eredményes munkájáról a Mauthner cégcsoport tulajdonosa, dr. Maria Gohn Mauthner asszony nyilatkozott:

A fajtaválasztást ugyanakkor meg kell, hogy előzze a döntés, hogy szójával kívánunk-e foglalkozni. A vetésterület emelkedése a 2015-ös ugrást követően megtorpant. A szója lényegében kikerült a zöldítésből, hiszen növényvédő szer nélkül csak kevesek mernek belevágni a termesztésébe. Kemikáliák használatával ugyanakkor a 2018-as év is sikeres lett. A 2,9 tonnás országos átlagot látva, legalább 100.000 Ft/tonna értékesítési árral és 65.000 Ft/ha termeléshez kötött támogatással kalkulálva több mint 100.000 Ft/ha nyereségre tehettek szert a szójával foglalkozó gazdák 2018-ban.

Az olajos növények közül így 3 év átlagában is első helyre került a szója, megelőzve nyereségességben a repcét és a napraforgót.

A szója jövőjét alapjaiban meghatározó termeléshez kötött extratámogatás támogatás jövőjéről Dr. Nagy István miniszter úr nyilatkozott:

Nem kérdés, hogy tanulnunk kell a szóját. A Karintia Kft. szójapiacon beöltött szerepének köszönhetően a felelőssége is jelentős. Ennek érdekében számos cikket jelentetünk meg és járjuk az országot minden évben a Karintia Szója Roadshownkkal.

Rendezvénysorozatunk zárásaként 2019.02.28-án Budapesten rendezzük meg az I. Karintia szója termesztési konferenciát és kerekasztal beszélgetést, ahol neves hazai és külföldi szakemberek osztják meg velünk a szójában rejlő kihívásokat, lehetőségeket és legújabb trendeket. A szója szakmai rendezvényről részleteket az alábbi linken olvashatnak.

A meghívó rövidesen az alábbi oldalon lesz megtekinthető:
www.karintia.hu

Cseh Katalin (RWA Magyarország Kft.)  

Napjainkban egyre több szó esik a klímaváltozásról, amely Magyarországot is érinti. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) idősoros adatai azt mutatják, hogy az elmúlt 35 évben az éves átlaghőmérséklet több mint 1°C-kal megemelkedett hazánkban. Ugyanakkor azt is megfigyelték, hogy a négy évszak átlaghőmérsékletei is külön-külön emelkedtek.

A hőmérsékleti értékek önmagukban, de a szélsőértékek intenzitása, valamint gyakorisága is arra mutat rá, hogy az éghajlat változik. A fagyos napok (napi minimumhőmérséklet < 0°C) számának csökkenése, és a hőségnapok (napi maximumhőmérséklet ≥ 30°C) számának növekedése egyaránt a melegedő tendenciát jelzi. A nyolcvanas évektől tehát egyre szembetűnőbb az extrém meleg időjárási helyzetek gyakoribbá válása.

Amennyiben a csapadék adatokat tekintjük át Magyarországon, akkor az figyelhető meg, hogy az éves csapadék mennyisége némileg csökken. Ebben az ország Dél-Európához hasonló jelleget mutat. Az országos évi csapadékösszeg 1981 és 2010 között átlag 597 mm. A csapadék térben és időben nagyon változékony, így az éghajlatváltozás hatására bekövetkező tendenciákat nehezebb kimutatni, mint a hőmérséklet esetén. Míg az évi középhőmérséklet az elmúlt 35 évben szignifikáns növekedést mutat, addig a csapadék változása még egy hosszabb, több mint 50 évet felölelő időszakban sem mutatható ki egyértelműen. Az viszont tapasztalható, hogy az átlagos napi csapadékok növekedése arra utal, hogy a csapadék egyre inkább rövid ideig tartó, intenzív záporok, zivatarok formájában hullik le.

Az időjárási körülményeket megváltoztatni nem tudjuk, ahhoz csak alkalmazkodni lehet. Ezért nagyon fontos, hogy az egyes szántóföldi növényfajok termesztés-technológiáját megpróbáljuk a lehető legjobban kialakítani az eredményes termelés érdekében.

Tekintettel arra, hogy a fajtaválasztás a termesztés-technológia része, ezért nem mindegy milyen fajtát választ a termelő.

A korszerű szójafajtákkal szemben támasztott igények a jó termőképesség, termésbiztonság, jó szárszilárdság, magpergési hajlam hiánya, kedvező beltartalmi, minőségi tulajdonságok, a kórokozókkal szembeni ellenállóképesség és a jó betakaríthatóság. A fajta helyes megválasztása lényeges, bár nem az egyetlen feltétele a sikeres termelésnek. Fajtát célszerű a termőhelyhez választani.

A szója legértékesebb tulajdonsága a magas fehérje- és olajtartalma.

A fajtaválasztásnál fontos megemlíteni a fémzárolt, hatóság által minősített vetőmag használatát.

2018-ban a NÉBIH Nemzeti fajtajegyzékében 54 regisztrált szójafajta volt található, ezeket kiegészítik az EU listából választható egyéb fajták. Tehát kínálat van bőségesen.

A szója termesztése 2015 óta kiemelt figyelmet kapott országosan. Az agrártámogatásoknak köszönhetően a korábbiakban 70 ezer ha is volt az országos vetésterület, amely 2018-ban a KSH adatai szerint 63 013 ha.

Magyarország 2013-ban indította újra a nemzeti fehérjeprogramot, amelynek célja, hogy a takarmány-gyártók minél nagyobb arányban használják fel a hazai előállítású GMO mentes alapanyagot, az importszója helyett. A kormány több milliárd forintot fordít a GMO mentes fehérjeforrások támogatására 2018 és 2022 között. A támogatásokat a központi költségvetés terhére különítik el.

Országos stratégiai célként kitűzték a 100 ezer ha-os vetésterületet. Magyarország klimatikus viszonyai miatt szinte az egész ország területén termelhető a szója, mégis a vetésterületek leginkább az ország dunántúli és az Alföld egyes régióiban vannak.

Tekintettel arra, hogy Magyarországon kedvezők a szójatermesztés körülményei, ezért az RWA Magyarország Kft. is szeretne hozzájárulni 2019-ben az általa képviselt fajtákkal (DH 4173, MAGGY) az eredményes szójatermeléshez.

MAGGY

Mindkét fajta a korai éréscsoportba tartozik, tehát biztonsággal termelhető Magyarország teljes területén. Az alábbi érvek szólnak az RWA fajtái mellett:

  • Deszikkálás nélkül betakaríthatók.
  • Nagy termőképességűek.
  • Jó szárszilárdságúak.
  • Jól alkalmazkodnak a változó környezeti hatásokhoz.
  • Nem hajlamosak a pergésre.
  • Jó beltartalmi tulajdonságokkal rendelkeznek (magas nyersfehérje és nyerszsír tartalom).
  • Garantáltan GMO mentes fajták.
  • Étkezési célú felhasználásra alkalmasak.
  • Jó előveteményei az őszi kalászosoknak és a kukoricának is.

Mindkét fajta termőképessége 4 t/ha felett van, de ennek eléréséhez megfelelő időjárási körülmények és jó termesztés-technológia szükséges. A fajta önmagában nem garantálja a sikert, kell hozzá a szakmai tudás és tapasztalat.

Sikeres szója termesztési évet 2019-ben!

Szerzők: Cseh Katalin – Szemerits Balázs

További információ:
www.rwa.hu

Varga Gábor (SAATEN-UNION Hungária Kft.)  

A termesztési környezet és az elvégzendő agrotechnikai műveletek alapján a szója igényes növénynek számít. Termesztésének sikere – számos egyéb tényező mellett – elsősorban a kedvező termőhely megválasztásán (megfelelő agronómiai adottságokkal rendelkező földterület), a következetes és komplex termesztéstechnológia alkalmazásán és a lehetőségekhez illeszkedő fajta megválasztásán együttesen múlik. A fajtaválasztás tehát összetett feladat, járjunk el ennek kapcsán figyelmesen!

A kiváló minőségű és területorientált termelési alap, azaz a fajta kiválasztásában elengedhetetlenül fontos az általános és a speciális fajtatulajdonságok megismerése. A gazdaság regionális elhelyezkedése, a jellemző agroökológiai feltételek összessége és a tábla fekvése alapján a legfontosabb feladat a termesztésre alkalmas tenyészidőcsoport (igen korai érésű, korai érésű, középérésű) és ezen belül a lehetséges fajtaszortiment meghatározása. A gazdaságok termelési szempontjait figyelembe véve a megfelelő tenyészidő egzakt információkon alapuló ismerete és a környezeti adottságokkal összhangba állított, átgondolt fajtaválasztás már fél siker! Hiszen így biztosak lehetünk abban, hogy kiváló eséllyel, jó alapokon termeszthetünk szóját. Ha jól választunk fajtát, nagy biztonsággal képesek leszünk kihasználni a termesztésre alkalmas tenyészidőszakot és a fajta érésidőcsoportjára jellemző terméspotenciált.

A SAATEN-UNION szójaportfóliója ezt maradéktalanul lehetővé is teszi, mivel a hazai környezeti és termesztési feltételekhez illeszkedő legfontosabb érésidőcsoportokba tartozó fajtákból épül fel. Hiszen az igen korai CORALINE-nal, a középkorai, kiugróan nagy termőképességű ANANDA-val vagy a speciális piaci elvárásokat is teljesíteni képes (magas fehérjetartalmú, kimagasló ProFat-értékű), ugyancsak középkorai KOPERNIKUS-szal a változatos környezeti feltételekhez és termőhelyi adottsághoz alkalmazkodó és piaci szempontból is megfelelő fajták állnak rendelkezésünkre. Az eltérő éréscsoportok számos agronómiai előnnyel is együtt járnak.

Jó példa erre az igen korai éréscsoport, hiszen az ide tartozó fajták rövid tenyészidejűek, és ezzel hazánk északi megyéiben is lehetővé teszik a szója jövedelmező termelését. Sőt, ebben az éréscsoportban olykor meglepően nagy termésre képes, úgynevezett tendenciatörő fajtával – például a CORALINE-nal – is találkozhatunk. A CORALINE kiváló választás ott, ahol kisebb az éves hőösszeg, mégis szóját szeretnének termeszteni. További előnye ennek az érésidőcsoportnak, hogy könnyű a vetésforgóba illeszteni: a CORALINE a vetést követő 105-110 napra biztonsággal beérik, hamar betakarítható, így a korai vetésű őszi gabonák – különösen a hibridkalászosok (hibridbúza, hibridárpa, hibridrozs) – kiváló és értékes nagy magvú pillangós előveteményeként is megállja a helyét. A kedvező vetésforgón alapuló, komplex agrotechnikai előnyt kihasználva akár a déli megyékben is javasoljuk a CORALINE termesztését. További kedvező tulajdonsága az igen korai éréscsoportnak, hogy ha van lehetőségünk az öntözésre, akkor tagjai kései (május vége-június eleje) vetésre is alkalmasak, például korai betakarítású őszi árpát váltó kultúraként, így a CORALINE másodvetésre is használható. Jól látszik tehát, hogy a fajtaválasztásnál érdemes feltárni a fajtatípusban és az érésidőcsoportban rejlő agrotechnikai előnyöket és lehetőségeket a még jövedelmezőbb és szélesebb körű termesztés érdekében.

A korai és a középkorai szójafajták – például az ANANDA és a KOPERNIKUS – érésidejüknek megfelelően a nagy termésprodukcióra alkalmas területek kiváló fajtái. A tenyészidő hossza és a nagyobb hőösszegigény miatt ezek a szóják elsősorban hazánk középső és déli régióiban termeszthetők biztonsággal. Az ANANDA a korai fajták érésidejével, de a középérésűek kimagasló termőképességével rendelkezik. Sikerességének záloga jó ütemű fejlődése és egészséges, gyorsan záródó állománya, ami eltérő környezeti feltételek között is nagy, biztonságos és versenyképes produktivitást eredményez. Portfóliónk legújabb tagjára, a KOPERNIKUS-ra pedig azért vagyunk különösen büszkék, mert termése különleges minőségű, hiszen kimagasló ProFat-értékű és azon belül kiugró fehérjetartalmú. Vele tehát a stabil termőképesség mellett a speciális minőségű alapra építő piaci környezet elvárásai is biztonsággal teljesíthetők.

A SAATEN-UNION teljesen megújult szójaportfóliójának tagjaival – a környezeti feltételeket figyelembe véve – sikeresen szervezhető az árumagtermelés, amit a gombaölő szerrel csávázott és oltóanyaggal kezelt, hazánkban előállított minőségi vetőmag is garantál. Kérjük, ne feledje, hogy szójavetőmagjaink 3 millió magot tartalmazó MaxiPack kiszerelésben kerülnek forgalomba.

További információ:
www.saaten-union.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!