Újabb afrikai országgal kötött megállapodást az agrárminiszter

Újabb afrikai országgal kötött megállapodást az agrárminiszter

agrarszektor.hu
Egy mezőgazdasági együttműködési megállapodás megkötése tovább erősítheti hazánk agrárkapcsolatait Ugandával és megnyithatja az utat a befektetők előtt az afrikai országban – közölte Nagy István tárcavezető, aki Bright Kanyontore Rwamirama állattenyésztésért felelős államminiszterrel egyeztetett szombaton, Kampalában. A tárgyalásra azt követően került sor, hogy az agrárminiszter a napokban átadta az első magyar mintára létrejött mintafarmot Kenyában.

A tárcavezető a megbeszélésen arra hívta fel a figyelmet, hogy Uganda komoly lehetőségeket kínál a magyar agrárium és vállalkozások számára. Az afrikai ország banán, kávé és kakaó termesztése a világ élvonalába tartozik, a feldolgozóipart azonban tovább kell fejleszteni. A növekvő népesség miatt pedig a mezőgazdaság termelési hatékonyságát is javítani szükséges. Hozzátette:

Nagy István arról is beszélt, hogy korábban félbemaradt egy akvakulturális projekt, amelyet mindenféleképpen szeretnének befejezni. Emellett pedig további lépéseket szeretnének tenni a tudományos és oktatási együttműködések területén, melyekből mindkét ország profitálhat.

Fotó: AM

EZ IS ÉRDEKELHET

Közös oktatási programok is lehetnek

A nap folyamán a tárcavezető Kampalában a Kyambogo Egyetem rektorával felsőoktatási kérdésekről egyeztetett. A miniszter arra emlékeztetett, hogy az oktatási intézménnyel már sikeres agrár szaktanácsadó tréningeket valósított meg Magyarország. A képzések azért voltak eredményesek, mert ugandai és magyar szakemberek egyaránt részt vettek az oktatásban. A program a tudásátadást, a családi kisgazdaságok élhetővé tételét és jövedelmének növelését, a vidéken megmaradás támogatását, az agrár-biológiai sokféleség fenntartását és az éghajlatváltozás hatásainak csökkentését is magában foglalta.

A klímaváltozás egyre nagyobb kihívásokat jelent a világ számára, ezért hazánk szeretné megismeri az afrikai ország tapasztalatait, hogy megfelelő tudományos és gyakorlati válaszokat tudjunk adni a szélsőséges időjárás okozta nehézségekre. Ehhez jó alapot kínálhatnak a tudományos együttműködések is – húzta alá az agrártárca vezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!