2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Úgy drágul ez a népszerű élelmiszer, hogy már a boltokból is lopják

Úgy drágul ez a népszerű élelmiszer, hogy már a boltokból is lopják

agrarszektor.hu
Az egész mediterrán térség oljabogyótermésére komoly hatással van az éghajlatváltozás, a Rodosz szigetén nemrég pusztító erdőtüzek pedig tovább károsították az olajfákat. Mindez az egekbe lőtte az olívaolaj árát, de megszaporodtak a bolti lopások is.

A gyakran folyékony aranyként emlegetett olívaolaj ömlesztett árának jelentős emelkedése az időjárás okozta termeléscsökkenés következménye. Az ár egy év alatt megduplázódott, és elérte a megközelítőleg 9000 eurós tonnánkénti árat - írja a Financial Times-ra hivatkozva a Portfolio. Ez az emelkedés többszörös hatással érte el a boltokat, ahol magasabb kiskereskedelmi árakhoz és az olajbogyó- és olívaolajlopások megugrását váltotta ki. A gazdák innovatív intézkedésekhez folyamodnak, például GPS-nyomkövetőt rejtenek a műanyag olajbogyókba, hogy megakadályozzák a lopásokat, a szupermarketek pedig lopásgátlókat helyeznek el az olívaolajos üvegeken.

A kihívások ellenére Görögország számára van egy jó hír is. A görög olívaolaj növekvő értéke arra ösztönzi a vállalkozókat, hogy luxustermékként pozícionálják azt a külföldi piacokon. Ez a stratégiai váltás lehetővé teszi a görög termelők számára, hogy tőkét kovácsoljanak a kiváló minőségű olívaolajból, ahelyett, hogy hagynák, hogy az ismertebb spanyol és olasz márkák profitáljanak a drágulásból. Az árak megugrása azonban a görög olívaolaj-kereskedelem problémáira is rávilágított, többek között a lopásra, a hamisításra és az exportált olaj értéknövelésének hiányára. Bár az olívaolaj a görög történelem és mitológia része, a közelmúltbeli áringadozások megzavarták az iparágat. Az olyan kihívások, mint a növekvő munkaerő-, üzemanyag- és műtrágyaköltségek akadályozzák a sikeres exportvállalkozások létrehozását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?