Heti fókusz: Stresszfaktorok és stresszkezelés a tavaszi vetésű növényeknél

Agro Napló
Mikor és milyen készítményekkel védekezhetünk a tavaszi vetésű növényeinket ért stresszhatásokkal szemben? A szakértői válaszokért kattintson!

Stresszfaktorok és stresszkezelés a tavaszi vetésű növényeknél

A hozzászólásokért kattintson!

Rácz Tibor
FMC-Agro Hungary Kft.
Dr. Varga Zsolt
Hechta Kft.
Horváth András
IKR Agrár Kft.
 
 Baráth Dávid
Natur Agro Hungária Kft.
Tasi Attila
Sumi Agro Hungary Kft.
Visi Zoltán
UPL Hungary Kft.

Rácz Tibor (FMC-Agro Hungary Kft.) 

A tavaszi vetésű kultúráink rövidebb ideig vannak kitéve az időjárás viszontagságainak, mint az ősziek, de a tenyészidejükhöz kapcsolódó stresszfaktorok bőven előfordulhatnak ez idő alatt is, akár egymást követően ellentétes előjellel.

Elég csak a 2020-as tavaszra gondolnunk, amikor a 2 hónapos aszályt május végétől az elhúzódó csapadékos időszak követte. A késői fagyok pedig nem csak a gyümölcs- és zöldségkultúrákban okoztak kárt május közepén, hanem akár a napraforgóban és a kukoricában is.

Fagykáros kukorica, 2020.05.20.

Víznyomásos hibridkukorica, Püspökladány, 2008.

A hőségnapok és a magas UV sugárzás is kihívás elé állíthatja növényeinket, a nyári viharok pedig gyakran járnak jégveréssel, főleg „szárazon” okozva nagy kárt.

Napraforgó jégverés után (2016/05 Szolnok megye)

E mellé még az emberi tényező is társulhat olykor, ha egyes gyomirtó szeres kezelések során a szomszédos, érzékeny kultúrákra elsodródik a permetlé. Gyomirtószer-stresszt észlelhetünk a korábbi évek le nem bomlott maradéka miatt is.

A károsodott növényekben a különböző stresszfaktorok révén keletkezett szabad gyökök roncsolják a növényi sejtfalakat és membránokat, gátolják az anyagcsere-folyamatokat, csökkentik a fotoszintézis hatékonyságát. Szerencsére van lehetőségünk növényeinket ezen stresszhelyzetekre felkészíteni, illetve segítséget nyújtani a különböző fenológiai fázisokban.

A Radistart® Gold biológiai hatású mikrogranulált startertrágya és talajkondicionáló a keléshez szükséges foszfor és cink mellett egyéb tápelemeket (nitrogén, kalcium, kálium, magnézium, kén) és biológiai hatású összetevőket (zeolit, tengeri algakivonat) is tartalmaz. A zeolit a csíranövény környezetében képes a nedvesség megkötésére, a tápelemek könnyebb felvehetőségének biztosítására, az algakivonat összetevői pedig a stresszoldásban segítenek, így a hagyományos startertrágyákhoz képest sokkal jobb kelés és növénykondíció érhető el.

Balra standard készítménnyel kezelt kukorica erőteljes sárgulás és nitrogénhiány tüneteit mutatja, jobbra Radistart® Gold kezelés (18 kg/ha) után egészséges állomány (Csököly, 2020.06.17.)

Borsó betakarítást követően a csemegekukorica vetésekor alkalmazott Radistart® Gold egyöntetű keléssel és jó kondícióval segítette a növényt Tiszavasváriban.

A stresszoldó készítmények közül azok lehetnek a legeredményesebbek, amelyek többféle stresszfaktor jelenléte esetén is képesek segíteni a növényeknek.

Az FMC-Agro új stresszoldó, kondicionáló készítménye: a RhizoMagic™ összetevőinek köszönhetően rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal. A tanninok az antioxidáns hatásban, a fucoidan a védekezési mechanizmusok fokozásában, a laminarin a sejterősítésben, a mannit a vízháztartás szabályozásában, az alginit a talajkondicionálásban, a hozzáadott növényazonos L-aminosavak a hőmérséklet toleranciában játszanak szerepet. Együttes jelenlétük biológiai többlethatással (szinergizmus) jár.

Vizsgálatok is kimutatták (a magas szervesanyag-tartalomnak is köszönhetően), hogy a RhizoMagic™ kezelések után a legfontosabb növényi hormonok (auxin, gibberellin, citokinin stb.) mennyisége és aránya pozitív irányban változott.

A készítmény makro-, mezo- és mikroelemeket is tartalmaz, így egyúttal levéltrágyázást is végzünk, ráadásul a jelenlévő biológiai összetevőknek (alga, aminosavak) köszönhetően sokkal jobb hasznosulással.

A RhizoMagic™ szárazságtűrésre gyakorolt hatásának egyik szemléletes példája, amikor a Kaposvári Egyetemen egy speciális ultra-érzékeny növényi képanalizáló berendezés segítségével mértük a stresszes növények biofoton-emisszióját. A kísérletben napraforgó aszálystressz imitációja történt és a vizsgálat látványosan igazolta a kezelés pozitív hatását.

Balra kezeletlen kontroll, jobbra RhizoMagic™ növénykondicionálóval kezelt napraforgó biofoton emissziója szárazság-tesztet követően (Kaposvár, 2019)

Miután a készítmény stresszoldó, növénykondicionáló és levéltrágya funkciót is ellát, így stresszmentes állományban is érdemes alkalmazni. A nádudvari napraforgókísérletben a RhizoMagic™ kezelések eredményeképpen mennyiségi és minőségi javulás egyaránt tapasztalható volt 2020-ban.

A RhizoMagic™ a napraforgó termésátlagát és minőségét is emelte (Nádudvar, 2020.)

Kukoricában akár gyomirtó szerrel együtt (Diniro® Gold), vagy később a rovarvédelemmel (Coragen® 20 SC) is eredményesen alkalmazható. Nádasdladányban több, mint fél tonnával emelte meg a termést a RhizoMagic™ kezelés (többszörös megtérülés), mely a molykártevők elleni stresszidőszakban Coragen® 20 SC rovarölő szerrel együtt kijuttatva további termésnövekedést eredményezett.

 

A RhizoMagic™ jelentősen növelte a kukorica termésmennyiségét (Nádasdladány, 2020.)

Kukoricában és napraforgóban a kezelések elvégzését a kultúrnövény korai fejlődési szakaszában a gyökeresedés elősegítésére, valamint a korai gyomirtók okozta esetleges stressztünetek kiküszöbölésére ajánljuk. Stresszkezelés (pl. hidegkár, aszály, melegstressz, gyomirtó stressz) esetén a két kezelés közötti idő csökkenthető, a permetezést javasolt a stresszhelyzet minél korábbi időszakában kijuttatni, ekkor a kezelések összevonhatók. A RhizoMagic™ ajánlott szántóföldi dózisa 1,5-2 l/ha,felhasználható 2-4 alkalommal a tenyészidőszak végéig. A RhizoMagic™ 10 literes műanyag kannás kiszerelésben, versenyképes hektárköltséggel került forgalomba. Stresszoldás a növényeknek. És Önnek is!

További információ:
www.fmcagro.hu

Dr. Varga Zsolt (Hechta Kft.) 

Aszály – fagykár – tápanyaghiány! A tavalyi évhez hasonlóan az idei tavasszal is pontosan ez a három abiotikus stresszfaktor határozta és határozza meg a tavaszi vegetáció indulását. Az amúgy enyhe téli periódust követően az április közepéig elhúzódó (éjszakai fagyokkal párosult) hideg és csapadékmentes időszak döntően befolyásolja a tavaszi növények vetési dinamikáját. A szélsőséges időjárási anomáliák elkerülhetetlen stresszt okoznak az őszi és tavaszi vetésű kultúrák fejlődésében.

Az abiotikus stresszorok negatív hatása mellett fokozatosan számítanunk kell a biotikus (kórokozók, kártevők, gyomok) és az antropogén tényezők (kemikáliák felhasználásából eredő hatások-fitotoxicitások) okozta stresszek növénytermesztésre gyakorolt hatásával.

A növényeket ért biotikus tényezőket a növényvédelmi technológiákkal megfelelően tudjuk kezelni, azonban külső – főként időjárási tényezők okozta – hatásokat számottevően nem tudjuk befolyásolni, ezeket a növény számára komoly kitettséget jelentő faktorokat megelőzni, vagy csak enyhíteni van lehetőségünk. A jelenlegi helyzetben a legnagyobb ‘stresszkezelő' az éltető víz lenne, amelyre jelenleg minden szántföldi területnek és minden növénykultúrának rettenetesen szüksége van!

 

1. kép: Szárazságban a reggeli harmatcseppek is sokat számítanak (2021.04.08.)

Mit tehetünk és mire érdemes odafigyelni a tavaszi vetésű kultúrákat ért stresszhatások tompítása esetében?

1. Fontos a megfelelő minőségű talajmunka és vetőágy elkészítése, amelyben törekedni kell  a talaj víztartalmának megőrzésére. Ezt segíti az optimális talajélet fenntartása, amelyet talajoltó baktériumok, vagy mikrobiológiai készítmények és az Amalgerol® 3-4 l/ha-os dózisának alkalmazásával nagymértékben elősegítünk.

2. A vetés során éredemes alternatív technológiai elemeket (biológiai hatású mikrogranulált és folyékony startertrágyák) is kihasználni, amellyel növeljük a kialakuló gyökértömeget és pozitív hatást gyakorolunk a növény és talaj közötti kapcsolatra. A célirányos és optimális tápanyagellátással a növény kondícióját erősítjük, így az ilyen növények toleránsabbak lesznek az őket ért biotikus és abiotikus stresszekkel szemben. Az Amalgerol® Starter (4% N; 24% P2O5; 2% K2O; 1,25% S; 2% Zn; 5% Amalgerol® Essence) egyedi, biológiai hatású mikrogranulált startertrágya, amelynek hatása az Amalgerol tartalom miatt a talajélet regenerálásában is fontos szerepet játszik.

3. A talajlakó és talajból fertőző kórokozók (Fusarium spp., Rhizoctonia spp., Sclerotinia sclerotiorum) hatékony visszaszorításában meghatározó az ezen szervezetek ellen alklamazható mikrobiológiai megoldások alkalmazása. A Trichoderma fajok különböző gombaellenes enzimeket és antibiotikus hatású vegyületeket termelnek, így ezen tulajdonságuk teszi lehetővé, hogy a különböző – főként talajlakó – kórokozó szervezetek ellen nagyon jó hatékonysággal alkalmazhatóak. A Tigra a Trichoderma asperellum gombafaj magas spórakoncentrációját tartalmazó szilárd készítmény, amelynek 5 kg/ha technológiai szintű alkalmazásával több irányból érvényesülő komplex hatékonyságot érhetünk el.

4. A tavaszi kultúrákban (napraforgó, kukorica, szója, cukorrépa) alkalmazott gyomirtások a környezeti tényezőkkel (csapadékintenzítás, UV sugárzás, stb.) összefüggésben kivétel nélkül átmeneti stresszt okozhatnak a fejlődésben lévő növényeknek. A kis növényeken több esetben különös deformálódásokat, színelváltozást (sárgulás), levélszáradás tapasztalhatunk, amelyeket a gyomirtó szerek felverődési, felpárolgásai okoznak. Ezek a fitotoxikus hatások stresszelik a növényeket, visszavetik a fejlődésüket és ha más stressztényezőkkel együtt lépnek fel (pl. aszály), akkor nagyobb terméskiesést is eredményezhetnek. A fitoxikus tünetek megjelenésekor a növények gyors regenerációját az Amalgerol® 3-4 l/ha, vagy a szintetikus aminosavakat is tartalmazó Amalgerol® Essence 2 l/ha dózisának kipermetezésével érhetjük el.

2. kép: A gyomirtó szer okozta stresszt az Amalgerol® 3-4 l/ha-os dózisával kezelhetjük

További információ:
www.hechta.hu

Horváth András (IKR Agrár Kft.) 

Kultúrnövényeinket termesztésük során számos kedvezőtlen hatás (stressz) éri, amelyek kiküszöbölése, káros következményeinek mérséklése jelentős termésjavulást eredményez. E káros hatásokat okozhatják környezeti tényezők – fagy, hőhatás, aszály, jégverés. Jelentős tényező a károsító szervezetek – gyomok, állati kártevők, gombák – által kiváltott, valamint a termesztési technológiából adódó hatások, mint például a gyomirtó szerek okozta fititoxicitás.

Az IKR Agrár Kft. kínálatából most olyan termékeket, illetve technológiai ajánlatot mutatunk be, amelyek pozitív, termést növelő hatásai jelentős mértékben a növényeket folyamatosan érő különféle stresszhatások mérséklésében nyilvánulnak meg.

Hi Spore – mikrobiológiai készítmény, amely hazai talajból izolált Trichoderma asperellum gomba T1 törzsét 10 m/m %-ban tartalmazza

A Trichoderma egy növénybarát mikroszkopikus gomba nemzetség. Megtelepedve a gyökerek felületén szimbiózisba kerül a kultúrnövénnyel. A gomba az általa kibocsátott szerves savakkal feltárja a talajban kötött formában lévő foszfort, és pozitívan befolyásolja a növények nitrogén háztartását. Térparazitaként viselkedve, kedvezőtlen mikrokörnyezetet alakít ki a kórokozó gombák és más káros mikroorganizmusok számára, kiszorítva azokat a növény közvetlen környezetéből. Emellett a növényben un. Indukált Szisztemikus Rezisztenciát (ISR) vált ki, azaz immunizálja a növényt, amely ezáltal ellenállóbbá válik mind a károsítók okozta biotikus-, mind az abiotikus, azaz a környezeti tényezők okozta stressz-hatásokkal szemben.

Trichoderma/Sclerotinia szembeoltásos kísérlet lefolyása (oltást követő 1–6. napon)

A Trichoderma gombák jelentős szerepet töltenek be a talajban zajló lebontási folyamatokban is. Például a két fő ”olajos” kultúránkat károsító Sclerotinia sclerotiorum gomba szaporító képleteinek (szklerócium) lebontását jelentősen felgyorsíthatjuk Trichoderma gombaizolátum talajba juttatásával. A termék szántóföldi kultúrában 1,0 kg/ha dózisban, permetezéssel juttatható ki. Felhasználási idő tekintetében rugalmas. Gombaölő szerek kivételével növényvédő szerekkel és levéltrágyákkal kombinációban is kijuttatható.

Trichoderma-val kezelt (balra) és kezeletlen napraforgó-állomány (hatósági kísérlet, Boldva)

A termékismertető prospektus elérhető ide kattintva!

 Amalgerol Essence + Lovospeed termékkombináció

Az Amalgerol Essence összetevői alga- és növényi kivonatok, növényi illó- és egyéb olajok, a növények számára fontos szintetikus aminosavakkal, hormonokkal, mikroelemekkel kiegészítve. Hatása kettős. Egyrészt, kedvezően hat a talajban élő hasznos mikroszervezetek felszaporodására, az egészséges talajélet fenntartására. Másrészt, a növénybe kerülve serkenti a biokémiai és élettani folyamatokat, ezáltal biztosítani tudja a növényeket érő folyamatos biotikus és abiotikus stressz-faktorok okozta káros hatások csökkentését, a növények gyorsabb regenerálódását.

A csomag másik komponense a Lovospeed – egy magas nitrogén tartalmú, magnéziumot, ként és mikroelem-csomagot tartalmazó lombtrágya, amely az intenzív növekedési időszakában harmonikus tápanyagellátásban részesíti kultúrnövényeinket. A talajkörnyezet kedvező alakításával, a növényeket ért stresszhatások csökkentésével, valamint az intenzív tápanyagellátással elért összhatás látványos és meggyőző eredményeket mutat. Az Amalgerol Essence és a Lovospeed együttes alkalmazásakor az előbbi dózisa 2,0-2,5 l/ha, az utóbbié 15-20 l/ha.

Ha Ön is szeretné csökkenteni a termesztett kultúrnövényeit érő káros hatásokat, válassza a IKR Agrár Kft. által forgalmazott növényvédő szereket és levéltrágyákat!

Értékesítőink országos lefedettséggel várják megkeresését:
www.ikragrar.hu

Baráth Dávid (Natur Agro Hungária Kft.) 

A fagy, a szárazság, a toxikus nehézfémek, a szalinitás és egyéb környezeti tényezők, melyeknek a növények helyhez kötöttségük okán ki vannak téve, stresszállapotot idéznek elő, ami erősen korlátozza növekedésüket, szaporodásukat, és megakadályozza, hogy elérjék a genetikai teljesítőképességüket - vagyis csökkentik a terméshozamot és a beltartalmi értékekre is kedvezőtlen hatással vannak. Bár a tavaszi vetésű kultúrák értelemszerűen kevesebb ideig vannak kitéve az stresszt okozó szélsőséges időjárási körülményeknek őszi vetésű társaikhoz képest, az aszályos időszakok, a hőségnapok, a magas UV-sugárzás, a nyári viharok mellett egyre gyakrabban a kései fagyok is problémákat okozhatnak az előbbiek esetében is.

Az őszi vetésű növényekhez hasonlóan a tavaszi vetésű kultúrák esetében is nagyon fontosak a növényfejlődés korai szakaszában elvégzett kezelések, melyek hatására a növények eredési és növekedési esélyei jobbak lesznek, míg a környezeti stresszhatásokkal szemben jóval ellenállóbbakká válnak - mindez akár az elmúlt évek, mind a magunk mögött hagyott hónapok időjárási tapasztalatait figyelembe véve is lényeges szempont.

A napraforgó és a kukorica esetében is sokat segíthetnek a kémiai anyagok alternatívájaként egyre elterjedtebb élő algákat tartalmazó biostimulátorok, melyek elősegítik a tápelemek beépülését. Az algák főként aminosavak, vitaminok és a növekedésszabályozók fiziológiai hatása révén befolyásolják a sejtek anyagcseréjét a kezelt növényekben, ami fokozott növekedést és termést, valamint magasabb stressztolerancia-szintet eredményez.

A kezelés hatására a növény felületén vékony algabiofilm képződik, ami lehetővé teszi a tápanyagok gyorsabb felvételét, csökkenti az transzspirációt és további védelmet nyújt a patogén mikroorganizmusok és paraziták ellen. A készítményben található aminosavak segítik a levélen keresztüli tápelemfelvételt, a gyökérbe vándorolva pedig a makroelemek felvételéhez járulnak hozzá.

Ilyen biostimulátor a Natur Agro Hungária Kft. által forgalmazott, a növények harmonikus fejlődéséhez szükséges makro-, mezo-, és mikroelemekkel dúsított Natur Plasma T is.

Az élő algák által kialakított oldatban minden tápanyag megtalálható, amire a növénynek szüksége van a kiegyensúlyozott fejlődéshez: komplex aminosav-, valamint hormontartalom, kiegészítve a növények számára nélkülözhetetlen, 15 tápelemet tartalmazó harmonikus összetétellel. Növekedést serkentő és intenzív gyökérnövekedést segítő hatása mellett növeli a növényi immunitást, javítja a stressztűrő képességet: a kezelt állományok regenerációs képessége megnő, így azok jobban bírják a szélsőséges időjárási körülményeket.

A Natur Agro Hungária Kft. által ajánlott lombkezelési technológia része a Natur Active komplex lombtrágya is. A készítmény azokat a fontos makro-, mezo-, és mikroelemeket tartalmazza, melyek meghatározóak a növények fejlődésében, a kezelést kiegészítő MONO-adalékok pedig megnövelt dózisban tartalmaznak egy-egy tápelemet, mellyel az állománykezelések kiegészíthetők, megfelelő alkalmazásukkal a kezelés célzottá, még hatékonyabbá válik.

A Natur Agro Hungária lombkezelési technológiájának hatékonyságát számos szántóföldi kísérlet is igazolta. Tavaly, villányi partnerünknél beállított összehasonlító kíséretnek helyt adó tábla állományát – az ország több részén is tapasztalt – késő tavaszi fagy sújtotta. Ebben a stresszhelyzetben szenvedő állományon végeztük el a biostimulátoros kezelést hektáronként 2 liter Natur Plasma T-vel, 5 liter Natur Active-val, illetve 1-1 liter Mono Kén és Mono Cink adalékkal.

A beavatkozás a stresszhatások kompenzálásán túl is hatékonynak bizonyult. Partnerünk saját mérése szerint a kezelés eredményeképp 14,8%-os terméstöbbletet tudtunk elérni a kezeletlen kontroll állományhoz képest.

A terméseredmények 13,7%-os nedvességre egységesítve.
A bevételek 55 000 Ft/tonna terményárral kalkulálva.
A kezelés költségei lédig (göngyöleg nélküli) 2020-as listaárakon lettek kiszámítva.

Mindez a kezelés költségének levonását követően is 33 345 forint extra bevételt jelent hektáronként!

Kísérleteinkről részletesen ingyenesen letölthető kiadványunkban olvashat. Ha a termékek felkeltették érdeklődését, keresse tanácsadóinkat!

Tasi Attila (Sumi Agro Hungary Kft.) 

A rézhiány kialakulására különösen érzékenyek kalászos gabonáink  

Már a tizenkilencedik században ismert volt a kalászosok „láptalajbetegsége”, melynek okát csak később állapították meg és rézhiánynak azonosították. A réz mikroelem hiányának kedvezőtlen hatása tehát leginkább kalászos gabonáinkon vált ismertté, s ma már kijelenthető, hogy a búza, az árpa és a zab e hiánybetegségre rendkívül érzékeny. Főleg a fiatal, különösen aktív növekedésű leveleken jelenik meg az első tünet, melyeken fonnyadási jelenségek mutatkoznak, majd ezek a növényi részek hamuszürkére, ill. szürkészöldre váltanak. Ezután jellemző változás, hogy ezek a fonnyadó levelek minden átmenet nélkül kifehérednek és száradoznak, majd a csúcsi rész besodródik és dugóhúzószerűen elcsavarodik. Egyes búzafajtákon gyakran kifehéredés elmaradásával is kialakul a levelek csavarodása és száradása. Leginkább a levélcsúcstól induló sávos kivilágosodás jellemző, mely kiterjed a levelek felső harmadára és elhaláshoz vezet. Őszi árpán többnyire sárgásfehér elváltozás figyelhető meg a levelek széleinek intenzív besodródásával. Rézhiány esetén, ha a kalász és virágképzésre egyáltalán sor kerül, azok kisebbek és deformáltan fejlődnek. Ha a külsejük normálisnak is látszik, nincs megfelelő szemképződés, gyakran csak léha szemek alakulnak ki. Ezt a kalászosoknál nagyon jellemző tünetet a kalászok kifehéredése kíséri, melytől súlyosabb esetekben a tábla fehéres „csillogást” mutat. Innen származik a „fehérkalászúság” vagy „levél-csúcsfehéredés” elnevezés is.

A rézhiány megjelenése az időjárási jellemzőktől függően ugyanazon a táblán vagy termőhelyen évről évre ingadozhat a talaj ideális réztartalma mellett is. Ennek oka, hogy hosszabb szárazság esetén gátolt a víztranszport, ami a rézhiány kialakulásához vezet. A víz és tápanyaghiány, ill. a rézhiány által gátolt anyagcsere-mechanizmusok végül a levélrészek elhalásához, vontatott növekedéshez vezetnek és jelentős termésveszteséget okozhatnak. Ennek a hiánybetegségnek az elkerülése érdekében különösen az érzékeny növények esetében hatékony beavatkozásra van szükség, melyre a „felszívódó” réztartalmú Sergomil-L 60 lombtrágya kiemelten javasolható. Magyarország talajai nagyrészt rézhiányosak, így rézion szolgáltató képességük sem elegendő; ráadásul a réz segíti a nitrogén hasznosulását. Mindez azt jelenti, hogy a jelentősen megdrágult nitrogén alapú műtrágyákból kevesebb is elegendő, vagy a többlet nem elveszik, hanem hasznosul.            

A Sergomil-L 60 lombtrágya bemutatása, felhasználásának jellemzői és mellékhatásai

A készítmény egy különleges lombtrágya a növények rézhiány-tüneteinek enyhítésére, ill. a hiánytünetek kialakulásának megelőzésére. A termék glükózsavas kelatizációban tartalmazza a hatóanyagait: felszívódó réztartalma 5,5%, monoglukonát tartalma pedig 45%, amely egy a növény számára könnyen hasznosítható szénhidrátforrás és energizáló hatásával növeli a hatékonyságot. Ennek köszönhetően a Sergomil-L 60 lombtrágya alkalmazását látványos zöldítő hatás kíséri, s az újszerű, nem ionos formában lévő felszívódó réz-molekula-komplexnek köszönhetően levélen keresztüli gyors hatás jellemzi.

Hatékonyan növeli a fehérje és szénhidrátszintézist, rézpótló szerepe mellett a növények ellenálló képességének (polifenol-anyagcsere) fokozásával pedig külön hangsúlyozható értéket képvisel. A réz hatóanyag közvetlen gombák és baktériumok elleni mellékhatása is jelentős, figyelmet érdemel!

Felhasználási javaslat kalászosokban

A készítmény engedélyezett dózisa 1,5-3,0 liter hektáronként, s felhasználása egy vagy két alkalommal javasolható. Hagyományos termesztésben 1,5-2,0 l/ha a gyakorlati dózis, míg biotermesztésben inkább 2,5-3,0 l/ha az ajánlott. Kijuttatása bokrosodástól kalászhányás végéig elvégezhető, gyors hatása miatt későbbi rézpótlásra is alkalmas! Kombinálása esetén pedig keverhetőségi próba elvégzése javasolható. A gyakorlatban leginkább az első növényvédelmi kezelésekben kerül felhasználásra, így legtöbbször a gyomirtó szerekkel egy menetben. Ilyen kombinációkban megfigyelhető jelenség a gyomirtó hatékonyságának a növekedése is, ami valószínűleg a pH optimalizációra vezethető vissza.

A kalászosok termesztése során gyakran találkozhatunk korompenészes fertőzésekkel is, melynek elhatalmasodását a Sergomil-L 60 jelentősen mérsékli. Ez a felismerés a lisztharmat fertőzéseken kívül ismét hangsúlyozható, hiszen az egyéb gombás betegségekre is beigazolódott. A korompenészes tünetek már messziről felismerhetők, mivel a táblán sötétebb foltok alakulnak ki, a növények feketések, alacsony növésűek, a kalászok léhák, így komoly mértékű veszteség is jelentkezhet. Két permetezés esetén, az egyes kijuttatások között legalább 15 napnak el kell eltelni.

További információ:
www.sumiagro.hu

Visi Zoltán (UPL Hungary Kft.) 

A növényfajtákban és – hibridekben rejlő hozamok a legkülönbözőbb okok miatt, csak részben aknázhatók ki. Ezen okok között időjárási és klimatikus tényezők ugyanúgy megtalálhatók, mint termesztéstechnikai beavatkozások kiváltotta stresszhatások. Ezek kivédése és a termelés jövedelmezőségének növelése szükségessé teszi olyan anyagok használatát a mezőgazdasági termelésben, amelyek segítik a növényeket a stresszhatások leküzdésében, illetve abban, hogy hozamukban és a termelés minőségében egyre inkább közelítsenek a genetikailag meghatározott terméspotenciáljukhoz.

Ezekben az esetben alkalmazott készítmények/megoldások a növényi életfolyamatokra, tápanyagfelvételre, hormon- és enzimtermelésre kifejtett hatásaikkal segítik a növényt érő stressz leküzdésében. Ilyen hatások lehetnek időjárásból fakadók (fagy, szélverés, homokverés, kisebb jégverés), vagy technológia okokból bekövetkező (növényvédőszer perzselés) is. Ezekben az esetekben a stresszkezelés meghatározó eleme, hogy a károsodás bekövetkeztét követően minél hamarabb megtörténtjen a kijuttatás.

A legnagyobb kihívás/stressz most a termelőknek, hogy a csapadék szegény környezetben biztosítsák költséghatékonyan a maximális termés mennyiséget. A UPL csomagajánlatai a növényi stresszhelyzetek, tápelem hiányok feloldására adnak költséghatékony megoldást.

A kalászosainknál legyen szó őszi, vagy tavaszi vetésűek, jelenleg az aszályos időjárás miatt a tápanyag-ellátottság korlátozott. Az Adob Gabona egy kifizetődő megoldás lehet ezen időszak áthidalására, mivel a gabonafélék speciális igényeihez alakították ki. Nagyon magas hatóanyag tartalom (réz, mangán), gyors és teljes oldódás jellemzi. Két nóduszos állapotban, (akár fungiciddel kombinálva) tudjuk még a magas termést és a minőséget maximalizálni Forthiallal. A készítmény algaalapú biostimulátorok közé tartozik, azaz a magas, biológiailag aktív hatóanyagai révén a növény élettani folyamataiba avatkozik be, ezáltal serkenti a korábban kijutatott műtrágyák, illetve talaj természetes tápanyagainak aktív felvételét a növénybe.

Kapás növényeik közül a napraforgó vetése javában folyik. Napraforgóban a kétszikű gyomok irtására használt készítmények eltérő fitotoxicitási képet mutathatnak évjárat függvényében. Ezen stresszhelyzethez párosulhat még hozzá a hideg és a szél okozta sérülések.  Összességében a blokkolt növényeknek, ebben az érzékeny időszakban, gyors segítségre van szükségük. 2003-ban kapott engedélyt az Atonik napraforgóban. Azóta eltelt időben bebizonyította, hogy nem csak a levél növekedését serkenti, hanem a napraforgót súlytó stresszhatásokat is hatékonyan oldja. Amennyiben a kezelt területen erős fitotoxicitás tapasztalható, a felhasznált dózist emeljük 1 l/ha mennyiségre. Posztemergens gyomirtás esetén az Atonik a gyomirtó készítménnyel együttesen, tankkeverékben is kijuttatható. Ez esetben elkerülhetjük a levélsárgulás tüneteinek kialakulását anélkül, hogy a gyomirtás hatásosságát befolyásolnánk. Az Atonik a tünetek megjelenése után is kijuttatható.  Ilyenkor gyorsítja a regenerációt, segít a stresszhatás mielőbbi feldolgozásában.

A termés mennyisége és minősége (olajtartalom) szempontjából kiemelt fontosságú a 10-12 levélpáros állapot (R1 fázis), ez rendkívül energiaigényes szakasz a növény életében. Ebben az időszakban javasoljuk kijuttatni 2-4 kg/ha dózisban az Adob Repce-Napraforgó készítményünket. A készítmény 11 tápelem ellátottságát tudja emelni, ezekből is kiemelve a ként és a bórt. Csillagbimbó állapotban követi az elsősorban bórigényes növények táplálására szolgáló Borotek készítményünk 1l/ha dózisban. Abban az esetben, ha nincs lehetőség a későbbi permetezésre, akkor a két terméket egy időben juttassuk ki a növény 6-8 leveles korában.

Innovatív napraforgó táplálás, bór kiegészítéssel: Multoleo

Az R1 fenológiai állapotban a Multoleo az enzimekkel szabályozott tápanyagfelvételét serkenti, illetve a fotoszintézis aktivitásának fokozásával, valamint a gyökértömeg növelésével javítja a növény tápanyag-ellátottsági szintjét. Ennek köszönhetően a tányér differenciálódása magasabb szinten megy végbe, közvetlenül hatva a majdan kialakuló tányérátmérőre. Mivel a készítmény nagy mennyiségben tartalmaz bórt, közvetlenül is javítja a napraforgó ellátottságát ebből a tápelemből, ami már ilyen korai időszakban is fontos. A Multoleo jól keverhető más készítményekkel, de ilyen esetekben a permetlétartályba mindig utolsóként kerüljön. A felszívódás elősegítése miatt adjunk a permetléhez 0,05–0,1%-os koncentrációban Silwet Star hatásfokozó adalékanyagot, amely a szőrözött levélfelületen segíti a permetlé terülését és ezáltal az algakészítmény hatóanyagainak jobb bejutását a növénybe.

A kukorica termelők számára is van újdonságunk a cinkkel dúsított biostimulátorunk, a Zeal. A készítmény hatóanyagai (GA 142 algakrém) aktiválják azon létfontosságú enzim működését, melyek segítségével megnő a talajból történő víz- és tápanyagfelvétel hatásfoka. Ezáltal magasabb lesz a fotoszintetikus aktivitás, megnő a növény tápanyagellátottsága, segítve így a virágrügyek differenciálódásának folyamatát. A készítményt kukorica 4-6 leveles állapotában, 2-3 l/ha dózisban 250 l vízmennyiséggel javasoljuk kijuttatni.

A fent említett készítmények csomagban is elérhetőek!

További információért hívja területi képviselő kollégáinkat vagy látogasson el a www.upl-ltd.com/hu weboldalunkra.

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!