Szereted a gabonapelyhet? Nem semmi, ami kiderült róla

Szereted a gabonapelyhet? Nem semmi, ami kiderült róla

agrarszektor.hu
A gabonafélék fogyasztása kiemelkedő szerepet játszik az egészségtudatos táplálkozásban, a reggeli gabonapelyhek, kásák és müzlik pedig a mindennapi étrend alapvető részét képezik. A globális gabonapehely-piac 2024-ben 41,12 milliárd dollár értékű volt, és várhatóan 2030-ra 50,66 milliárd dollárra nő, míg hazánkban az éves fogyasztás átlagosan 2,1 kg/fő. A magyar piacon 2024-ben a kiskereskedelmi értékesítés 5%-kal, a mennyiségi eladás 2%-kal emelkedett, ám az árérzékenység továbbra is jelentős tényező. A piacot néhány nagy nemzetközi szereplő uralja, míg a hazai gyártók kisebb arányban vannak jelen, termelésük 100–200 tonna körüli.

A fogyasztói trendek a teljes kiőrlésű, magas rost- és fehérjetartalmú, valamint a különböző „mentes” termékek irányába tolódtak, miközben nőtt a granolák, zabkásák és fehérjeszeletek népszerűsége, különösen a fiatalabb generációk körében. Egy 2021-es, 1700 terméket vizsgáló tanulmány szerint a gabonapelyhek szénhidrát-, cukor- és sótartalma csökkent, míg a fehérje- és zsírtartalom nőtt, a teljes kiőrlésű termékek aránya emelkedett, és a health claim állítások száma a rost-, fehérjetartalomra és fenntarthatóságra helyeződött át - írja a NAK.

A hazai piaci növekedés korlátozott, így a gyártók számára az exportpiacok jelentik a fő potenciált, amit innovatív termékekkel, automatizációval és technológiai fejlesztésekkel próbálnak kiaknázni. Az ágazat számára kulcsfontosságú a stabil, minőségi alapanyag-ellátás biztosítása és a fogyasztói igényekhez igazodó termékfejlesztés.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Portfolio Agrárium 2025
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye
EZT OLVASTAD MÁR?