Varga Mihály: meg kell erősíteni a magyar élelmiszeripart

Varga Mihály: meg kell erősíteni a magyar élelmiszeripart

MTI
Európa jövője egyenrangú, szuverén tagállamokkal biztosítható, ezért a kormány továbbra is azon dolgozik, hogy megerősítse a magyar gazdaság szuverenitását. Ebben a munkában az egyik legfontosabb feladat a hazai élelmiszeripar feltámasztása, megerősítése - hangoztatta a pénzügyminiszter Karcagon, a Szatmári Cégcsoporthoz tartozó Kun-Malom Grain Kft. új malomüzemének alapkőletételén.

Varga Mihály elmondta: a most induló mintegy másfél milliárd forint összértékű beruházáshoz a magyar kormány is hozzájárult. Hozzátette: a városban számos beruházást adtak át a közelmúltban, és a fejlesztések folytatódnak. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a magyar gazdaság idén és jövőre is az uniós növekedési rangsor élmezőnyében lehet, ezt az Európai Bizottság előrejelzése is alátámasztja. Beszámolt arról is, hogy az első negyedévben 1,7 százalékkal már nőtt a magyar gazdaság teljesítménye, idén éves szinten 2,5 százalék körüli bővülés várható - hangsúlyozta Varga Mihály. Mint mondta: a háború és a romló nemzetközi környezet ellenére a 4,7 millió munkahelyet mindvégig megőrizték, az inflációt sikeresen letörték, a reálbéreket növekedési pályára állították. Az idei feladat az egyensúly helyreállítása és a gazdasági növekedés beindítása.

EZ IS ÉRDEKELHET

A miniszter kiemelte: ma már a nemzetközi előrejelzések is optimisták Magyarországot illetően, továbbra is befektetésre ajánlja hazánkat mindhárom nagy hitelminősítő. Az Európai Bizottság legfrissebb prognózisa szerint Magyarország érheti el az idén a hetedik, 2025-ben pedig a harmadik legnagyobb gazdasági növekedést az uniós országok között. A miniszter rámutatott: a magyar élelmiszeripar fejlődését szolgálja a Szatmári Cégcsoport most elinduló beruházása is. A fejlesztés során több mint 2500 négyzetméteren épül új hántolóüzem és terménytároló, az emellett megépülő napelempark a vállalat biztonságos működését segíti. A megépülő új gyártókapacitás olyan speciális gabonatermékeket is képes lesz előállítani, amelyek korábban hiányoztak a termékpalettáról.

Ifj. Szatmári Zoltán, a jászberényi székhelyű Szatmári Kft. stratégiai vezetője, tulajdonosa elmondta, hogy a tervek szerint 2025 végén befejeződő beruházás során gabonamagvakat hántoló és őrlő üzem létesül 1672 négyzetméteren, emellett 1000 négyzetméteres új terménytároló is épül. Továbbá 24 régi vasbeton silót modernizálnak, napelemes rendszert építenek ki. Az üzem kapacitása napi 48 tonna lesz. Szólt arról, hogy előreláthatólag minimum 15 új munkahelyet létesítenek a beruházással. Elmondta azt is, hogy egy következő projekt során szeretnék megépíteni Magyarország első bulgur-előállító üzemét.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?