2024. február 27. kedd Edina
Nagyító alatt az ukrán gabona: a lengyelek minden tételt ellenőriznének

Nagyító alatt az ukrán gabona: a lengyelek minden tételt ellenőriznének

agrarszektor.hu
Lengyelország azt tervezi, hogy megkezdi az Ukrajnából érkező összes gabonaszállítmány minőségi ellenőrzését - közölte Michal Kolodziejczak mezőgazdasági miniszterhelyettes. Mindeközben a lengyel gazdák országszerte folytatják a tiltakozásokat az EU politikája ellen, beleértve az olcsó ukrajnai gabonaimport engedélyezését.

A gazdák pénteken kezdték meg az utak és az Ukrajnával közös határátkelők lezárását, és ezzel egy hónapos általános sztrájkba kezdtek, hogy tiltakozzanak az uniós politikák és a megélhetésük védelmét célzó kormányzati intézkedések hiánya ellen. Lengyelország új, Európa-párti kormányának képviselői kijelentették, hogy megértik a gazdák előtt álló kihívásokat, és hogy az Ukrajnának az orosz invázió elleni harcban nyújtott segítség nem mehet a lengyel gazdák kárára - írta meg a Reuters.

Kapcsolódó cikkeink:

Michal Kolodziejczak a PAP állami hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy kérni fogja, hogy Lengyelországban vizsgáljanak meg minden olyan gabonaszállítmányt, amelyet exportálnak, és amelyre embargót vezettek be. A szakpolitikus kitért arra is, hogy ha az ilyen gabona Németországba érkezik, és a vizsgálat után kiderül, hogy rossz minőségű, akkor "az esetek 99%-ában európai gabonaként" Lengyelországba kerül vissza, és nem Ukrajnába.

Franciaország, Belgium, Portugália, Spanyolország, Görögország, Olaszország és Németország mezőgazdasági termelői tiltakoznak az éghajlatváltozás kezelésére irányuló uniós intézkedések által rájuk rótt korlátozások, valamint a növekvő költségek és a szerintük tisztességtelen külföldi verseny miatt. A lengyel gazdák különösen a szomszédos Ukrajnából származó olcsó élelmiszer-import hatása miatt emelték fel szavukat.

Kapcsolódó cikkeink:
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!