2024. április 23. kedd Béla
Heti fókusz Plusz: A gazdaságos talajfertőtlenítés feltételei (x)

Heti fókusz Plusz: A gazdaságos talajfertőtlenítés feltételei (x)

PR cikk
Csak néhány hatóanyag rendelkezik olyan tulajdonságokkal, amelyek alkalmassá teszik őket arra, hogy hatékonyak legyenek gazdaságos dózisban, és még bőven elfogadható környezeti terhelés mellett a talajlakó kártevők elleni védekezésben. A megoldásokat Horváth András és Kudranyik István ismerteti.

Kudranyik István

Bayer Crop Science

Horváth András

Syngenta

 

Kudranyik István

Bayer Crop Science

A szántóföldi növénytermesztésben a nikotinoid hatóanyag-csoport képviselőinek elmaradása (visszavonásuk óta) nemcsak technológiai hiányt okoz, de például a rovarölő csávázás lehetőségeinek beszűkülésével a csírakárosító talajlakó kártevők előretörése is évről-évre egyre inkább érzékelhető. Ezt valamelyest ellensúlyozza, hogy a piretroid hatóanyag-csoport egyes képviselői sorkezelés (olykor csávázás) céljára felhasználhatóak maradtak, és használatuk terjed, még úgy is, hogy a sorkezelés valamelyest komplexebb munkafolyamat és több technikai hátteret is igényel.

A talajkezelés leglényegesebb szempontja azonban változatlan maradt: szerencsés esetben ismert populáció(k) ellen, vagy előrejelzésre alapozva, de mindenképp megelőző jelleggel (vetéssel egy menetben) alkalmazzuk, és olyan kártételt tudunk kiküszöbölni vagy mérsékelni, amely ellen más eszközzel, illetve a technológia későbbi fázisában már nem tudunk hatékonyan védekezni, de leginkább sehogyan sem.

A piretroidok közül csak néhány hatóanyag rendelkezik olyan fizikai tulajdonságokkal, amelyek alkalmassá teszik őket arra, hogy talajban alkalmazva hatékony rovarölőként működhessenek – gazdaságos dózisban, és még bőven elfogadható környezeti terhelés mellett.

A teflutrin a legjobb ilyen hatóanyagok egyike, és a felhasználásával gyártott egyik talaj-granulátum a Bayer növényvédőszer-választékában is remekül megtalálta a helyét Soil Protect 1,5 GR néven: jelenleg szemes- és vetőmag-kukorica, illetve (a legújabb engedélyokirat-kiterjesztés nyomán) napraforgó kultúrákban használható fel, sorkezeléssel.

Az engedélyezési és kiterjesztési folyamattokkal párhuzamosan, illetve azokat követően, a piaci bevezetést támogatandó, a releváns kártevők ellen belső kísérletekben teszteltük a terméket versenytársaival összehasonlítva. Korábbi kommunikációinkban jeleztük, hogy kukorica esetében mind a korai talajlakó kártevők (pl. drótférgek), mind az amerikai kukoricabogár lárvakártétele szempontjából az azonos hatóanyag-tartalmú sorkezelő termékekkel összehasonlítva az engedélyezett dózisokban nem voltak statisztikailag igazolható hatékonyság-különbségek. Egyes kísérletekben a versenytárs, más kísérletekben a Soil Protect 1,5 GR adott elhanyagolható mértékű (hibahatáron belüli) előnyt, amely azt mutatja, hogy termékünk ugyanolyan bátran választható a hatékony védekezés érdekében, mint más, bevált készítmények.

Mivel az engedélyokirat napraforgó talajlakó kártevők irányában bővült legutóbb, ezért napraforgóból adnánk ízelítőt a legfrissebb kísérleti eredményekről.

A talajlakó kártevők minden kultúrában képesek az elvárt tőszámhoz képest állományritkulást okozni (enyhébb fertőzés esetében pedig a károsított, de túlélő növény későbbi teljesítményét csökkenteni). Napraforgó esetében az elvárt tőszám megtartása legalább olyan fontos, mint a kukoricánál, mert egy bizonyos határon túl a tőszám-csökkenést az állomány már egyaltalán nem tudja kompenzálni, és a kultúra egyenletes borítására, gyom-elnyomó képességére is kénytelenek vagyunk legalább annyira számítani, mint a kukorica esetében.

1. ábra
1. ábra

A 2023 évben beállított napraforgó kísérlet eredményei (1. ábra) azt mutatják, hogy a kaszatok laboratóriumi csírázási képességét (95%) a szabadföldi kelés aránya a kelési időszak végére nagyon jól megközelítette a Soil Protect 1,5 GR (10 kg granulátum/ha) alkalmazása esetén, és a vele azonos hatóanyag-tartalommal rendelkező 1. versenytárs készítmény is hasonló teljesítményt mutatott (szignifikáns különbség nélkül), míg egy másik sorkezeléses termék esetében szerényebb védőhatás mutatkozott.

A több éves vizsgálati és gyakorlati tapasztalatok (és az engedélyezési vizsgálatok eredményei) alapján tisztelettel javasoljuk a Soil Protect 1,5 GR sorkezelő granulátumunkat kukorica és napraforgó kultúrákban a kelő és intenzíven fejlődő állományok okszerű védelmére.

www.agro.bayer.co.hu

Horváth András

Syngenta

20 év… 7,8 millió tonna megmentett termés

A  legjobb talajfertőtlenítő hatóanyag, a legjobb minőségben… a Force 1.5G

A talajfertőtlenítés mint technológiai elem nélkülözhetetlen a kártevők és ezen belül a talajlakó kártevők elleni védelemben. A technológiai elem alkalmazásának nem csak szakmai hanem pénzügyi oka is van. A károsítás hatására a terméscsökkenés drasztikus lehet, ezáltal csökkentve a hektáronként realizálható profitot is.  A két legfontosabb kártevője a tavaszi kapás kultúráknak a kukoricabogár, és a pattanóbogarak lárvái a drótférgek. A talajfertőtlenítésre alkalmazott hatóanyagok közül, a teflutrin a leghatékonyabb piretroid típusú hatóanyag, ami ma elérhető a piacon. A kukoricabogár elleni védekezésben nem köthetünk kompromisszumot, de a drótféreg ellen fertőzési nyomástól függően rugalmasabbak lehetünk. Ez a rugalmasság szintén csak ezt a hatóanyagot jellemzi, mivel más piretroid típusú készítmények hatása elmarad a teflurin tudásához képest.

Drótféreg kártétele
Drótféreg kártétele
Kukoricabogár kártétele
Kukoricabogár kártétele

 

Drótférgek elleni védelemre Force 1.5G vagy a speciális Force Evo a legjobb megoldás

Vizsgálataink szerint a kukorica érzékenyebb a drótféreg fertőzésre, mint a napraforgó. A károsított kukorica növényke könnyen elpusztul, akár már közepes fertőzés esetén jelentős tőhiányok alakulhatnak ki. Kísérleti eredményeink szerint szerint 5000 növény hiánya 1 t/ha, 10000 hiányzó tő már 2 t/ha termésveszteséget okoz. Ez kártétel, hogy ha Forintban szeretnénk kifejezni, aktuális áron is akár -120 ezer Forint veszteséget jelenthet hektáronként.

Napraforgónál 1000 növény hiánya 30-50 kg/ha termésveszteséget okoz, de a napraforgó ezt képes kompenzálni. Azonban, ha 15-20 ezer növény hiányzik (gyakran nagy foltokban nincs növényállomány), az 100-700 kg/ha-ral csökkenti a termést. Ez a kukoricához hasonlóan akár -100 ezer Forint veszteséget is jelenthet a termelők számára. (1-2. ábra)

A mostani gazdasági helyzetben sokan gondolkodnak a dózisok csökkentésében. Az ökológiai helyzet viszont a kártevőknek kedvez.

Ha a rovarölőszeres csávázás elmarad a Force 1,5G talajfertőtlenítő 10 kg/ha dózisával javasoljuk a talajfertőtlenítést elvégezni. Hasonló dózisokat javaslunk kukoricában is akkor, ha specifikusan a drótféreg ellen szeretnénk védekezni. kukoricabogár elleni védekezés esetén növelni kell a hektáronként kijuttatott dózist.

A Force Evo speciális formulációjának köszönhetően nem csak védelmet biztosít, hanem a kelést és a korai fejlődést segítő mikroelemeket. Egyedülálló a hatékonysága, hogy a rovarölő szer hatóanyag a formuláció belsejében található, így a hatás kifejtés elnyújtottabb a többi hasonló termékhez képest.

A kukoricabogár ellen régóta a legjobb megoldás a Force 1,5G

A kukorica elővetemény esetén mindig számolnunk kell a kukoricában a kukoricabogár (Diabrotica virgifera) lárvakártétellel is. Az előző évi aszályos időjárási tényezők nem befolyásolták számottevő módon a kukoricabogár imágók rajzását, az aszálytól sújtott területeken is sok imágó volt megfigyelhető, így a peterakás vélhetően zavartalanul megtörtént. A lárvák keléséig uralkodó talajkörülmények nem befolyásolják az életképességet.

Ilyen körülmények között kockázatos a dózisok csökkentése. Kísérletink szerint a Force 1,5 G dózisának 14-15 kg/ha-ról 10-12 kg/ha-ra történő csökkentése a termésveszteség mértéke erősebb fertőzésnél akár 0,8-1,7 t/ha-ral is növekedhet. Ebben az esetben is akár -100 ezer Forint veszteséget is jelent. (3. ábra)

A korábban felsorolt eredmények mellett számos kísérlet bizonyítja, hogy a talajlakó kártevők elleni védekezés az idei évjáratban a talajfertőtlenítés. A Force család már 20 éve biztosítja a termelők számára a profit stabilizálását és a termés védelmét.

www.syngenta.hu

(x)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!