Itt az újabb áremelés? Durván drágul ez az élelmiszer a boltokban

Itt az újabb áremelés? Durván drágul ez az élelmiszer a boltokban

agrarszektor.hu
2024 januárjában az olívaolaj ára az EU-ban 50 százalékkal volt magasabb, mint 2023 januárjában. A legnagyobb mértékű drágulást Portugáliában, Görögországban és Spanyolországban mérték, míg a legisebb mértékben Romániában, Írországban és Hollandiában emelkedett az olívaolaj ára. Magyarországon a drágulás ugyanakkor az uniós átlagnál jóval alacsonyabb volt.

2023 második felében az egekbe szökött az olívaolaj ára 2023 az Európai Unióban: csak augusztusban 37%-kal nőtt 2022 azonos időszakához képest. És ez a tendencia szeptemberben és októberben nemcsak folytatódott, de a 44%-os és 50%-os további áremelkedéssel fel is gyorsult - derült ki az Eurostat legfrissebb adataiból. Az éves drágulás csúcspontja 2023 novemberében következett be, amikor az olívaolaj ára 51%-kal volt magasabb 2022 novemberéhez képest. Decemberben pedig kis visszaesés következett be, mivel az árak 47%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban ugyanekkor.

2024 januárjában ugyanakkor az összes uniós országban az olívaolaj éves inflációjának növekedéséről számolt be az Eurostat. A legnagyobb drágulást Portugáliában regisztrálták, ahol 69%-kal volt magasabb az olívaolaj ára 2023 januárjához képest. Ezt követte Görögország 67%-os áremelkedéssel, a dobogó harmadik fokára pedig Spanyolország léphetett 63%-os áremelkedéssel.

Az olívaolaj árának változása 2024 januárjában az előző év azonos időszakához képest az EU tagállamaiban (Forrás: Eurostat)
Az olívaolaj árának változása 2024 januárjában az előző év azonos időszakához képest az EU tagállamaiban (Forrás: Eurostat)

Ezzel szemben a legkisebb áremelkedést Romániában regisztrálták, ahol mindössze 13%-kal emelkedett az olívaolaj ára az egy évvel korábbi szinthez képest. Írországban 16%-os, Hollandiában pedig 18%-os volt a drágulás.

Magyarországon az uniós átlagál jóval alacsonyabb szinten, 29%-kal drágult csak az olívaolaj 2023 és 2024 januárja között. Ezzel hazánk az uniós középmezőny második felében foglal helyet.

Az olívaolaj a legnagyobb mértékben dráguló élelmiszerek közé tartozik

Az elmúlt években jelentős áremelkedéseket lehetett regisztrálni élelmiszerfronton az EU-ban. Az Eurostat egy korábbi jelentése szerint az olívaolaj ára már 2021 eleje óta folyamatosan emelkedik, és a jelek szerint nem fog megállni a drágulás. Tavaly szeptemberben egyébként mintegy 75%-kal volt magasabb az olívaolaj ára, mint 2021 januárjában.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kiugró mértékű áremelkedés hátterében a Spanyolországot már több éve sújtja az aszály, márpedig ez az ország adja a világ olívaolaj-termelésének mintegy 40%-át. Emiatt a termelés idén is elmaradhat az elmúlt évek átlagától, ami további áremelkedéseket okozhat az olívaolaj piacán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!