2024. május 26. vasárnap Fülöp, Evelin

Jön a tüntetés a spanyoloknál is: erős követelésekkel álltak elő a gazdák

agrarszektor.hu
A spanyol gazdaszövetségek bejelentették, hogy februárban utcára fognak vonulni a szigorú európai szabályozás és a kormányzati támogatás hiánya elleni tiltakozásul. Ezzel párhuzamosan egyre feszültebb a helyzet Európa-szerte, ahogy egyre több uniós tagállamban robbannak ki gazdatüntetések.

A tervek szerint februárban az utcára fognak vonulni a gazdák Spanyolországban. A legnagyobb spanyol mezőgazdasági termelői csoportok - az Asaja, a COAG és az UPA - ugyanazokat a sérelmeket osztják, mint más európai országokban működő társaik, mondván, hogy az Európai Bizottság által előírt környezetvédelmi előírások aláássák a termények jövedelmezőségét és növelik az élelmiszerárakat - írta meg a Reuters. A dél-spanyolországi aszály a gazdákat is sújtja, és az elmúlt két évben számos növény, például a rizs és az olajbogyó termelése visszaesett.

Pedro Barato, a mintegy 200 ezer mezőgazdasági termelőt és szarvasmarha-tenyésztőt képviselő spanyol Asaja szövetség elnöke egy rádióinterjúban úgy fogalmazott, hogy a mozgósításokra a lehető leghamarabb sor fog kerülni. A szervezetek közös nyilatkozatukban pedig azt közölték, hogy a tiltakozások a következő hetekben várhatóak. Az Asaja tagjai február 1-jén ülnek össze, hogy előkészületeket tegyenek.

A szomszédos Portugáliában a kis- és közepes méretű gazdaságokat képviselő Nemzeti Mezőgazdasági Szövetség közölte, hogy szintén tiltakozásokat, lassú felvonulásokat és egyéb rendezvényeket szervez. Az időpontokról még nem született döntés. Eközben a franciaországi tiltakozások erősödésével a határon naponta áthaladó mintegy 20 ezer spanyol teherautónak nehézséget okoz a gyümölcs, zöldség és egyéb áruk szállítása.

A spanyol közlekedési szövetség, a Fenadismer becslése szerint a blokádok napi 10 millió eurós (10,84 millió dollár) veszteséget okoznak a spanyol vállalatoknak. A spanyol gazdák szerint a spanyol termelőknek is nehézséget okoz, hogy versenyezzenek az EU-n kívülről alacsonyabb áron behozott termékekkel.

Egy spanyol kormányzati forrás szerint a kormány az elmúlt évtizedekben egyedülálló módon támogatta mezőgazdasági termelőit finanszírozással és szabályozással, hogy segítse őket az éghajlatváltozáshoz és az ukrajnai háború következményeihez való alkalmazkodásban, valamint abban, hogy modernizálódjanak és rugalmasabbá, valamint globális szinten versenyképesebbé váljanak. Míg Spanyolország maximálisan tiszteletben tartotta a gazdák tiltakozási jogát a határ mindkét oldalán, a spanyol gazdák nem szenvedtek ugyanazoktól a problémáktól, mint francia társaik - tette hozzá a forrás.

A gazdák Belgiumban, Németországban, Franciaországban, Romániában és már Litvániában is tiltakoztak. A hangulat egyre feszültebbé válik, Belgiumban már ki kellett menekíteni a környezetvédelmi minisztert egy dulakodásból, ami a tüntetők és a tárcavezető kísérete tört ki. Franciaországban pedig már halálos áldozata is van a megmozdulásoknak. Az olasz gazdák pedig éppen megindultak Brüsszel felé, Róma érintésével.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?