2024. június 16. vasárnap Jusztin
Máltán is elszabadultak az indulatok: traktorokkal vonultak utcára a gazdák

Máltán is elszabadultak az indulatok: traktorokkal vonultak utcára a gazdák

MTI
Az Európai Unió agrárpolitikája ellen demonstráltak traktorokkal és teherautókkal földművesek Máltán, ahol utoljára több mint negyven éve volt gazdatüntetés. A máltai gazdák egyebek között "Az EU megöli a farmereit" és "Ha nincsenek gazdák, nincs élelem, nincsen jövő" feliratú traktorokkal vonultak a főváros, Valletta melletti városkába, Florianába, ahol Robert Abela miniszterelnök találkozott velük, hogy meghallgassa panaszaikat.

Azért vagyunk itt, mert elegünk van abból, hogy a semmiért dolgozunk. A költségeink nőttek, de minket elfelejtettek. Nélkülünk nem lesz étel az asztalon

- jelentette ki az egyik gazdálkodó.

EZ IS ÉRDEKELHET

A máltai gazdák szerint az olcsóbb külföldi importáru kiszorítja, illetve versenyképtelenné teszi terményeiket, és tiltakoznak túlzónak tartott uniós környezetvédelmi előírások ellen is, amelyek szerintük megemelik a költségeiket és csökkentik a termelékenységet. Emellett csalódottak azon uniós szabályok miatt is, amelyek meglátásuk szerint a földjeiket parlagon hagyó földtulajdonosokat jutalmazzák, miközben - az Eurostat adatai szerint - a máltai mezőgazdasági földterületek az uniós átlag húszszorosába kerülnek. A tüntetők felhívták továbbá a figyelmet az uniós szabadkereskedelmi megállapodások kockázataira is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?