Brutálisan megdrágult az olívaolaj, és az áremelkedésnek még nincs vége

Brutálisan megdrágult az olívaolaj, és az áremelkedésnek még nincs vége

agrarszektor.hu
Rekordszintre emelkedett az olívaolaj világpiaci ára a mediterrán országokat sújtó szárazság és forróság miatt, aminek következtében a felére csökkent az idei termés. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium legfrissebb jelentése szerint szeptemberben elérte a 8900 dollárt tonnánként az olívaolaj ára. A drágulásnak pedig még messze nincs vége. Az olajos magvakkal és növényi olajokkal foglalkozó Mintec figyelmeztetett, hogy ha a szárazság miatt tovább apadnak az olívaolaj-készletek, akkor októberre, az új szüret kezdetére ki is fogyhatnak.

A legfontosabb termelő országokat sújtó szárazság miatt rekordszintre emelkedett az olívaolaj világpiaci ára, az amerikai mezőgazdasági minisztérium legfrissebb jelentése szerint szeptemberben elérte a 8900 dollárt tonnánként. Az átlagár pedig már augusztusban 130 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, és a tárca szerint „nincs jele a javulásnak” - írja a VG.

Spanyolország a világ legnagyobb termelője, az országban hónapokig tartott a súlyos szárazság, és a helyzetet tovább rontotta, hogy ez volt történetének harmadik legforróbb nyara. A Mintec holland árupiaci adatelemző szerint a spanyol olívaolaj-termelés az idei szezonban 610 ezer tonna körüli mennyiségre esett vissza, ami minimum több mint ötvenszázalékos zuhanás a szokásos 1,3-1,5 millió tonnához képest. A spanyolországi Andalúziában szeptemberben kilónként 8,45 euróra kúszott az olívaolaj ára, amihez hasonló szintet még sosem ért el, és ami 111 százalékos drágulás egy év alatt. A „folyékony arany” olyan értékes lett, hogy egyre többet lopnak belőle. 

A helyzetet tovább rontja, hogy hasonlóan kedvezőtlen volt az időjárás más jelentős európai olívaolaj-termelő országokban, köztük Olaszországban és Görögországban is. Görögország és Olaszország a második és harmadik legnagyobb olívaolaj-termelő a Nemzetközi Olívaolaj-tanács szerint, ami egy olyan kormányközi szervezet, amelynek tagjai a világ olívaolaj-termelésének több mint 98 százalékát adják.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?