2024. július 16. kedd Valter

Drónokat alkalmaz a FAO a klímaváltozás ellen a Fülöp-szigeteken

Agro Napló
Az új technológiával gyorsan juthatunk részletes információhoz az érintett területekről.

Akár 600 hektárnyi területet is képesek felmérni egy nap alatt. (Kép: ©FAO)

A klímaváltozás egyre erősödő jelenségeivel (áradások, tájfun) való harcban a Fülöp-szigetek kormánya az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetével (FAO) újszerű megoldáshoz nyúlt: pilóta nélküli légi járművek, drónok segítségével mérik fel azon mezőgazdasági területeket, amelyek a leginkább ki vannak téve a természeti katasztrófáknak.

A FAO és a Fülöp-szigeteki Földművelésügyi Minisztérium által közösen finanszírozott projekt kezdeti szakaszában már megtörténtek az első berepülések az El Niño által megtépázott tartományokban, és a technológiát kezelő FAO és kormányzati szakértők képzése is hetek óta folyik.

A drónok navigációs és fotogrammetriai kiegészítőkkel van felszerelve, amelyekkel részletesen felmérhető akár még a növénytakaró állapota is a levegőből. Az így gyűjtött információval megállapítható, hol okoz(hatja) a legnagyobb károkat egy természeti katasztrófa, és hogy erre mi a legjobb megelőzés, pl. természetes akadályok vagy védősáv kialakítása.

Azzal, hogy egy nap alatt akár 600 hektár is felmérhető drónok segítségével, jelentősen felgyorsul a felmérés időtartama, mondta Christopher Morales, a Minisztérium műveleti egységének igazgatója. „Hatékony, gyors és megbízható adatforrás,” tette még hozzá.

„Járulékos haszon, hogy a mezőgazdasági infrastruktúra-beruházásokhoz is jól jönnek ezek az adatok, hogy hova érdemes tervezni például víztározót öntözéshez. Illetve a parti és erdősávok esetében is használhatók,” mondta a FAO helyi képviselője, Jose Luiz Fernandez.

Új eszköz a klímaváltozást megszenvedő országoknak

A Fülöp-szigetek a világ egyik, a trópusi viharoknak és egyéb katasztrófáknak leginkább kitett országa.

Az elmúlt évtizedben földrengések, tájfunok és áradások sújtották a több ezer szigetből álló országot, ezrek életét követelve és komoly károkat okozva az infrastruktúrában és a gazdaságban. Évente átlagosan 20 erős tájfunnal kell a fülöp-szigetekieknek szembenézniük. Emellett az országban más természeti katasztrófák, áradás, szárazság vagy vulkáni kitörés, is gyakoriak.

Az ilyen természeti események erősen megtépázzák a mezőgazdaságot, akár évekre is visszavetve annak teljesítményét, élelmiszertermelő kapacitását. 2013-ban a Haiyan trópusi vihar 600 000 hektár mezőgazdasági területet pusztított el, több mint 700 millió dollár kárt okozva a szektornak.

A FAO egy közelmúltbeli tanulmánya megállapította, hogy a fejlődő országokban a természeti katasztrófák okozta károk közel negyede a mezőgazdaságban csapódik le, így a célzott felkészülés nagyban csökkentheti a negatív következményeket és elkerülhető az a helyzet, hogy egy terület mezőgazdaságát teljesen a nulláról kelljen újraépíteni.

Forrás: FAO

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Miért aggódik 100-ból 98 magyar gazda?

Miért aggódik 100-ból 98 magyar gazda?

A Vodafone Group megbízásából felmérés készült Európa és Afrika 13 országában, köztük Magyarországon a helyi gazdák digitalizációs elképzeléseiről, ki...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?