Vészesen sok a szaharai por a levegőben: sáros eső jöhet éjjel

Vészesen sok a szaharai por a levegőben: sáros eső jöhet éjjel

agrarszektor.hu
Sopron környékén tegnap veszélyessé vált a levegőminőség a magas szállópor koncentráció miatt, több északi-északnyugati városban pedig egészségtelenné, kifogásolttá. Ma még sok szaharai por jön hazánk térségébe, éjjel azonban érkezik a csapadék, ezért sokfelé eshet sáros eső. Jó hír viszont, hogy holnapra az átvonuló hidegfront mögött kitisztul a légkör, a hét hátralévő részében a mostanihoz mennyiségű por már nem jön Afrika felől.

Ma még nagy mennyiségben érkezik dél felől a szaharai por térségénkbe, ami azon kívül, hogy elhomályosítja a napot, valamint sivatagi hangulatú napkeltéket és naplementéket okoz, sáros eső formájában mosódhat ki a légkörből és okozhat kellemetlen perceket az autósoknak. Ma éjjel sokfelé lehet erre számítani - írja az Időkép.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szeles idő és az átkeverő légmozgások hatására a porból bizony a talajközeli légrétegekbe is bőven jutott, a szálló por koncentrációja országszerte az egészségügyi határérték fölött alakul. Sopron környékén tegnap már veszélyessé, több északi-északnyugati városban pedig egészségtelenné, illetve kifogásolttá vált a levegőminőség. A szálló por izgatja a nyálkahártyákat, köhögést és nehézlégzést válthat ki. A tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el, aminek következtében növekszik a vér alvadékonysága, vérrögösödés léphet fel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!