Fontos megállapodás született Magyarország és Kenya között

Fontos megállapodás született Magyarország és Kenya között

agrarszektor.hu
Afrika lehet a világ legnagyobb globális élelmiszer-előállítója, hazánknak pedig az ebben rejlő lehetőségeket ki kell használnia - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki Mithika Linturival, Kenya mezőgazdasági és állattartásért felelős tárcavezetőjével egyeztetett Nairobiban.

A miniszter a találkozón közölte, hazánk elkötelezett abban, hogy a Magyarország és Kenya között meglevő kétoldalú agrárkapcsolatokat tovább mélyítse. Ennek a folyamatnak fontos állomása lehet a kétoldalú kereskedelmi együttműködések erősítése, illetve a növénytermesztésben rejlő lehetőségek kiaknázása. Nagy István hozzátette, Kenyában folyamatosan nő a népesség a termőföld azonban sajnos veszít minőségéből, az élelmiszer-biztonság éppen ezért felértékelődik. A tárcavezető fontos előrelépésnek tartja, hogy az Agrárminisztérium támogatásával létrejön egy mintafarm a térségben, ami az élelmezésbiztonságot tovább segítheti. A projekt emellett további lehetőségeket tartogat a vetőmag nemesítés és előállítás területén is.

A megbeszélés keretében a miniszter felhívta kenyai kollégája figyelmét az tudományos és oktatási együttműködések kiszélesítésére is. A tudományos ismeretek, oktatók és diákok cseréjével tovább fejlődhet a mezőgazdaság. Hazánknak a FAO-ban történő szerepvállalásán keresztül lehetősége van egy ösztöndíj program keretében a magyar agrártudás átadására is a kenyai egyetemi hallgatók részére. Az afrikai diákok nagyon aktívak, hiszen már kéttucat kenyai fiatal magyarországi tanulmányait támogattuk - fűzte hozzá a miniszter.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?