2024. április 28. vasárnap Valéria
Most jött: megindultak az olasz gazdák Brüsszelbe

Most jött: megindultak az olasz gazdák Brüsszelbe

MTI
Több mint ezer olasz mezőgazdasági termelő és állattenyésztő indult el Brüsszelbe az európai unió agrárpolitikája elleni tüntetésre, és traktoraikkal készek bevonulni Róma városába is - jelentették be január 31-én a szervezők.

Az Európai Unió állam- és kormányfőinek csütörtökön kezdődő rendkívüli csúcstalálkozójával egy időben kezdődik a "Nem ilyen Európát akarunk" nevű demonstráció, amelyre több mint ezren indultak el a különböző olaszországi mezőgazdasági térségekből. A tüntetést Ettore Prandini, a Coldiretti termelői szövetség elnöke hirdette meg.

A Coldiretti elnöke szerint a szervezet az Európai Uniónak az agrárágazatot fenyegető őrültségei ellen tiltakozik. Ettore Prandini azt is hozzátette, nem csak az ukrajnai háború, hanem a közös európai agrárpolitika is válságba sodorja az ágazatban dolgozókat. Egyebek között azt a rendelkezést említette, amely előírja, hogy a termőföldek 4%-át bevetetlenül kell hagyni.

Ezt a hibás döntést a korábban Frans Timmermans irányította európai zöld megállapodás szülte, és most végleg el kell törölni. Semmi nem indokolja a fenntartását, miközben importra kényszerülünk

- fejtette ki Ettore Prandini.

Az 1,6 milliós tagságával a legnagyobb olasz agrárszervezetnek számító Coldiretti elnöke szerint az EU-nak a forrásokat a nemzeti mezőgazdaságok szuverenitásra és az élelmiszerbiztonságra kell fordítania a pandémia, majd a háború következményei miatt, melyek rámutattak az európai agrárpolitika "teljes mértékű gyengeségére".

A brüsszeli tüntetésre indult torinói gazdákat vezető Bruno Mecca Cici úgy nyilatkozott, muszáj részt venni a mozgósításban, mivel a vidék élete forog veszélyben. Mint mondta,

a mezőgazdaságban dolgozók a bőrükön tapasztalják a meggondolatlan európai politika következményeit.

A január 19. óta mindennapossá vált gazdatüntetések az olasz városokba vezető sztrádák és országutak mentén folytatódnak. A legnagyobb méretű demonstráció kedd óta a Milánó bejárataként ismert Melagnanóban zajlik, ahol több száz traktor sorakozott fel. "A jövőt műveljük remény nélkül" - olvasható a traktorokra tűzött táblákon, amelyek a mesterséges hústermékek ellen, a nemzeti termékek mellett is szólnak.

Az Agrár Felszabadulás nevű mozgalom vezetője, Filippo Goglio elmondta, hogy nem a kormány ellen, hanem Olaszországért tüntetnek, és ha nem kapnak kielégítő választ Brüsszeltől, készen állnak traktoraikkal bevonulni Rómába. Eddig a hatóságok nem engedélyezték a traktoroknak a városokba való behajtást.

A gazdatüntetések jelképe az olasz zászló díszítette traktor lett, de a milánói tiltakozókat egy ötmázsás tehén is kíséri, akit Ercolina 2-nek neveztek el. Elődje, Ercolina 1 volt a jelképe a 2009-es tiltakozáshullámnak, amikor az olasz gazdák az európai tejkvóták ellen tüntetve több millió liter tejet öntöttek el az utakra, melyeket trágyával is betemettek.

Az EU egyre több tagállamában tüntetnek már a gazdák és gazdaszervezetek. A főbb követeléseik közé tartozik az ágazati kedvezmények biztosítása, illetve megtartása, az ukrán import kérdésének rendezése, valamint az uniós közös agrárpolitika gazdákat ellehetetlenítő intézkedéseinek újragondolása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!