Már a boltokból is lopják ezt a népszerű élelmiszert: mégis, mi folyik itt?

Már a boltokból is lopják ezt a népszerű élelmiszert: mégis, mi folyik itt?

agrarszektor.hu
Olyan sok olívaolajat lopnak a spanyol boltokból, hogy már láncokkal kell védeni a palackokat. Az olajra szervezett bűnözők csapnak le, hogy a feketepiacon értékesítsék. A lopások hátterében az európai készletek kimerülése és az olívaolaj árának elmúlt években tapasztalható brutális megugrása áll. 

Spanyolországban az olívaolaj lett a legtöbbet lopott termék a szupermarketekben - írta meg a HVG.hu a Financial Times értesülései alapján. Mint kiderült, az olajat főleg szervezett bűnbandák lopják, hogy később a feketepiacon értékesíthessék. A spanyol boltokban már különböző megoldásokkal védekeznek a lopások ellen: van, ahol elkezdték láncokkal összekötni az ötliteres olívaolajos palackokat, máshol a polcokhoz rögzítik őket, vagy biztonsági címkét kapnak az üvegek.

Spanyolország a világ legnagyobb olívaolaj-termelője, de Európa majdnem kifogyott a készletekből, miután a szélsőséges időjárás már második éve károsítja a termést. Hasonló okokból Görögországban is megszaporodtak a lopások.

Spanyolországban az elmúlt négy évben több mint négyszeresére emelkedett az olívaolaj ára. Korábban 5 euró volt egy liter extra szűz olívaolaj, most ugyanezért már gyakran 14 eurót kell fizetni. Decemberben a spanyol és az olasz rendőrség 11 embert tartóztatott le és több mint 5000 liter hamisított olívaolajat foglalt le egy nemzetközi akcióban.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?