2024. április 28. vasárnap Valéria
Brutálisan megdrágult az olívaolaj, és az áremelkedésnek még nincs vége

Brutálisan megdrágult az olívaolaj, és az áremelkedésnek még nincs vége

agrarszektor.hu
Rekordszintre emelkedett az olívaolaj világpiaci ára a mediterrán országokat sújtó szárazság és forróság miatt, aminek következtében a felére csökkent az idei termés. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium legfrissebb jelentése szerint szeptemberben elérte a 8900 dollárt tonnánként az olívaolaj ára. A drágulásnak pedig még messze nincs vége. Az olajos magvakkal és növényi olajokkal foglalkozó Mintec figyelmeztetett, hogy ha a szárazság miatt tovább apadnak az olívaolaj-készletek, akkor októberre, az új szüret kezdetére ki is fogyhatnak.

A legfontosabb termelő országokat sújtó szárazság miatt rekordszintre emelkedett az olívaolaj világpiaci ára, az amerikai mezőgazdasági minisztérium legfrissebb jelentése szerint szeptemberben elérte a 8900 dollárt tonnánként. Az átlagár pedig már augusztusban 130 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, és a tárca szerint „nincs jele a javulásnak” - írja a VG.

Spanyolország a világ legnagyobb termelője, az országban hónapokig tartott a súlyos szárazság, és a helyzetet tovább rontotta, hogy ez volt történetének harmadik legforróbb nyara. A Mintec holland árupiaci adatelemző szerint a spanyol olívaolaj-termelés az idei szezonban 610 ezer tonna körüli mennyiségre esett vissza, ami minimum több mint ötvenszázalékos zuhanás a szokásos 1,3-1,5 millió tonnához képest. A spanyolországi Andalúziában szeptemberben kilónként 8,45 euróra kúszott az olívaolaj ára, amihez hasonló szintet még sosem ért el, és ami 111 százalékos drágulás egy év alatt. A „folyékony arany” olyan értékes lett, hogy egyre többet lopnak belőle. 

A helyzetet tovább rontja, hogy hasonlóan kedvezőtlen volt az időjárás más jelentős európai olívaolaj-termelő országokban, köztük Olaszországban és Görögországban is. Görögország és Olaszország a második és harmadik legnagyobb olívaolaj-termelő a Nemzetközi Olívaolaj-tanács szerint, ami egy olyan kormányközi szervezet, amelynek tagjai a világ olívaolaj-termelésének több mint 98 százalékát adják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!