Az ünnepi időszak közeledtével egyre többen kezdenek bele a karácsonyi sütemények elkészítésébe, vagy tervezik a bolti termékek beszerzését. A bejgli, zserbó, hókifli, valamint a diós és mákos finomságok elengedhetetlen részei az ünnepnek, azonban az alapanyagok árai továbbra is magasak, ami jelentős terhet ró a családi költségvetésre - írta az Infostart.
Idén nem volt akkora árrobbanás, mint a korábbi években. A gesztenye ára emelkedett némileg az utóbbi időben – ezzel felzárkózva a dió mellé –, de a többi alapanyag ára inkább stagnál.
- mondta el a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke
Erdélyi Balázs szerint a szakma már árcsökkenésnek is örülne. Mivel Magyarországon sok import alapanyagot használnak, az euró-forint árfolyam kedvező alakulása segíthetne az árak mérséklődésében. A cukrászdák többsége várhatóan nem emeli a bejgli árát, így a legtöbb helyen a tavalyi árakon lehet majd hozzájutni. Az otthoni sütés sem feltétlenül jelent jelentős megtakarítást.
Ha minőségi alapanyagokból szeretnénk elkészíteni a karácsonyi süteményeket, akkor nem lesz sokkal olcsóbb otthon sem, mintha egy cukrászdában vásárolnánk meg
– figyelmeztetett a szakember.
A legnagyobb költségtételt a vaj és az olajos magvak jelentik. Az idei évben a dió ára emelkedett leginkább a fagykárok és az aszály következtében. Bár a termés minősége megfelelő, a mennyiség elmarad a tavalyitól, ami felhajtotta az árakat. Erdélyi Balázs tájékoztatása szerint az ország jelentős importra szorul majd. A gesztenye ára kisebb mértékben nőtt, míg a lekvároknál – a magas gyümölcsárak miatt – nagy árkülönbségek tapasztalhatók. Érdekes ellentmondás, hogy miközben a kakaóbab jegyzésára az elmúlt egy évben körülbelül a felére csökkent az árutőzsdén, a hazai boltokban és cukrászdákban a csokoládé ára nem követte ezt a tendenciát.
Az eladási áraknál még mindig a történelmi csúcsok érezhetők, úgy is, hogy a kakaóbab világpiaci ára a felére csökkent
– jegyezte meg az ipartestület elnöke.
A csomagolóanyagok drágulása további költségnövekedést jelent a vállalkozásoknak, különösen a prémium termékek esetében. Az árképzés komoly kihívást jelent: meg kell találni azt az egyensúlyt, ahol a vendégek még szívesen vásárolnak, de az üzlet is nyereségesen működhet.
A költségek olyan ütemben emelkedtek, hogy képtelenség mindent érvényesíteni az árakban, a legtöbb vállalkozás most a túlélésért küzd, bízva abban, hogy csak eljön végre egy könnyebb és kiszámíthatóbb év. A cukrászsütemények 1000-1500 forintos átlagára jóval alatta van a nyugat-európai árszintnek, pedig rengeteg olyan alapanyagot használunk, ami például Olaszországban csak a felébe kerül, mint itthon
– mondta Erdélyi Balázs.
A takarékoskodni vágyóknak a szakember a hagyományos, egyszerűbb süteményeket javasolja, mint például a mézes süteményeket, amelyek viszonylag olcsón elkészíthetők. A drága dió helyett diópótlókat ajánl, míg a mák jóval kedvezőbb árú alternatíva lehet. Hangsúlyozta azonban, hogy az egyszerűbb sütemények esetében is fontos az egészséges és jó minőségű alapanyagok használata, mert hosszú távon ez a kifizetődőbb.



-20220524.jpg)




