Soha nem látott mértékű forrás jön az élelmiszeriparba

Soha nem látott mértékű forrás jön az élelmiszeriparba

Megduplázhatná az exportra termelő élelmiszeripari cégek arányát a most következő pályázati forrástömeg, amelynek révén modern, digitalizált és hatékony feldolgozók jöhetnek létre – mondta el Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Portfolio AgroFood 2024 konferencián Kecskeméten. Kifejtette: azt kell megnéznünk mit csinálnak a lengyelek, ha utol akarjuk érni őket, és tartosan számolni kell az ukrán agrár- és élelmiszertermékek beáramlásával. Ukrajnával mennyiségben nem, de minőségben tudunk versenyezni, amelyre jó lehetőséget adnak a soron következő pályázatok.

- mondta el az AgroFood 2024 konferencián megtartott nyitóelőadásában Nobilis Márton. Az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára kifejtette: a Covid-járvány ébresztette rá az országokat, hogy milyen fontos ez a terület, és az önellátás kérdése.

EZ IS ÉRDEKELHET

A lengyel példa

Példaként az államtitkár Lengyelországot hozta fel, mint fogalmazott, a „sokáig lenézett” ország komoly sikereket ért el. Ők fentről lefelé adják a támogatásokat – utalt arra, hogy a nagy cégek kiemelt támogatása volt a lengyel támogatási rendszer egyik alapelve.

A lengyelekre kell a szemünket vetni, tőlük kell tanulnunk

Nobilis Márton szerint a cél az, hogy a kisebb vállalkozásokból közepesek, a közepesekből pedig nagyok legyenek, a pályázati rendszer pedig ebben segíthet. Ma az élelmiszeriparban dolgozó cégek hozzávetőleg 5 százaléka termel exportra, ezt meg kell kellene duplázni. Igaz, ezek a cégek adják a termelés közel 80 százalékát is.

Jól kell élni a lehetőséggel

A támogatások felhasználását illetően hozzátette: rengeteg dolog van, ami robotizálható és olyan, ami mérésekkel és számokkal javítható. Ennek segítségével a minőséget is javítani kell és hatékonyságot is erősíteni, a pályázatoknál emiatt rendkívül fontos lesz az, hogy digitalizáció, modernizáció jellemezze a beruházásokat. Erre a pályázati pénz lehetőséget is nyújt.

Ukrajna betette a lábát az Európai Unióba – utalt arra, hogy a jelenlegi uniós szabályok véleménye szerint a háború után is folytatódni fognak, az ukrán élelmiszerimport tartósan velünk marad.

Velük mennyiségben nem tudunk versenyezni, minőségben ugyanakkor igen.

Előleg és kétkörös kiírás

A pályázati forrástömegről szólva kijelentette: 1500 milliárd forintot fognak szétosztani, ebből 750 milliárdot élelmiszeriparra. Egy magas kamatkörnyezetben indulnak a pályázatok sora, ezért a szaktárcánál dolgoznak azon a bankokkal együttesen, hogy egy segítséget nyújtó konstrukciót dolgoztak ki.

A pályázatokban két kör lesz, 2024-ben és 2025-ben is, a kisebb beruházásokra 200 millió, a nagyobbakra 5 milliárd forint lesz a legnagyobb elnyerhető összeg.

Úgy látjuk, hogy nagy az érdeklődés, sok jelentkező lesz, és bízom abban, hogy közösen együtt sikeres magyar élelmiszeripart tudunk felépíteni - fogalmazott az államtitkár.

 

Címlapkép forrása: Berecz Valter
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?