Három éve nincs fejlesztés az élelmiszeriparban, itt lenne már az ideje

Három éve nincs fejlesztés az élelmiszeriparban, itt lenne már az ideje

Időszerű és indokolt is a pályázatok megjelenése az élelmiszeriparban, amelynek megfelelő lebonyolítása esetén jelentős lépést tehet előre az ágazat - ez volt a legfontosabb üzenete a Portfolio AgroFood 2024 konferencián a témában megtartott kerekasztalbeszélgetésnek. A résztvevők szerint sok múlik a projektek pontos előkészítésén, és azon is, hogy mennyire tapasztalt tanácsadóval vág neki a feladatnak egy-egy szereplő.

Az élelmiszeripar a GDP 8 százalékát teszi ki, de hozzávesszük a ráépülő szolgáltató szektort, akkor 15 százalékot jelent, a kiskereskedelemmel együtt pedig már egynegyed körüli arányról beszélünk. Fontos ágazatról van szó, de tudomásul kell venni, hogy az Európai Unió élelmiszeripara a legfejlettebb, mi pedig itt indulunk.

Rögtön a Forma1-ben kell versenyeznünk

- mondta el Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója, Magyar Bankszövetség agrár munkabizottságának elnöke. Hozzátette: a brandépítés, a minőség mellett ugyanakkor a volumen is fontos ahhoz, hogy exportképesek és regionálisan meghatározó legyen Magyarország.

Hollósi DávidHollósi Dávid

Életképes szereplőket kell támogatni

A pályázatokról szólva kiemelte: fontos, hogy a pályázók versenyeztessék a bankok ajánlatait, és az lenne a célravezető, ha a már bizonyított szereplők jutnának jó lehetőségekhez. Az életképes, nagyobb önerőt felmutatni képes pályázók tudnak a bankszektortól is megfelelő finanszírozást szerezni. Mint fogalmazott:

El kell kerülni azt, hogy tízmilliós cégek kapjanak milliárdokat.

Hollósi Dávid szót ejtett a szóban forgó 10 százalékos kamattámogatásról is, amellyel a 10 éves beruházás hitele átlagosan 4-5 százalékosra jön ki, amellyel már megvalósíthatók, kitermelhetők a pályázatok. Hozzátette:

Itt az előkészítés ideje

A kap.gov.hu oldalon az összes pályázati információ időben megjelenik. Az előkészítő tevékenységeket, a projektmenedzseri feladatokat, a tervezést, a bankokkal való egyeztetést ugyanakkor meg lehet már kezdeni most, amíg a konkrét pályázatok megjelennek - mondta el Huber Balázs, a Magyar Államkincstár főosztályvezetője.

A kamattámogatási konstrukcióról szólva kijelentette: a hitel lehívása, a kamatköltség felmerülése után kell igényelni a támogatási formát.

Huber BalázsHuber Balázs

A menedzsmenten múlik a siker

Oda kellene eljutni, hogy a villányi vagy tokaji szőlőből termelt borok mellett, egyéb minőségi magyar élelmiszereket is el lehessen adni New Yorkban vagy Sanghajban

- jelentette ki Kovács Zoltán, a Rekontir Cégcsoport ügyvezető igazgatója, aki szerint ehhez promóció és marketing kellene, aminek jelenleg nem látja a jeleit.

A pályázatokról szólva kijelentette: fontos leszögezni, hogy a támogatási kérelmek bizonyos részei a jelenlegi verzió szerint nem hiánypótolhatók, ilyen például az építész tervdokumentáció és részben az árajánlatok.Ami ennél is lényegesebb, hogy minél előbb legyen egy konkrét beadási határidő, mely a pályázatok előkészítését és a beruházók döntését is segítheti, gyorsíthatja. Így is vannak buktatók egy ilyen folyamatban: elszállhatnak a költségek, módosulhatnak az eszközbeszerzések, nagy szerepe lehet a költségvetésmódosítások gyors és hatékony kezelésének, így a legfontosabb, hogy minőségi, releváns szakági tapasztalattal rendelkező, minél komplexebb projektmenedzsment tanácsadó partnerrel induljanak neki a szereplők a folyamatnak.

Kovács ZoltánKovács Zoltán

Nagy húzócégek jöhetnek létre

A Hell jó példa arra, hogy egy átgondolt stratégiával és márkaépítéssel a világ élvonalába lehet kerülni

- jelentette ki Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Mint elmondta: hamarosan indul a nemzeti bajnok program jelentkezési szakasza, amelynek célja, hogy ilyen vállalkozások kerüljenek az élvonalba. Az államtitkár elmondta:

Egyetértett azzal, hogy minőségi és tapasztalt tanácsadással kell elkezdeni a pályázatok megvalósítását. Nobilis Márton hozzátette: azt várja a pályázatoktól, hogy a nagy cégek rövid idő alatt látható eredményt tudnak felmutatni a fejlesztések révén.

Nobilis MártonNobilis Márton

Jó helyre kerül a pénz, de jól is kell csinálni

- mondta el Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató-helyettese. Hozzátette:

el kell olvasni alaposan a pályázatokat, de nagyon csodálkoznék, ha valaki meg tudja csinálni önállóan.

Ennek ellenére érdemes megismerni a feltételeket, mert még profi pályázatírókkal is előfordulhatnak hibák. Felelősségteljesen, figyelemmel kell nekivágni a feladatnak.

Papp GergelyPapp Gergely

A Portfolio AgroFood 2024 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

 

Címlapkép forrása: Berecz Valter
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?