Afrika első tevegazdaságának kialakítását segíti a MATE

Afrika első tevegazdaságának kialakítását segíti a MATE

agrarszektor.hu
Újabb szakmai képzésekkel, projekttervek és projekthelyszínek egyeztetésével, valamint termőterületek és állattartó telepek bejárásával folytatódik a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) közreműködésével zajló mezőgazdasági fejlesztési program a Csádi Köztársaságban.

A MATE Szent István Biztonságkutató Központjához tartozó Trópusi és Szubtrópusi Fejlesztési Divízió szakemberei ismét Csádba utaztak, hogy a magyar humanitárius és diplomáciai szerepvállalás részeként megvalósuló mezőgazdasági fejlesztéshez kapcsolódva tovább folytassák a helyi szakmai partnerekkel megkezdett munkát - írja közleményében az egyetem. Az egyik legfőbb cél egy olyan tudásközvetítő központ kialakítása, amely nemcsak elméleti, hanem gyakorlati példák révén is szolgálja a tudásátadást.

2023 decemberében a csádi Nemzeti Állattenyésztési Kutatóintézettel (IRED) elkezdett együttműködés és szakember képzés eredményeként 28 fő vehette át a MATE rektorától a képzés teljesítését igazoló okleveleket. Az együttműködés folytatásaként idén februárban a helyi állatfajták genetikai fejlesztésére és génmegőrzésére fókuszáltak a MATE szakemberei. Az állattenyésztési fókuszú képzések mellett elkezdődött a takarmányozási lehetőségek felmérése is. Ezen a téren kulcsfontosságú a helyi növényfajták bevonása és a megfelelő termesztéstechnológia alkalmazása, melyet a MATE szakemberei a helyi partnerekkel együttműködve mérnek fel.

Mivel Csádban található a Szubszaharai Afrika legnagyobb, 10 milliós egyedszámúra becsült teveállománya, az együttműködés keretében kiemelt figyelmet fordítanak a tevetartásra, a tevetej hasznosítására, valamint a tevéket érintő betegségek felmérésére is. Ehhez kapcsolódóan az egyik fontos cél Afrika első tevegazdaságának kialakítása több ütemben, amely magyar know-how bevonásával a maga nemében egyedülálló lesz a kontinensen. A tevetej hasznosítása során kiemelten fontos a tejpor előállításának kérdése is, amely közép- és hosszútávú célként nemcsak belső felhasználásra lesz kiváló, hanem akár Csád exportterméke is lehet.

A szakmai egyeztetések során felmérik a funkcionális élelmiszerek előállításának lehetőségeit is, a helyi alapanyagok, zöldségek és gyümölcsök felhasználásának figyelembe vételével. Ez a kérdés egyfelől a lakosságot és az iskolákat, másfelől pedig a menekülttáborokat érinti. A MATE szakemberei a Csádi Élelmiszer-minőségellenőrzési Központ (CECOQDA) vezérigazgatójával és munkatársaival további képzési lehetőségeket, valamint a csádi fél számára fontos kutatási területeket is egyeztettek. A központtal való szoros együttműködés azért is kiemelten fontos, mert az élelmiszerek előállításakor a központ tanúsítványára is szükség van.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?